Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeżdżę E34 540 i niedawno odkryłem, że mam blok silnika z tego "gorszego" stopu czyli Nikasil. Jest on ponoć podatny na związki siarki w paliwie i w USA były z tym spore problemy.

Orientujecie się czy np. paliwo bezsiarkowe ze Statoil ma faktycznie tej siarki mniej?

Czy polskie rafinerie robią dla nich to paliwo czy Statoil sprowadza je z... nie wiem skąd? :D Lać to czy jest to naciągactwo?

Pozdrówka

Krzysiek
Opublikowano
Ja zalewam auto tylko na Statoil (staram się )własnie benzyną bezsiarkową. Ale nie wiem czy to coś daje.
Opublikowano

Ja sprawdzam zawartość związków siarki w paliwie "na nosa". :8) :mrgreen:

Jeżeli spaliny wonieją siarkowodorem (w moim Suzuki Swifcie, "od brudnej roboty"), to szukam lepszej stacji.

Ten charakterystyczny smrodek "zgniłych jaj" staje się często powodem fałszywej diagnozy, że katalizator jest na wykończeniu.

Spaliny lecące z wydechu samochodu benzynowego spełniającego normę Euro 3 (lub wyższą) w zasadzie nie powinny w ogóle mieć zapachu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Wszyscy ciągną paliwo z Orlenu albo Rafineri Gdańskiej. Wszystko jedno czy to Shell, BP, czy Statoil. Są normy na zawartość siarki, bez ich spełnienia paliwo nie wejdzie na rynek. Chyba, że to będzie lewizna z kutra.
Opublikowano
To może lepeij skorzystać z uokik, tam jest na bierząco lista skontrolowanych stacji z wynikami testów (siarki także).

http://tinyurl.com/rq58c

ciekawych rzeczy sie dowiedzialem :?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ostatnio tankuję tylko paliwo bezsiarkowe. Pomijając wrażenia z jazdy bo tu opinie są różne chodzi mi tylko o jedną rzecz. Czy takie paliwo nie wpływa negatywnie na silnik?