Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukając od cholernie już długiego czasu..wpadła mi w oczy 330i z możliwością lania paliwa E10.

Może mi ktoś wyjaśnić na czym polega na przeróbka w tym silniku? Jaki ma wpływ te paliwa na ten silnik? :cool2:

Opublikowano

Paliwo E10 ma 10% odwodnionego etanolu czyli bardziej odwodnionego spirytusu.

Każde paliwo na polskich stacjach zawiera 5% takowego lub eteru.

Lepszy od etanolu jest eter. Podobno BP stosuje eter w benzynie. Tak było kiedyś, teraz nie wiem.

Resztę można znaleźć w necie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko co wyżej napisales to bzdura. Bp odkad jest na polskim rynku bierze paliwa z Orlenu tak samo statoil kiedys rowniez shell ale oni zmienili dostawcę na lotos.

Wszedzie tankujesz to samo paliwo albo lotos albo orlen jedynie 100+ z shell jest importowane.

Opublikowano

Zgadza się, one biorą paliwo z orlenu i Lotosu.

Dodatki tlenowe to zupełnie inna sprawa.

Nie będę się rozpisywał na temat benzyn ale nie masz racji.

Pewnie uważasz że każde paliwo ma ten sam skład :)

Zalatuje mi to trollem trochę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Handluje paliwem od 10 lat a z branżą mam związek od dziecka więc śmiało możemy podyskutować :wink:

Pewnie ze sklad paliwa jest różny a normy bardzo szerokie dla mnie to czym handluje orlen to dziadostwo potwierdzaja to wyniki badan uokik dlatego wszystko importujemy z niemiec.

Opublikowano

@-=maly=-

To fajnie że handlujesz, tylko dlaczego uważasz że wszystko co napisałem to bzdury.

Nawet importowane paliwo shell-a może być troszkę gorsze, jeśli będzie miało etanol paliwowy, od krajowego z eterem.

Takie moje zdanie.

Co do eteru w paliwach BP, powiedział mi to kierownik bazy paliwowej Orlenu w krakowie, koło Balic.

Było to jakiś czas temu, może już się zmieniło, może nie.

Coś może być na rzeczy (ale nie musi) na podstawie moich doświadczeń z silnikiem gaźnikowym w starym radzieckim samochodzie. Na ciepłym silniku na paliwie BP zapalał od tak zwanego kopa. Na tym z Orlenu chwilę mielił rozrusznikiem.

@Pacino20

Moim skromnym zdaniem do E46 dobre będzie każde z zaufanej stacji. Chodzi mi oczywiście o 95. To w końcu nie jest tak, że eter dobry a etanol zniszczy silnik za miesiąc. Ale jestem ciekawy zdania kolegi -=maly=-.

Przypomniałem sobie o szwedzkim supersamochodzie Koenigseg. Jedna z wersji była przystosowana do czystego bioetanolu. Na 98 miał chyba 900 koni mechanicznych, na czystym bioetanolu ponad tysiąc. Tylko wtedy palił więcej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na stacjach w DE jest do wyboru paliwo 98 oktanowe - super +, potem 95 oktanowe - super, oraz 95tka z 10% dodatkiem bioetanolu - E10. Stąd pojawiająca się w ofercie możliwość tankowania E10 (E10 geeignet).

Badania pokazały że zawartość powyżej 5% dodatku bioetanolu, który ze względu na swoje właściwości kwasowe niszczyć może części osprzętu od silnika, chyba w szczególności elementy gumowe...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupisz w polsce paliwo wolne od bio dodatków zarówno ON jak i PB tylko musi pochodzić z prywatnego importu bo zarówno orlen jak i lotos stosuje biododatki a oni zaopatrują stacje koncernowe.

Nie ma tak,ze na BP kupisz paliwo zawierające etanol a na orlenie eter czy odwrotnie bo obydwa koncerny mają to samo paliwo reszta to już marketing.

Wszystkie bio dodatki to gówno pogorszające jakość paliwa i powodujące korozje układu paliwowego.

W polsce przyjelo się,że prywatni dystrybutorzy mają gówniane paliwo orlen,shell,bp,statoil to rewelacja a to bzdura i czysty marketing w 2014r masa stacji orlen sprzedawała paliwo złej jakości, shell i statoil też miał wpadki a przede wszystkim sprzedają dziadostwo z biokomponentami.

https://uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php