Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich beemkowiczów :) od kilku miesięcy jestem posiadaczem beemeczki e87 z 2008r, w fajnym kolorze grafitowym.

Przebieg 130 tyś km, potwierdzony książkami serwisowymi, kupiony od I właściciela.

Więcej fotek postaram się dodać w najbliższym czasie.

http://iv.pl/images/88995376747002759452.jpg

http://iv.pl/images/36415911664238217507.jpg

Niestety co do wyposażenia jak widać jest to seria...

Bme kupiłem w rozsądnych pieniądzach i dlatego mam w planach wielkie zmiany, chce założyć kompletny M-pakiet zewnętrzny i wewnętrzny, nawigacje, lepsze nagłośnienie, felgi, itp..

korzystając z okazji chciałbym dowiedzieć się od Was odpowiedzi na kilka moich pytań..:

1- przedni zderzak M-pakiet od e82 ( http://img23.staticclassifieds.com/images_tablicapl/276968803_1_644x461_zderzak-przod-bmw-1-e82-mpakiet-kepno.jpg ) czy podejdzie do mojej e81 ? zderzak jest goły nie ma kratek nerek itp.. podejdą nerki z mojego zderzaka do tego M-pakietowego od e82? czyjniki cofania będę miał więc z tym nie ma problemu, kratki też dostane bez większego problemu. Jak wygląda sprawa z mocowaniami tego zderzaka ? dużo będzie filozofii z założeniem go w zamian miejsce mojego oryginalnego zderzaczka i co jeszcze będę potrzebował, żeby go zamontować ?

2- tył zderzak M-pakiet, z tego co wyczytałem na forum będzie on pasował bez żadnych przeróbek, wystarczy odkręcić ori zderzak i wsadzić M-pakiet, ? Mógłby mi ktoś to potwierdzić ?

3- czarna podsufitka, jak zdemontować podsufitkę w wersji 3 drzwiowej ? i którędy najlepiej ją wyjąć ? jakaś instrukcja z fotkami może ktoś posiada ? byłbym ogromnie wdzięczny

4- oryginalna nawigacja, mam radio business cd wiec podstawa i szalu nie ma, chciałbym założyć nawi i mam kolejne pytanie odnośnie tego tematu, Czy monitor, iDrive, nawigacja, oraz kable łączące iDrive, i monitor z nawi wystarczą żeby wszystko zamontować i żeby działało tak jak trzeba? w desce mam schowek więc dziury wycinać już nie trzeba. I jak wygląda kwestia jej uruchomienia czy trzeba jakoś przez komputer kodować aktywować czy coś takiego ?

W planach mam zrobić te wszystkie 4 wymienione pytania do końca października, czasu mało bo prawie 3 tyg. Ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się to zrobić ;)

ps.

a może wiecie kto ma na sprzedanie czarną podsufitkę do e81 ?

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich

Opublikowano
Fajny kolor. Szkoda ze nie ma ksenonów. ;-)

Zazdroszczę pojemników na kubki od kawy ;D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ksenonik wlasnie tez mam w planach bo moge miec lampy soczewkowe kompletne z bdb stanie za tysiaka wiec mysle ze cena dobra, wraz z ksenonami przetwornicami i calym okablowaniem, kompletne.

Wymienial ktos z Was podsufitke i ma jakas instrukcje ? pilnie potrzebuje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1- przedni zderzak M-pakiet od e82 ( http://img23.staticclassifieds.com/images_tablicapl/276968803_1_644x461_zderzak-przod-bmw-1-e82-mpakiet-kepno.jpg ) czy podejdzie do mojej e81 ? zderzak jest goły nie ma kratek nerek itp.. podejdą nerki z mojego zderzaka do tego M-pakietowego od e82? czyjniki cofania będę miał więc z tym nie ma problemu, kratki też dostane bez większego problemu. Jak wygląda sprawa z mocowaniami tego zderzaka ? dużo będzie filozofii z założeniem go w zamian miejsce mojego oryginalnego zderzaczka i co jeszcze będę potrzebował, żeby go zamontować ?

2- tył zderzak M-pakiet, z tego co wyczytałem na forum będzie on pasował bez żadnych przeróbek, wystarczy odkręcić ori zderzak i wsadzić M-pakiet, ? Mógłby mi ktoś to potwierdzić ?

3- czarna podsufitka, jak zdemontować podsufitkę w wersji 3 drzwiowej ? i którędy najlepiej ją wyjąć ? jakaś instrukcja z fotkami może ktoś posiada ? byłbym ogromnie wdzięczny

4- oryginalna nawigacja, mam radio business cd wiec podstawa i szalu nie ma, chciałbym założyć nawi i mam kolejne pytanie odnośnie tego tematu, Czy monitor, iDrive, nawigacja, oraz kable łączące iDrive, i monitor z nawi wystarczą żeby wszystko zamontować i żeby działało tak jak trzeba? w desce mam schowek więc dziury wycinać już nie trzeba. I jak wygląda kwestia jej uruchomienia czy trzeba jakoś przez komputer kodować aktywować czy coś takiego ?

1 - Nie wiem.

2 - Zderzak pasuje bez problemów, tylko nadkola tylne będziesz musiał wymienić na M-Pakiet ponieważ zderzak ma inny kształt.

3 - Odnośnie demontażu kolega mcdr już to opisywał :

musisz zdjąc - żeby nic nie było widać i nic nie pozaginać

1. maskownice wszystkich słupków - przód wyciągasz zawlechki od poduszek tam jest sruba, dodatkowo na jednej spince/zatrzaskowej i jakby nasunięte na deske

2. słupki środkowe - bez zdjęcia dolnej części góry nie zdejmiesz - dół trzyma się na 2 spinkach zatrzaskowych na na dole i jest wsuniety w górną czesć, jeśli dobrze pamiętam nie zdejmiesz go bez zdejmowania listewek na progach tych czarnych na 4 zatrzaskach. górna część osłony słupka jest na 2 spinkach i podtrzymuje ona podsufitkę

3. tylne słupki jak dobrze pametam są jak przednie - jest zawleczka z napisem airbak i pod nią sruba + zatrzask

4. musisz odkręcić wszystkie uchwyty/ rączki oraz przysłonki od słońca

wszystko jest na torksy

największym problemem może być jej wyciągnięcie z auta - przez bagażnik nie bardzo chce wyjść (przednia jej częsc jest szersza niż tylna)- najlepiej wyciągac ją i wkładać kiedy nie ma przedniej szyby ale rozumiem że szyby nie będziesz wycinał

spróbuj więc powyciągac zagłówki oraz porozkładać siedzenia może poskosie jakoś wyjdzie przez bagażnik

ogólnie kupa roboty i trzeba naprawdę uważać

4 - Zapytaj dziqsek, prmax - ogarniają temat.

Odnośnie czarnej podsufitki to możesz ją sam zrobić, tj kupić klej, materiał i samemu przykleić a jeżeli nie chcesz się w to bawić to dać do tapicera. Materiał możesz kupić na http://www.hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki , a plastiki pomalować na czarno. Sam mam E81 i planuję teraz tak zrobić, ponieważ ciężko na allegro z czarną podsufitką do E81 a jak już się pokaże to nie chcą sprzedawcy wysłać kurierem z uwagi na duże prawdopodobieństwo uszkodzenia.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Niestety co do wyposażenia jak widać jest to seria...

Z tego co widze az tak zle nie jest - sportowa kierownica, sportowe fotele, pakiet schowkow, podlokietnik :cool2:

IMO w tym silniku napewno warto zrobic chipa. Z rzeczy ktore wymieniles, pomyslalbym o nawigacji, ale nie OEM tylko rozwiazania ktore kiedys tutaj widzialem - zwykla nawi zabudowana w automatycznie wysuwajacy sie mechanizm z OEM navi BMW.

Poza tym mozesz pomyslec o wymianie ozdobnych listewek wewnetrznych na metalowe, mala rzecz ktora mocno poprawia estetyke wnetrza. Ew. do rozwazenia multifunkcja do kierownicy + tempomat jesli musisz wymieniac przelacznik zespolony / LSZ.

Pzdr, MtothaJ