Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanko czy jest możliwość zamontowania żaluzji chłodnicy w bmw e60 od modelu poliftowego do modelu przed liftem i podłączenie jej w taki sposób żeby działała?
Opublikowano
witam mam pytanko czy jest możliwość zamontowania żaluzji chłodnicy w bmw e60 od modelu poliftowego do modelu przed liftem i podłączenie jej w taki sposób żeby działała?

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano
zaluzja chlodnicy w modelu przed liftem jest na elektromagnes w zaluzji po lifcie nie ma tego czy wiec jest jakis sposob przerobienia i podlaczenia zeby dzialalo, moje auto to e60 z 2003 roku
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam, nie chcę zakładać nowgo tematu wiec sie podpinam. Problem taki że roleta/żaluzja chłodnicy jest ciągle zamknięta , jest ona na eloktromagnesie i jak tylko odpale silnik odrazu magnes ją blokuje i puszcza dopiero jak zgasze silnik, temperatura w ukrytym menu pomiedzy 92-97 stopni , na postoju jak pochodzi i włącza się wentylator powinna być luźna niestety nie da rady jej ręką ruszyć dopiero jak agasze silnik jest luźna , czy ktoś wie co nią steruje czujnik temperatury w głowicy? może być uszkodzony chociaż podaje temperature dobrze, żadnych błędów w inpa, pompa wody i termostat nowe , co może być przyczyną? bmw e60 2004r m54b22
Opublikowano
Jeśli te same warunki dotyczą e60 to wszystko wygląda na sprawne , nie udało mi się na postoju osiągnąć 100stopni płynu bo wiatrak niskimi obrotami chłodzi momentalnie do 90 paru stopni. Teraz robi się gorąco wiec będę obserwować a miałem już zrzucać kolektor ssący i zmieniać czujnik jutro a w tej sytuacji chyba sie powstrzymm narazie, dzięki za linka.
Opublikowano

Przerabiałem niedawno podobny temat.

Programy testujące pokazywały błąd górnej żaluzji.

Po dostaniu się do wtyczki i psiknięciu pinów "kontaktem" wszystko wróciło do normy.

Odłącz wtyczkę od wentylatora, uruchom silnik, żaluzja powinna się otworzyć, sprawdzisz w ten sposób czy ogólnie działa.

Opublikowano
ale od którego czujnika? odłączałem od tego na dolnym wężu chłodnicy i nic sie nie dzieję , zgłasza tylko błąd w INPA, tego w głowicy nie odłączałem gdyż nie da się tam ręki wsadzić , podmieniałem czujnik na wężu i jest to samo , wentylator załącza się w granicach 95-97 stopni sprawdzałęm i czyściłem ten elektro magnes dostaje napięcie i działa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odłącz też czujnik temperatury cieczy, nikt nie wie dokładnie jak działa sterowanie przez DDE ale on zbiera wiele informacji i steruje żaluzjami.

Jak by było coś nie tak to wyskoczył by błąd

Jeśli nie masz problemów ze zbyt wysoka temperatura to też bym się nie przejmował

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Ja rozwiązałem problem sterowania żaluzjami rolety chłodnicy w BMW E60 530D ( fabrycznie miały być ale nie było fabrycznie ) a mianowicie zastosowałem dodatkowy czujnik temperatury podłączając go do masy z DDE i ten kabel idzie do sterowania rolety którą ma niby sterować a nie sterował więc wpadłem na pomysł i wszystko jest ok czujnik zastosowałem z stykiem zwiernym czyli zamkniętym by elektromagnes był włączony ( roleta zamknięta ) a po osiągnięciu temp. ponad 90 stopni czujnik rozwiera styk i tym samym elektromagnes rozłącza a roleta się samoczynnie otwiera pod wpływem powietrza zasysania wentylatora czy w czasie jazdy postoju w korkach itd...

A więc podaję link do czujnika: https://pl.aliexpress.com/item/5Pcs-lot-125C-Degree-Celsius-257F-NO-Normal-Open-Thermostat-Thermal-Protector-Thermostat-temperature-control-switch/32367329961.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2c665c0flWeqOL

Ja zastosowałem czujnik NC Normalnie Zamknięty 85 stopni z stykiem 10A i zwalnia roletę tuż przed włączeniem wentylatora chłodnicy a czujnik zamocowałem na górnej części chłodnicy na rogu jest tam tak zwane korytko przy wężu górnym ponieważ tam jest wiarygodny pomiar temperatury a mierząc laserowy termometrem w zdłóż korytka górnej części chłodnicy pomiary były różne czym dalej od węża tym niższa temperatura i dodatkowo ociepliłem od góry ten czujnik kawałkiem styropianu by nie było pomyłki przy pomiarze temperatury dałem styropian na czujnik by razem wszystko do cisnąć do powierzchni chłodnicy a dociska nakładka plastykowa chłodnic działa rewelacyjnie !!!...

Na tej stronie jak w/w wystarczy sobie wpisać w wyszukiwarce: przełącznik termiczny Czujnik Temperatury Termostat Temperatury Kontroler ( jak ktoś chce to może zastosować czujnik 90 stopni jeśli się chce by roleta otwierała się przy II biegu wentylatora ja zastosowałem jednak 85 stopni i jest ok ).

Szkoda że nie mam jak umieścić fotek wykonania mocowania czujnika podłączenia ale wystarczy przeciąć przewód minusowy z DDE i przylutować kabelki od czujnika i po sprawie proste skuteczne rozwiązanie...

Pozdrawiam

Edytowane przez motochrapek
Opublikowano
Nie da się ponieważ jest ta żaluzja sterowana z DDE i osobiście w przeciwieństwie do kolegi pytałem w ASO o zakodowanie ponieważ fabrycznie powinna być a jej nie było więc nie udzielili mi odpowiedzi i do dziś nie wiem ale pytałem różnych magików i powiedzieli że chodzi o sterownik czyli DDE nie tylko oprogramowanie ale też że ma sterowanie żaluzjami lub go nie ma tak że jak kolega ma żaluzje to ciesz się bo to bdb. sprawa jak i na chłodne dni czy zimowy klimat a latem same otwierają się i zamykają !!!.
Opublikowano

Witam

Jeśli ma kolega z DDE sterowanie żaluzji masą i tu mam na myśli by sprawdzić to trzeba rozgrzać silnik do temperatury 97/98 stopni i jeśli ta masa zniknie to znaczy że komputer ma sterowanie i oczywiście że można doposażyć jak najbardziej ale jest jeszcze jedna sprawa powinien być błąd żaluzji jeśli jej nie ma a np. kiedyś wcześniej była? ja to zrobiłem ale niestety sterowania nie mam z DDE komputera jedynie jest masa i tyle brak sterowania.

Pozdrawiam