Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Kupiłem BMW E46 Coupe ; od handlarza na zachodzie i mam problem ,a mianowicie nie mogę dostać przeglądu ponieważ VIN w dowodzie rejestracyjnym (Austriackim) wynosi 16 znaków ,a powinien wynosić jak wiemy 17.Oczywiście jest to "gafa" urzędnika zapomniał/a wpisać jednego zera.I moje pytanie brzmi czy da się coś z tym zrobić lub ktoś miał podobny problem.Mogę powiedzieć ,że posiadam książkę serwisową z poprawnym vinem ,plastikową kartę bmw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz to skorygować w Austrii. W Polsce nic nie zrobisz. A tak naprawdę to powinieneś auto oddać i kupić ponownie dopiero z poprawionym dowodem rejestracyjnym, ale że pewnie wożenie z powrotem do Austrii sensu ekonomicznego nie ma to musisz to załatwić sam, albo tego handlarza poprosić o to i mu wysłać ten dowód.
Opublikowano
Witam !

Kupiłem BMW E46 Coupe ; od handlarza na zachodzie i mam problem ,a mianowicie nie mogę dostać przeglądu ponieważ VIN w dowodzie rejestracyjnym (Austriackim) wynosi 16 znaków ,a powinien wynosić jak wiemy 17.Oczywiście jest to "gafa" urzędnika zapomniał/a wpisać jednego zera.I moje pytanie brzmi czy da się coś z tym zrobić lub ktoś miał podobny problem.Mogę powiedzieć ,że posiadam książkę serwisową z poprawnym vinem ,plastikową kartę bmw.

Nie chcę oczywiście teraz ganić - ale zawsze warto sprawdzać numery VIN przed zakupem - oczywiście teraz już po ptokach lecz nauczka dla przyszłych kupujących.

Tak jak pisał mmw w PL nic z tym nie zrobisz - korekty w dokumencie może dokonać tylko urząd, który ów dokument wydał.

Opublikowano
Zarejestrowałem :) Udało się skontaktować z TUV w Austrii gdzie popełniony został błąd ; na szczęście wystawili pismo ,które było adekwatne do sytuacji !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co ma TUV do dowodu rejestracyjnego? W jakim mieście w Polsce jest taki Wydział Komunikacji, który rejestruje samochody z błędny VINem w dowodzie rejestracyjnym, bo aż jestem ciekaw? :)
Opublikowano
Nie ważne :D Ważne ,że są blachy .TUV popełnił błąd podczas przeglądu wpisano zły VIN i wydziale komunikacji przepisano go z badania technicznego :)