Skocz do zawartości

[E36] M52B20 Klekot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Pacjent to E36 m52b20

Czytalem wiele i szukalem lecz do konca nie jestem pewny za co sie zabrac na starcie. Kupilem swapowane e36 z 1.8 na 2.0. Korzystalem z auta okolo 3-4 tys km i nagle pojawilo sie dziwne klekotanie ktore wystepuje przy zimnym silniku (na samym stracie przez 2-3 sekundy) i potem na rozgrzanym silniku (wskazowka w pion) Klekot znika kiedy dodam duzo wiecej gazu tak na 4-5 tyś. I przez pare sekund cisza.. Wymienilem olej na 10W40 Valvoline, wczesniej nie wiem co bylo zalane :( dodam ze filtr w obudowie byl wyssany. scisniety.. Czyli chyba dlugo nie wymieniany olej.. Poradzcie co robioc? Pompa oleju? Chodz lampka gasnie. Czytalem o jakims zaworku.. w podstawie filtra? Moze plukanie i olej 5w40? Prosze o pomoc..

Opublikowano

no olej warto pełny syntetyk zalać. Płukanie też wskazane.

Jak klekocze to pali ci się kontrolka oleju ?

w podstawie filtra jest zaworek który powinien trzymać olej na górze silnika, po dłuższym postoju olej zleci jeśli zaworek nie trzyma i stąd czasem słychać klekot zanim pompa popchnie olej na górę.

Problem od zawsze i widze że np. w nowszych e46 nic nie poprawili z tym bo np. diesle tak samo klepią.

szukam
Opublikowano
Lampka pracuje prawidłowo. Zapala sie na starcie na 1-2 sekundy i gaśnie. Na rozgrzanym silniku nie zapala sie.. tylko ten klekot. .. po wkreceniu na obroty na 1 min cisza. .. jakby pompa nie podawala jak trzeba. . Dzis sprawdziłem podstawę filtra. . I rzeczywiście. . Po 4 godz olej znikł z podstawy. . Po odpaleniu olej stoi w podstawie filtra. Czyli zaworek nie trzyma. Ten zawor jest wymienny? Czy cala podstawa do wymiany?
Opublikowano

ale jak już odpalisz i chwile halasuje to potem przechodzi ? czy musisz obroty trzymać wyższe żeby było ciszej.

Raczej cała podstawa, nowa wiadomo zabije kosztem, od m50 chyba pasuje po delikatnej przeróbce i z tego co czytałem sporo lepiej działa tam zaworek.

Nie wiem czy nie ominie cie sciagniecie miski olejowej i zobaczenie czy czasem tam cos jakimś szlamem nie zaszło. Ale to też kontrolka powinna wskazać że cisnienie za niskie jakby za słabo był podawany olej.

szukam
Opublikowano
Jak odpale auto. Po paru sekundach cichnie. .i silnik ladnie pracuje. .. potem do nagrzania w pion jest delikatne cykanie, klekotanie. Na zmianę. ..
Opublikowano
problem pojawil juz sie jakis czas temu.. ale teraz postanowilem sie tym zajac. nie wiem jak luzy i uszczelniacze.. nie rozbieralem nic.. mam wrazenie ze nie dosmarowuje góry silnika i zaczynaja pukac szklanki.. jak wkrece go na 5-6 tys i zejda obroty na te 700-800 silnik pracuje cichutko przez pierwsze 20-30 sekund i znow zaczyna klekotac delikatnie.. wyzsze obroty=wieksze cisniennie oleju.. i nie wiem za co najpierw zabrac sie.. moze zmierzyc cisnienie oleju? ale chyba lampka by sie palila.. a stalo sie to po 3-4 tys uzytkowania auta przeze mnie. nie wiem jaki byl olej wczesniej. po klekotaniu od razu wymienilem olej ale nic to nie pomoglo..
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety plukanie silnika i zalanie oleju valvoline 5w50 nie pomogło w klekotaniu... dodam ciekawostek która opisywałem już w pierwszym poście.. gdy zakrece go na wysokie obroty czy na postoju czy jadąc. Klekot ustępuje na parę do parunastu sekund.. potem na zmianę jest klekot. 10 sekund jest 5 niema.. i tak w kółko.. denerwuje mnie ten dźwięk. I jak się zdenerwuje zmienię silnik na1.8
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
po co wymieniać jak działa :) jak padnie to zastanów się nad wymianą, możesz zobaczyć w jakim stanie jest pompa od oleju bo może być tak, że nie domaga ...

Jest:e36 kupeta 2.5; e70 3.0 sd

Prawo jazdy & POLON.. BMW :D

Diagnostyka BMW od 1988r. do 2019r.. i rolowanie nadkoli // pisać PW

Opublikowano

to pewnie klekoczą popychacze hydrauliczne

najlepsza wymiana,ale koszty spore

są ludzie którzy je rozbierają i czyszczą,ale rezultat może być różny