Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, muszę kupić komplet kół na zimę do swojej Beemki F32 (wiem dział dotyczy F30 i F31). Myślę o założeniu kół na zimę 18cali innego producenta niż BMW. Pytanie do Was czy nie będzie jakiegoś błędu w komputerze albo komunikatu, że nie ma ciśnienia itp.

Będę wdzięczny jeśli mi dość szczegółowo opiszecie rozwiązanie tego problemu. Nie chce, żeby się okazało że kupiłem nie fabryczne koła i będzie ciągle jakiś błąd się wyświetlał.

Opublikowano

Czy twoja F32 jest z USA ?

Czy aby napewno masz czujniki RDC w kołach, bo jeśli chodzi o system przebicia kól; to równie dobrze moze on korzystac z systemu ABS i prędkości obrotowej koła ?

Opublikowano
Nie nie, salon PL moja F32 rok 2015. No właśnie nie do konca sie znam na tej technologii wiec potrzebuje pomocy:)
Opublikowano

Podejrzewam ze niemasz czujników ciśnieniowych wiec czytanie przebicia opony jest z czujników ABS. Zadzwoń do ASO i podaj VIN i niech ci sprawdzą.

Jesli niemasz czujników to niemasz problemu zakładasz ine felgi i w najgorszym wypadku dajesz w idrive inicjalizację systemu RDC.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wszystkie auta od 2014 roku mają czujniki RDC więc musisz znaleźć takie koła do których można je zamocować + kupić zestaw czujników, co w efekcie sprawi że lepiej kupić komplet oryginalnych kół, oczywiście nie u zdzierców w salonie a na leebmann24.de

Zresztą są tam też felgi Rial i RC które są kompatybilne z czujnikami ale przy 18" cena za Rial + opony + czujniki wyszła o 50 EUR niższa niż oryginały BMW..

Opublikowano
koła które w miare mi się pobają BMW to koszt 9200zł, koła AEZ + opony z homologacją BMW i czujniki to koszt koło 6900zł więc jakaś różnica jest. O co więcej, nie wiem czy te AEZ model (antigua dark) chyba bardziej mi się podobaja od BMW 405m.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ktoś chyba już tutaj pisał o tych AEZ i ponoć są kompatybilne z czujnikami więc śmiało :)
Opublikowano
Wszystkie nowe samochody sprzedawane w Unii Europejskiej musza miec od 03/2014 czujniki cisnienia. Felgi Antigua maja wade polegajaca na tym, ze sa one stosunkowo ciezkie (okolo 16 kg) co jest podobno odczuwalne w czasie jazdy. Oryginalne felgi kute BMW 405 M sa prawie o polowe lzejsze. Przy felgach odlewanych potrzeba duzo wyzszej masy do uzyskania odpowiedniej stabilnosci, niz przy felgach kutych.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano

A co sądzicie o tych? (Double Spoke 397, kolor Ferric Grey)

http://www.bmw-tyres.com/iris/iris?bkgnd=0&brand=wbbm&client=oac&pov=walkaround&angle=100&align=top,right&w=11136&h=6923&x=-3500&y=1000&width=980&height=400&sharp=50&quality=85&vehicle=4A51&date=20140115&paint=P0300&sa=KEYFelge397&wheelsize=18

To są kute czy odlewane?