Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zagadka następująca: czym objawia się uszkodzony Vanos? W sobotę wybrałem się na przejażdżkę, wszystko spoko, wszystko piknie, aż tu nagle spadek mocy, komputer nie radzi sobie z biegami (automat). Przerzuciłem na manualną zmianę, ale doskwiera brak mocy. I to nie byle jaki spadek, bo przy ruszaniu spod świateł pieszy mnie wyprzedzi na podwójnym gazie :/ silnik kręci się do 5 tys. ale moc traci koło 2500, gdzie zmieniam biegi, bo później to już katorga, maksymalnie rozpędzę się do 100km/h. Na jałowym biegu przy dodaniu gazu słychać świst w okolicach 1000 obrotów. Na pokrywie vanosa da się wyczuć drgania, zgrzyty. Dojechałem do domu i tak stoi. Jutro mam zamiar tam zajrzeć. Czy to vanos czy szukać głębiej? Komputer nie pokazuje żadnego błędu. Podepnę go później pod kompa i zobaczę co tam inpa czy dis znajdzie.

A co do regeneracji vanosa, z czego składa się zestaw naprawczy? Znalazłem na eBayu zestaw w skład którego wchodzą: 6 uszczelek i 9 śrub z podkładkami.

Dodam jeszcze, że od tygodnia przed wystąpieniem usterki coś śmierdziało z nawiewu. Nie miałem pojęcia co to i obstawiałem, że poprostu sierściuch mi się zeszczał gdzieś, ale teraz tak kojarzę ten fakt z tą usterką, tylko nadal nie wiem co to może być.

Pacjent to e46 330ci z 2001 roku

Opublikowano

Czy dobrze zrozumiałem , silnik ma dobre obroty a koła nie ciągną ?

Jak tak to co się znajduje pomiędzy silnikiem a kołami ? automatyczna skrzynia biegów , w której pewnie brakowało oleju i teraz to już tylko do remontu .

Do tylko domniemania a nie wyrok na skrzynię.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A klapka na koncu wydechu otwiera się ? Chodzi luzno na zgaszonym silniku ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mialem dosc podobne objawy. Przede wszystkim w E90 i w 330d jednak moze pomoga naprowadzic...

Przy bardzo spokojnej rownej jezdzie nie zauwazylem, ale kiedy probowalem przyspieszac - nic! To znaczy doznania dzwiekowe jak najbardziej w porzadku, silnik sie krecil ale przyspieszenie poszlo w las. Automat co prawda nie mial problemow ze zmiana przelozen.

Powodem byl mechanik - w nocy dnia poprzedzajacego odebralem auto i spokojniutko wrocilem do domu, dlatego nic nie zauwazylem.

Okazalo sie ze nie podlaczyl jakiegos przewodu elektrycznego ktory (jesli dobrze pamietam) przekazywal do komputera informacje o przeplywie powietrza czy cos takiego... Zeby bylo smieszniej komputer rowniez nie pokazywal zadnego problemu. Po podlaczeniu jednego przewodu wszystko wrocilo do normy.

Pzdr.

dren

Opublikowano

nie podlaczyl przeplywki a skoro to taki mechanik to taki też komputer posiada = niczego nie wykrywający

na bank bład był, nieskasowany jest

to nie polonez

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg