Skocz do zawartości

[E60 530i] uszkodzony silnik- koszt naprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanko na szybko.

Co dokładnie się tu stało i ile to będzie kosztowało żeby to naprawić?

http://tufotki.pl/aYvyV

Jest do kupienia za granicą takie auto i się zastanawiam czy warto się w to bawić...

Chodzi o 530i z 2008 roku, co dziwne ma nie całe 100tyś.km przebiegu(oryginalnego) to normalne w tym silnik że coś takiego się dzieje czy tylko przypadek?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego,

Jak chcesz oszacowac koszty naprawy bez diagnostyki czy posluchania pracy silnika. Jesli szukasz 530i to zainteresuj sie tym autem: http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=279525 . Po co szukac gdzies daleko i ryzykowac, jesli masz to w stanie idealnym blizej?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Z tego co mi się wydaje to auto ma uszkodzony rozrząd i pewnie nie ma opcji uruchomienia.

Pytanie moje brzmi jakie szkody powstały (w najgorszym przypadku) oprócz pękniętej obudowy-widocznej na foto.

To nie ma być auto dla mnie tylko na handel ale jako że mam firmę muszę naprawić to uczciwie żeby poźniej do mnie nie wróciło!

Co do twojej oferty wolałbym się nie wypowiadać, napiszę tylko że nie jest skierowana do mnie.

Ja lubię auta z tym czymś a niestety tu próżno tego szukać...

Ta o której piszę jest poliftowa, sedan, czarna z jasną skórą w środku...

Może ktoś inny podpowie w wycenie...

Widzę że silnik na allegro można kupić od 4500zł w górę plus wymiana, ale wolałbym naprawić ten o ile się da i będzie to opłacalne!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do twojej oferty wolałbym się nie wypowiadać

:?: Brzmi jakby coś z nią było nie tak - a to dziwne, ponieważ wszystko jest ok... i nie miała nic naprawianego.

Z tego co mi się wydaje to auto ma uszkodzony rozrząd i pewnie nie ma opcji uruchomienia.

Oszacowanie kosztów naprawy tego silnika bez diagnostyki i bez wstępnego rozkręcenia uważam, że jest nie możliwe. Po pierwsze "mi się wydaje" sugeruje, że nawet nie zadzwoniłeś tam i nie zapytałeś co się z silnikiem stało. Jeśli rozrząd, to wszyscy wiemy, że to wciąż loteria. Nie wiesz nawet czy silnik się kręci. Nie wiesz czy wszystkie tłoki się podnoszą. Nie wiesz czy jest kompresja. Kto ci oszacuje bez podstawowych informacji cokolwiek? :mad2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
A co tu do myślenia sprawdz ile kosztuje kompletny nowy rozrząd+komplet zaworów(jeżeli rozrzad sie kompletnie rozleciał i zawory są krzywe)+komplet popychaczy zaworowych+jakieś uszczelki i robocizna.W przypadku rozwalonego rozrządu na ogół dół silnika przeżywa.
Opublikowano
zespoły sterowania VANOS bym sprawdził. Do tanich nie należą, chociaż używki chodzą w przystępnych cenach.