Skocz do zawartości

Czujnik predkości-przepraszam za lamerskie pytanie :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od poczatku posiadania mam problem z predkościomierzem. Kiedyś wiecej działał jak nie. Ostatnio mało jeżdże ale nie pokazuje wogóle (co za tym idzie ekonomizer też stoi). Natomiast kiedy podskoczy mi tylnia oś dosyć konkretnie (na dziurze ale musze ostro pojezdzic) predkościomierz zaczyna pokazywac i ekonomizer ożywa. Pytanie zatem jest - czy zmienić czujnik w ciemno , czy najpierw szukać przerwy na kablu ? Kiedyś sprawdzałem wtyczkę i wygladała jak nówencja, generalnie kabel też wyglada świeżo. Czujnik kosztuje 80 pln wiec ewentualnie nie chce utopic kapusty.

Sorki za lamerskie pytanie ale użyłem szukajki :oops: i nic....

Opublikowano

Tutaj wyszukiwanie na forum i tak niewiele by dało, bo takie przypadki zdarzają się nieczęsto.

Wydaje mi się, że to właśnie czujnik jest zepsuty, bo sam widzisz jak się zachowuje jak dyfer ostro podskoczy.

Żeby nie wydać pieniędzy w ciemno można się pobawić i pożyczyć na chwilę czujnika od kogoś żeby się upewnić.

Jednak pieniądze nie są duże a szansa że to czujnik zepsuty duża- ja bym kupował od razu.

Opublikowano

U mnie też czujnik wyglądał OK - ale i tak go przeczyściłem: nic nie pomogło. Okazało się, ze kabelki zaraz przy czujniku były ułamane i to tak wrednie, że izolacja była OK dopiero podczas oględzin organoleptycznych dało się wyczuć, że wewnątrz jest pęknięty kabelek. Nowe po 20 cm przewodów i wszystko gra :-)

A czujnik najłatwiej sprawdzić wyjmując wtyczkę, podpiąć się miernikiem (woltomierzem) a druga osoba niech zakręci kołem (najwygodniej na podnośniku). Jeśli będziesz miał jakieś zmiany na mierniku to czujnik jest OK.

Stawiam na kabelki bo u mnie jak podskoczyłem na dziurach to też chwilami działał. Pozdrawiam

Opublikowano
przeciez taki czujnik uzywany kosztuje grosze.....80 pln :shock:

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj

Jeśli Ci to naprawdę przeszkadza -

Jedź do taniego elektryka i zapytaj czy potrzeba wymieniać czujnik ( niech pomierzy ) - nie musisz od razu wymieniać ani płacić - przyjechałeś sprawdzić czy elektromechanik potrafi to sprawdzić .

Mechanik może być tani - bo przecież nie naprawia ABS/Komputera i nie musi być superspecjalistą

Być może wystarczy tylko go ruszyć i przeczyścić styki .

W ciemno nie kupuj czujnika ale dowiedz się gdzie i ile kosztuje w sklepie a ile na szrocie .

Przy takich objawach może być to równie dobrze przetarty kabel .

Pozdro :)

MarioBigRed

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego czujnik nowy w BMW kosztuje 74.40 ale zanim kupisz jedz do elektryka jak ci radza i sprawdz wtyczke czy jest czysta. Zacznij od wymiany wtyczki kosztuje w BMW 11.47. Moze to wtyczka. Razem z robocizna zaplacisz 120 zl. w BMW. Kalkuluj i dzialaj.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mam ten sam problem, mam nadzieje ze jak wyczyszcze czujnik to moze cos pomoze, czasem działa czasem nie...