Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna mam Bmw 318i 143KM. Auto sprowadzone z Niemiec, poprzedni właściciel lał olej 10w40. Po zakupie samochodu wymieniłem olej tez na 10w motula.

Teraz się troszkę wgłębiłem w tematykę i zauważyłem ze powinno sie lać tylko 5w .

Auto ma przejechane 200 tys (licznik nie cofany), i zauważyłem ubytki w oleju. Bierze jakiś 1 Litr na 1 tyś km.

Na forum przeczytałem że pasuje wymienić odme i uszczelniacze zaworów.

Co radzicie zrobić żeby ten olej tak nie ubywał. Silnik nie ma wycieków.

Dodam jeszcze że mam wrażenie ze ubyło minimalnie płynu chłodniczego.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy takim zużyciu to przynajmniej uszczelniacze (jak nie pierścienie), odma raczej nie powoduje takiego zużycia, ale jak węże są sparciałe to i tak wypadałoby wymienić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Aha. A pytanie czy jak sprawdzę ciśnienie na cylindrach to potwierdzi się diagnoza że trzeba wymienić pierścienie ?

I jeszcze jedno czy przy następnej wymianie oleju wlać 5w ?

Opublikowano

Ok. Dzięki jutro sprawdzę to ciśnienie, jak będzie ok to będę wymieniał te uszczelniacze.

Odmy nie ruszać tak ?

I czy przy zmianie z 10w na 5w nie stanie się nic złego ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Witam.

Niestety też mam ten problem. W moim silniku był zalany 5W40. Brał około 1l/1000. Wymieniłem według zaleceń mechanika na 10 W40 i bierze dalej koło litra... Wyczytałem że trzeba te uszczelniacze wymienić. Może ktoś doradzi gdzie to zrobić w trójmieście... Dramat... :cry:

Opublikowano

Sramat nie dramat. Wiele osób, które naprawie te silnik stwierdza że za ciągniecie oleju odpowiadają uszczelnaicze zaworowe..I tyle

jak w każdej bemce sie sypią