Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam od wczoraj jeden problem, w momencie gdy odpalam auto na całkowicie zimnym silniku i wrzucam jedynkę, auto zaczyna się strasznie trząść podczas ruszania. Ledwie mogę ruszyć. Póki co zdarzyło mi się to dwa razy, wczoraj po 9 godzinach od ostatniego odpalenia samochodu, i dzisiaj po nocy. Gdy wyjeżdżałem z garażu na wstecznym, nie było żadnego problemu. Dodam jeszcze że stan oleju od kilku dni pokazywał się na poziomie minimum - wyskakiwała kontrolka.

Dziś jestem po wymianie oleju na Millers XF LL C4 5W30 i żadnego niepokojącego objawu nie zauważyłem.

Sczytałem też błędy z komputera i wyskoczyły następujące kody:

2A98 - korelacja między wałem korbowym a wałkiem rozrządu zaworów dolotowych

2A82 - VANOS - odcinek dolotowy

2EF7 - brak info

2AA0 - sygnał czujnika wałka rozrządu zaworów dolotowych

2AA4 - brak info

Kilka razy wyskoczył mi check-engine, ale po wyłączeniu i włączeniu silnika problem znikał.

Dokładny model samochodu to E90 LCI 2.0 143KM z 2008 roku.

Opublikowano

Najprawdopodobniej czeka Cię wymiana czujników vanosa (usterka typowa). A jak to nie pomoże to pewnie rozrząd lub zespół regulacyjny vanosów.

Zdejmij korek wlewu oleju i postaraj się unieść łańcuch rozrządu, nie powinien mieć jakiegokolwiek luzu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na początek zamień czujniki miejscami - są identyczne. Jeśli numery błędów się zmienią to jest to, a jeśli nie, to proponowałbym przeczyszczenie zaworów Vanos, ale tu najpierw kup nowe uszczelki i też po wyczyszczeniu zamontuj odwrotnie tzn dolotowy na wydechowy itd.