Skocz do zawartości

(e39) Wymiana webasto na inne, sprawne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko do bardziej obeznanych w temacie webasto.Czy jak zastąpie swoj piecyk innym kupionym z polifta e39 to wystarczy zalozyc i bedzie hulac czy trzeba to jeszcze jakos zakodowac do auta ? Mam thermotop z/c z napisem 2000, 2001, 2002 i taki zakupilem.Dzieki za odp.
sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano
Bedzie chodzilo,ale z doświadczenia Ci powiem ze dostac dobry sterownik bo zakładam ze on nie domaga graniczy z cudem.Lepiej wymontuj sterownik i daj do naprawy.
Opublikowano
tak jak kolega pisze,kupuję czasem takie piece i ok 3/4 z nich ma uszkodzony sterownik, więc trzeba troche szczęścia aby kupić sprawny(chyba że jest sprawdzony i 100%sprawny ale to już inne ceny wtedy są), no i jak już trafisz sprawny to na 90% w ciągu 2 lat strzeli bo jest tak skonstruowany aby sie psuł,dopiero jego naprawa sprawi że będzie długo działał chyba że naprawiający nie poprawi felernej konstrukcji :D aha jakbyś chciał sprzedać swój niesprawny to z chęcią odkupie :)
Opublikowano
Nowe webasto bede mial jutro.Kupilem je chocby dla samej pompki wodnej bo cena byla niezła.Stare pewnie odsprzedam.Ma uszkodzoną pompke wodną i sterownik (pokazuje temp.wody 125 stC)
sprzedam iCom Next Ori
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pokazuje temp.wody 125 stC

Jak dobrze pamiętam, to wina tylko jednego termistora na płytce (prosta wymiana) i piecyk będzie dalej grzać, więc ja na twoim miejscu nie pozbywał bym się go :wink:

Opublikowano
dla używanej pompki też niema co pieca kupować bo nowa pompka kosztuje 150zł i jest nowa a nie 15 letnia,więc ile chcesz za ten kompletny popsuty piecyk? :D

hmm..przekopałem cały net ale za 150 zł to pompki nie widzialem, oczywiscie mówimy o takiej z rozstawem wlot-wylot jak w oryginale bo do vw to widzialem nawet za 100 zl ale rozstaw wlot-wylot to 90 stopni i nie pasuje za bardzo.

co ciekawe mam namiar na goscia który regeneruje te pompki za 100 zł ale za Boga nie mam pojecia jak ona to rozbiera bo ja przy tym poleglem, tam wszystko jest zalane platikiem.

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano
pokazuje temp.wody 125 stC

Jak dobrze pamiętam, to wina tylko jednego termistora na płytce (prosta wymiana) i piecyk będzie dalej grzać, więc ja na twoim miejscu nie pozbywał bym się go :wink:

i tak tez zrobie:) wymienie termistorek, pompka do regeneracji i bedzie drugi piecyk na podmianke albo na sprzedaz:)

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano
a co za problem wymienić dół pompki ze swojej popsutej ? pompka nie jest zalana plastikiem tylko taką zalewą (chyba epoksydową),wystarczy wsadzić pompke do piekarnika i zalewa pęcznieje i sie kruszy
Opublikowano

Webasto wymienione, chdzi :) w starym webasto sterownik jest delikatnie zasniedzialy wiec nie sądze zeby sama wymiana termika cos dala.Webasto idzie na sprzedaz wraz z pomką(tez nie dziala) Jak cos pisac pw.

zeby nie zakladac nowego tematu mam pytanko do obeznanych.mam zardzewiale te dwa przwewody paliwowe co idą w progu do plastikowego trójnika.wymienic na miedziane czy wsadzic grube paliwowe ale gumowe.dzieki.

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

Za szybko sie pochwaliłem..:(

webasto z poziomu inpy chodzi elegancko, zero błedów, pokazuje ładnie temperature, pompka chodzi(sprawdziłem ją tez na krótko),przechodzi cały cykl. Odpaliłem 2 takie cykle.Zadnych błedów.Niestety, dzis bylo -1 i rano nawet nie zagadało..nie wiem co jest grane.Moze jednak trzeba je zakodowac Ncs em do auta choc kazdy mówi ze nie?

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

Ja też zmieniłem sterownik u siebie i nie chciało to działać, po kilku dniach webasto padło i był tylko błąd komunikacji K-BUS , a inpą normalnie piecyk mogłem wzbudzić (sterownik miał funkcję sterowania po szynie K-BUS o której pisze kolega sash997).

Oddałem stary sterownik do regeneracji i po problemie :) a mój też był zaśniedziały :)

Opublikowano
jak łączysz inpą to w code na dole jest iformacja "START WITH K-BUS'' czy coś takiego i przy tym jest YES albo NO, sprawdź co jest u Ciebie

odpaliłem inpe i webasto i w tej zakładce o której mówisz jest No

co to oznacza?

sprzedam iCom Next Ori
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam koledzy moje Webasto zgniło od spodu wokół tłumika wyciekł plyn i chce kupić thermotop 5.2kw czy będzie mi pasowało bez ingerencji w komputer?