Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie na które nie wyszukałem odpowiedzi więc przedstawię je poniżej ( lecz jeżeli było a nie znalazłem to przepraszam )

Mam nie sprawną jedną czujkę PDC i wczoraj wszedłem pod autko i zobaczyłem iż jest możliwość bez ściągania zderzaka się tam dostać. Szybko zabrałem się za wypięcie kostki ( co sprawiło mi nie lada trudność ze względu na utrudniony dostęp ) i w sumie to by było na tyle :D bo nie miałem wizji jak wyciągnąć tą czujkę i czy ona wychodzi czy wchodzi.. dlatego teraz zwracam się do was.. jak czujnik już po odłączeniu od kostki wyciągnąć, w którą stronę kręcić co odczepić?

znalazłem na forum że wyciąga się tą czarną listwę w zderzaku w której mam ulokowane te 4 czujniki lecz gdy ( tak jak było napisane na forum, wystarczy palcem pchnąć i schodzi z zatrzasków ) próbowałem robić tak jak pisali to nic to nie dało bo nawet jak użyłem dużej siły to listwa wciąż była tam gdzie początkowo czyli na swoim miejscu :P nie wiem które z nich to zatrzaski bo jeżeli to te co widziałęm to jest ich dość sporo a jeżeli nie to w jaki sposob cholera.. pomóżcie co z tym zrobić bo zderzaka ściągać nie zamierzam

Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć dobry dostęp do wyjecia czujnika tak jak napisaleś najlepiej wyjać cała listwę z czyjnikami. Zamocowana jest na zaczepy wciskowe. Żeby ja wyjać najlepiej z kanału lekko podwarzać zaczepy płaskim śrubokretem i wypychać lekko listwę na zewnątrz zderzaka. Uważaj też na przewody żeby nie uszkodzić instalacji PDC.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Obawiam sie ze jednak najprosciej to jest zdjac zderzak. Czujniki bardzo solidnie sa umocowane i bez konkretnej sily ciezko je bedzie wyjac. Zdjecie samej czarnej listwy malo daje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wyjmowałem kilka razy bez zdejmowania czegokolwiek i nawet bez kanału jak mi się nie chciało wjeżdzać.

Kładziesz się od tyłu auta ,wypinasz wtyczkę , odchylasz zatrzaski a drugą ręką wypychasz czujnik do środka .

Opublikowano
Witam, korzystając z okazji chciałbym się Was, szanowni Koledzy zapytać jakie czujniki instalujecie w swoich e46 ? czy macie może jakieś sprawdzone zamienniki na oku ? Miałem do wymiany jeden skrajny, po zakupie i montażu sztuki za około 80 zł z allego dalej nic nie działa. Proszę o pomoc :)
Opublikowano

Witam,

w sobotę właśnie chwilę spędziłem pod autkiem gdyż postanowiłem że jak nie wyjmę tej listwy to nie wychodze z garażu :D Kurz, zaschnięte błoto i inne pierdoły blokowały zatrzaski więc powoli uwalniałem kazdy z nich i wyszło po 10 minutach :D najadłem się kamieni ale dało rade :P czujnik wyciągnęłem, ma pęknięcie na podczerwieni i nie działa na bank ( sprawdzałem z kumplem za kierownicą na wrzuconym wstecznym ustawiałem się za każdym z czujników i ten szwankował dość mocno - jak stałem z metr to pikał a jak się zbliżałem to wariował. sprawdzałem tęż na INPIE i też pokazuje złe pomiary ). numer katalogowy : 6902180 ( widziałem na allegro że najwięcej osób kupiło : http://allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-pdc-bmw-3-e46-6902180-i5144685801.html ) powiedzcie mi czy w/w link będzie dobry czy raczej szukać oryginału? zawsze jak nie będzie działało to moge do 14 dni zwrócić niby ;)

chociaż w sumie zastanawiam sie czy nie kupić takiego :

http://allegro.pl/bmw-e46-00-sedan-czujnik-parkowania-cofania-tyl-i5194782239.html

bo na czujniku jeszcze jest napisane tak:

chyba firma SWF

"GERMANY

602 167

05/1/12

AI 03

6902180"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego wejdź na stronę realoem.pl wpisz ostatnie siedem cyfr numeru VIN i kliknij... stronka rozbije Twoje BMW na atomy, łącznie z miesiącem produkcji samochodu, masz tam numer katalogowy każdej części auta.