Skocz do zawartości

[E36] Wrzucam bieg auto nie jedzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem z Moim BMW e36 2.0 silnik .

Mianowicie jest taki problem ,sprzęgło chodzi tak jak wcześniej wrzucam bieg 1,2,3,4,5 lub R a auto nawet nie rusza sie z miejsca , mogę wrzucać nawet biegi bez sprzęgła i nic ani nic nie stuknie ani nie puknie . Tak jak by nie było skrzyni , ktoś Mi mówił , ze to mógł się wypiąć wyprzęglik od przeciążenia , to możliwe ?? I Co to może być jak nie ten wysprzęglik

Pozdrawiam

Opublikowano

czy biegi wchodzą z oporem tak jak zawsze ? w sensie czy skok lewarka jest taki jak był wcześniej czy lewarek zrobił się luźny jakby do niczego nie przyczepiony.

Sprzęgło jest zawsze zasprzęglone chyba czy wciskasz pedał wtedy rozsprzęgla. Jeśli mimo wrzucania biegu auto nie jest na biegu to sprzęgło ci się zablokowało w pozycji rozłączonej. Jak w ogóle pedał pracuje ? tak jak wcześniej z oporem ?

do sprawdzenia masz poziom płynu hamulcowego (na nim działa sprzęgło), zajrzyj pod auto czy widać jakieś uszkodzenia lub wycieki. Jeśli na sam koniec nic się nie dzieje to zostaje zdjęcie skrzyni.

Ewentualnie ostatnia sprawa czy jesteś pewny że jak wrzucisz bieg to czy wał jest napędzany czy nie ? weź auto na jakiś podnośnik albo kanał i sprawdz bo może ci się zerwał krzyżak albo wysypał dyfer ale to znowu też słyszałbyś i czułbys drgania.

szukam
Opublikowano

Biegi wchodzą luźniej

Pedał pracuje z oporem jak wcześniej ( chyba, ale czuć opór )

Ogolnie dyfer mam nowy ( używany XD ale nowy bo mi sie wcześniej rozsypał ) i sąsiad sprawdzał to mowił, ze wał się kręci

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po 1.

Zapoznaj się i popraw bo zamknę temat. viewtopic.php?f=68&t=120678

Odnośnie tematu to nie żaden wysprzęglik, bo wtedy nic byś nie wrzucił. Chociaż możesz go odkręcić, ale mało prawdopodobne jest że zablokował w pozycji wysprzęglenia. To tylko mały tłoczek.

Skrzynia do zwalenia i najprawdopodobniej poszedł frez na wałku lub tarczy sprzęgłowej i dlatego masz skrzynię cały czas rozpiętą i możesz sobie wrzucać biegi swobodnie.

Skrzyni nigdy nie rozbierałem więc nie wiem jak jest łączony w środku wałek i czy może się rozpiąć.

ec2Wze6.jpg