Skocz do zawartości

POMOCY MOJA NIUNIA NIE CHCE JECHAC !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM.Panowie i panie,niewiem co to ale mnie dzis sie przytrafiło.przygazówke zrobiłem do 5.5 tys obr,normalne,zawsze tak robiłem i nic sie nie działo.a dzis poprostu zgasł.nie ma wolnych obrotów,od razu gasnie i na bezynie i na gazie.jak sie jedzie to bardzo czuc brak mocy,trzeba mocno gazu dawac zeby jechal i czuc ze go cos muli.czy jest ktos kto mi na to odpowie?? błagam :mad2:
Opublikowano

Ale wogóle chodzi? Jak odpalasz to z nogą na gazie?

Odpalasz zimny silnik i "normalnie" robisz przegazówkę do 5500?! :duh:

Nie chcę krakać ale może być tak, że po prostu coś Ci się ukręciło w silniku. Nigdy nie można tak kręcić zimnego silnika i nie powinno się robić przegazówek powyżej 4000 na nieobciążonym silniku (na postoju)!

Regulowałeś wolne obroty? Masz na wtrysku czy gaźnik?

Pozdrawiam!

Opublikowano

PIORO, jak może nie zauważyłeś, silnik TOFIKA jest na wtrysku, popatrz na oznaczenie silnika - 318I.

Od jak dawna masz Twoją niuńkę, Tofik? Czy czasami nie kupiłeś jej kilka- kilkanaśie dni temu? Bo wg mnie spadek mocy i przygazówki - jak to okresliłeś "normalne" dla Ciebie - więc przypuszczam, żeby zapalić silnik, to musiałeś depać po gazie... zaórwno wciskać pedał gazu do dechy, by przyspiszyć. To sa objawy silnika przegrzanego.

Jesteś pewien, czy czasami ten silnik nie jest przegrzany?

Możesz również poszukać na aparacie zapłonowym+przewody wysokiego napięcia, no i oczywiście same świece. Częste objawy.

Czy nie zauważyłeś, czy czasami silnik się nie kołata na strony pod machą?

Mógłbym oddać głowę, że silniczek z Twojej Niuńki jest przegrzany... z tego co opisałeś wcześniej.

Opublikowano

A no faktycznie! :duh:

Czas na lepsze patrzałki :shock:

Ciekawe tylko co kolega ustalił, bo rozwiązanie problemu wszak najważniejsze...

Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Opublikowano

No, PIORO, naszemu koledze chyba nie bardzo zależy na swojej NIUŃCE, bo nie pisze nic o tym co zauważył lub co zrobił w sprawie JEJ awarii.

TOFIK - jeszcze jest jeden powód, dla którego Twoja NIUNIA ma okres... Może trzeba jej OLEJU w jej WNĘTRZE? Może jej brakło w pewnym okresie użytkowania odpowiedniej ilości oleju i silnik po prostu jest zatarty? Jak tam stoją filtry? Jakiego koloru światełko świeci na zegarkach tuż pod napisem OIL SERVICE (MOTOROIL)?

Opublikowano

Heh, Gregor, mówi się trudno...

Ale z tym olejem, to i może masz rację... Ale byłby numer... Oby nie...

Miłego weekendu!

Opublikowano
Coś mi mówi, że to skutki (nie usłyszanego) strzału LPG w kolektor dolotowy.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
i z tym strzałem może być prawda tak już miałem brak mocy i musiałem trzymać ją cały czas na obrotach żeby nie zgasła przyczyna (pękł przepływomierz) mała szczelinka i auto wyprzedza rower :( i zmieniłem autko na inną niunie i napewno nie zamontuje jej gazu :police:
Opublikowano
Panowie panowie,przepraszam najmocniej ze nie pisałem, acz nie moja wina(brak dostepu do neta).awarie usunąłem...obejzałem malenka w dzien,no i..strzeliła gumka przy wlocie powietrza i wystarczyło ja poprawic ;)ale dzieki za porady.I zaznaczam nie na zimnym silniku robiłem przegazóweczke tylko na cieplutkim,po całym dniu jazdy.zdaje sobie sprawe co sie dzieje po gazowaniu na zimnym silniku,na zimnym daje gazu max do 3000 tysiaczków.POZDRAWIAM :modlitwa:
Opublikowano

Hahaha... Koledzy sie tak tu rozpisali... tak się namęczyli, by PANCJENTCE pomóc, a tu... :mrgreen:

Niesamowite, co mała gumka potrafi zrobić z takim silniczkiem beemowskim... Hahaha.

Naprawdę, to się nadaje to Śmiechu warte, jako Pierwsza Pomoc dla zepsutych samochodów przy drodze :twisted2:

Cieszę się, że Twoja NIUNIA już odpowiednio dotleniona i przewietrzona oraz odpowiednio naoliwiona... (bez domysłów proszę :duh: )

Opublikowano
yasne ze bez domysłów :mrgreen: ano tak niedługo jestesmy razem a juz ja tak kocham ze łuuuuu.ba ja ja kochałem zanim jeszcze wpadła mi w rece :D tylko ona o tym wtedy jeszcze niewiedziała :twisted2: