Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów , mam problem z bmw E71 , mianowicie bez przyczyny wysypał mi sie moduł świateł FRM3 z AHL , czytałem że to się często zdarza w E70 E71 . Próbowałem już wszystkiego ncs tool32 winkfp NFS Ista P . Niestety moduł nie odpowiada nie można sie z nim połączyć . Chyba jedyne co mi pozostało to wgranie nowego flash do motoroli która siedzi w środku . Nie wiem jeszcze czy mój X-prog mi ją odczyta bo nie mam dokładnie takiej maski ale potrzebuje przedewszystkim wsad do tego sterownika. Zgrałem pilki z sp-daten ale mają rozszerzenie .0pa i nie wiem jak z tego zrobić BIN . Czy ktoś z kolegów ma pomysł lub możliwość przesłania takiego wsadu ? nie mam już innych pomysłów a auto stoi , nie działaja szyby kierunkowskazy oświetlenie wnętrza . numer na module to 9224618 a numer po jaki miał prawdopodobnie po updacie to 9342897 . Myśle że jaki kolwiek FRM3 będzie lepszy niż żaden , może jak moduł wstanie to uda mi sie wgrać wsad taki jak trzeba przez winkfp lub NFS żeby tylko sie zaczął komunikowąć. Dużo czytałem i jest to znana przypadłość tego modelu wysypuje sie część flash-a najczęściej jesto to spowodowane skokami napięcia , rozładowany akumulator itp.
Opublikowano
Ale co masz na myśli z tym bootloaderem, próbowałem przez Winkfp i przez NFS jest jeszcze jakaś inna opcja ? Wczoraj wreszcie dostałem dobry wsad do tego sterownika i zaprogramowałem procesor na zewnętrznym programatorem. Okazało się że brakowało całęgo epromu i połowy flasha . Po tym zabiegu frm ruszył , potem zmiana VIN w tool32 i FA w ncs expert, ale mimo wszystko inpa w zakłądce iformacji o sterowniku na drugiej stronie pokazuje mi stary vin a na trzeciej nowy i nie wiem dlaczego , tool32 jak odczytam vin jest dobry . Poza tym wszystko chodzi jedynie ista-p miała jakiś problem najpierw że zły vin i musiałem wprowadzić ręcznie a potem coś że złe VO i nie wiem dlaczego bo wszystko było przypisane i vin i VO czy FA inaczej dlatego nie rozumiem dlaczego ista-p tego jak by nie widzi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ISTA P to ma niekiedy zastrzeżenia do dobrych modułów (ogólnie to się nie przejmuj), a ze zmienianymi (np vin bardzo często ) tak samo jak AIF i zbnr w INPA niekiedy pokazuje krzaki, a Tool32 pokazuje wszystko ok, NCS też z dobrym vin pracuje, jak wszystko działa to masz dobry moduł , podobno w sterowniku wszystko zostaje na starszy ZBnr jest dla ista P widoczny dla Winkfpt też być może ista i inpa czyta vin z innego miejsca dlatego dziwne znaki pokazuje

jak nie było żadnego kontaktu z modułem FRM to nie da rady niczym zaprogramować musi być jakiś kontakt typu nr sterownika aby program widział że jest tam sterownik

a tak to pokazuje brak sterownika i co ma expert mode zaprogramować , skąd wiozłeś wsad ???

Exx to jeszcze ok ale już w sterownikach Fxx to już nie ma takich możliwości jak zmiana Vin czy Zbnr tool32 dla f-serii jest bardzo ubogi,

myślałem że BMW explorer z f-seria bedzie wszystko zmieniał a tu niestety nie da rady e-sys zmienia vin ale tylko w ZGW a z innymi ????