Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem BMW 525D E39 z 2001r i mam problem śwoeci mi ABS i ASC i nie chodzi prędkościomierz z licznikiem kilometrów.

Byłem na wpięciu w kompa i wyszło że mam uszkodzone czujniki w lewym przednim i w lewym tylnym kole.Czy te czujniki odpowiedzialne są też za prtędkościomierz bo w poprzednich autach tej marki był osobny czujnik prędkości na moście.

Jak sprawdzić te czujniki i gdzie je dostać poza serwisem.

Czujniki są z niebieską wtyczką.

Opublikowano

Czujniki sprawdzic mozesz tylko na kompie.

Kiedys widzialem, ze ktos na allegro oferowal czujniki ABS'u.

Natomiast chcac byc pewnym ich trwalosci sugeruje kupic w ASO. Cena ok. 317zl.

W przypadku usterki czujnika tylnego kola dodatkowo poza swieceniem sie lampek ABS i ASC nie dziala predkosciomierz.

Pozdr.

GO NAVY...
Opublikowano

Witam!

Tak jak Przemek napisał czujnik w lewym tylnym kole jest także odpowiedzialny za działanie prędkościomierza.I nie musisz kupowac np.serwisie bo są tej samej firmy na allegro i to tańsze !

Pozdro!!!!!!

ps.

wybór należy do Ciebie !!!!!!!!

i zwróć uwagę jaki masz kolor wtyczki szara czy niebieska!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujniki można sprawdzić zwykłym miernikiem powinny mieć około 2 k ohma - już nie pamiętam, ale wepniesz się w dobry i porównasz.

Zawsze lepiej sprawdzić najpierw czujnik, bo może masz przerwany gdzieś kabel. To wtedy do wtyczki od ABS`u musisz się dostać i sprawdzać w niej czy masz sygnał z 4 czujników.