Skocz do zawartości

e46 320d 04r Miękki pedał hamulca/wpadanie pedału hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co, napiszę - zapytam. Poznam zdanie.

Ostatnimi dniami swapowałem zaciski z 330d do mojej skarpety 320d, operacja była planowana od dawna jednak stało się to nagle i nieoczekiwanie - skończyły się aktualnie używane tarcze, znacznik minimalnej grubości zniknął, masakryczne bicie nawet bez hamowania.

Dawca to: zaciski jarzma przód i tył + tarcze przód od tego dawcy - praktycznie nowe, bez rantu i rdzy mimo, że 3 lata leżały u mnie w garażu - podejrzewam że ori.

Tylne tarcze z lekkim rantem Zaryzykowałem to założyć bez kupowania nowych tarcz przednich i tylnych.

Oplot, klocki przód ferodo ds performacne, tył gorsze aby ten syf z tylnych wyrównać - oczywiście ktoś spędził nad tym zestawem parę dłuższych chwil żeby idealnie to oczyścić.

Gumki, sprężynki, zestawy montażowe były w kpl i nie były nowe - gumki, tłoczki i ich praca ponoć też i nie było konieczności wymiany - gdyby była to koszt niewielki i by się kupiło

Wszystko poskładane, płyn nowy motul rfb 660, parę razy odpowietrzane z butelką - nie strzykawką.

Efekt : pierwsze wciśnięcie - pedał wpada, łapie na dole i niby hamuje ale masakrycznie późno choć abs działa i staje w miejscu.

żeby było względnie to trzeba na dwa razy hamować inaczej można nie wyhamować w porę przez przyzwyczajenie że łapało dotychczas wyżej - czyli tak jak powinno być

Z tego powodu, że tarcze co przewidywałem lekko biją to pojadą do przetoczenia.

Po przetoczeniu ponowne odpowietrzenie.

Odpowietrzałem też po pierwszych 30-40 km.

Teraz nastukałem koło 130km.

Jakieś sugestie ?

Gdzieś czytałem że może to być jakiś leniwy tłoczek, stąd taki efekt - a może kwestia ułożenia się wszystkiego.

A, wszędzie sucho, nigdzie płyn nie wylatuje.

Opublikowano

Kiedyś mieli dziwny przypadek

viewtopic.php?f=68&t=151268

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki - przeczytałem - zasugeruje przy okazji przetoczenia i odpowiednio po tym ponownego odpowietrzenia na dniach.

Z tą różnica, że u mnie nowe przewody elastyczne w oplocie, nie nie jest do góry nogami a jak już hamuje ( czy to na raz łapiące na koniec czy dwa razy wciskając ) to hamują dobrze.

Mając oczywiście na uwadze jeszcze to, że założone są nowe klocki do starych tarcz i musi się co nie co podocierać.

Opublikowano
Puki co to sam ostrożnie i nie daj innym sobie pojeździć

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
  • Autor

Wiadoma sprawa - gdybym nie potrzebował, to zostawiłbym mechanikowi do testowania samochód.

Mam aktualnie obawy, że należało w ciemno wymienić wszystkie gumki ( zestaw naprawczy autofrena ) - choć mam mieszane uczucia do zestawów naprawczych oferowanych w zamiennikach.

Z drugiej jednak strony, jeśli organoleptycznie przed założeniem wszystko jest sprawdzane, rozruszane jeśli zachodzi konieczność to po co ruszać coś co działało.

Opublikowano
  • Autor
Jeszcze jakieś sugestie ?
Opublikowano

jeśli mogę to spytam

przy zdejmowaniu zacisku używałeś klucza do ściśnięcia przewodu?

Opublikowano
  • Autor
Nowe przewody w oplocie metalowym są ...
Opublikowano
Mikan zacznij od odpowietrzenia układu hamulcowego (szczególnie pompy hamulcowej) specjalnym urządzeniem a nie nożną metodą gdy jedna osoba pompuje pedał a druga kręci odpowietrznikami.
Opublikowano
  • Autor

Mój mechanik chyba nie ma takiego urządzenia.

Oczywiście jeśli nic nie przyniesie efektów, to poszukam warsztatu z takim cudem - dzięki za info, że takie coś istnieje.

Dziwne, że dotychczas zdawało to egzamin w tym warsztacie.

O pompie hamulcowej przypomnę, o ile już jej nie odpowietrzał.

A, szymon-o jeśli odpowietrzasz tradycyjnie ( o ile odpowietrzasz czasem tradycyjnie ) to robisz to na odpalonym czy zgaszonym silniku ?

Opublikowano

Obstawiam, że zapowietrzyła się u ciebie pompa a sugerując się "literaturą" to nie da się jej odpowietrzyć bez urządzenia.

Nieprawidłowe złoże układu wykluczam itd., ewentualnie może pompa po prostu się kończy/skończyła.

Tak jak wcześniej pisałem zacząłbym od poszukania warsztatu, który dysponuje takim urządzeniem (nie jest to kosmiczna technologia :wink: ) ............ koszt wymiany/odpowietrzenia nie powinien być wysoki.

Do swoich potrzeb :wink: nie miałem konieczności kupna wspomnianego urządzenia, zawsze odpowietrzam tradycyjnie, na zgaszonym silniku, ale nie dopuszczam do wycieku płynu hamulcowego i pompy nigdy jeszcze nie miałem okazji demontować.

Opublikowano
  • Autor

Ok - dzięki za wskazówki.

Przed swap- em hamulców pompa dawała radę.

Pompa nie była ruszana a nie wiem czy ją " z urzędu" odpowietrzali.

Opublikowano
  • Autor

Układ hamulcowy odpowietrzony "przyrządem' - może nie tak czarodziejskim jak widziałem w necie ale pod ciśnieniem 3 atm.

Gdzieś jakiś jeden bąbel powietrza z jednego odpowietrznika wyszedł.

Tarcze przetoczone - nie biją.

Nadal hamuje moim zdaniem nie tak jak powinien - choć pewien progres jest - cały czas chodzi o to pierwsze wciśnięcie hamulca, następne już są ok.

Szymon-0 ty po swapie zacisków z 330 na przód nie odczułeś negatywnej zmiany na pedale hamulca ?

Mam podejrzenia, że może pompa od 320d się nie wyrabia albo zbiegło się to z samą pompą - jej kresem, choć z tego co słyszałem to pompy w bmw raczej są długowieczne i rzadko wymagają wymiany.

Chyba, że coś jeszcze przeoczyłem i to nie pompa.

Pompa od 330d ( ta którą dostałem z zaciskami ) nie ma wejść na czujniki abs tak jak ma moja od 320d.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem pompę hamulcową na taką od 330d z DSC bo niepasująca którą dostałem z zaciskami była od 330 z ASC.

Niestety dalej mam wrażenie, że pedał hamulca za głęboko wpada - nie do ziemi, ale chyba powinno łapać wyżej.

Hamulce ogólnie żyleta ... nie żebym oczekiwał twardego hamulca bo to też jest niepoprawne, ale te parę cm za nisko łapie a przy hamowaniu jednak czas reakcji jest najważniejszy.

Serwo w real oem w 320d i 330d jest takie same.

Może wypowiedzą się inni użytkownicy e46 ... czy hamulec łapie im wysoko czy w połowie.

Jakieś sugestie ?

Opublikowano
U mnie "luz" pomiędzy brakiem hamowania a przyhamowywaniem jest bardzo mały. Praktycznie zaraz po naciśnięciu czuć, że auto zaczyna hamować. Łapie praktycznie od razu i nie zaobserwowałem abym musiał go jakoś głęboko wciskać.
Opublikowano
320d 04r u mnie tak samo, nacisnw pedal o 1cm i juz dwlikatnie hamuje.
Opublikowano
  • Autor

Nie wiem ile jest u mnie cm ... na pewno nie jest super wysoko, choć to pojęcie względne.

Nie, inpą nie próbowałem - nie wiedziałem, że istnieje taka opcja ....

2x razy odpowietrzałem starą pompę pod ciśnieniem paru Atm z butli.

Nowa pompa od 330d jest od wczoraj, standardowo odpowietrzana.

W sobotę postaram się przejechać innym e46 żeby mieć porównanie i dam się przejechać innemu użytkownikowi e46 moim, żeby poznać jego zdanie - bo to będzie najbardziej miarodajne.

Niby hamuje dobrze, ale nie od razu i zbyt wysoko - myślę, że jest to zdecydowanie więcej niż 1 cm.

Serwo może mieć w tym wypadku jakiś związek ? Skoro moja ori pompa wymiękła pod moją stopą.

Opublikowano
Nie kolo ale przod albo tyl ja po tym zabiego poczulem lekka poprawe co aie tyka wysokoasci brania hamulca.
Opublikowano
  • Autor

Co do samej mocy to nie mam zastrzeżeń.

Chodzi o samą wysokość "brania" - w weekend przetestuje inną e46, postetują moją potem odpowietrzenie z butli jeszcze pod dużym ciśnieniem - ale to w tygodniu może.

Potem inpa jeśli będzie nadal źle.

Nie wiem nadal, czy serwo może mieć na takie zachowanie wpływ

Opublikowano
  • Autor

W sobotę jeździłem e46 318 a użytkownik 318 jeździł moim.

On nie widzi nic złego w moich hamulcach, chwali ich moc - jeździł przed wymianą pompy i widzi progress oraz dużą różnicę na +

Natomiast ja jak mu wskazałem, że jego słabe bo słabe ale łapią wyżej ( szybciej ) to po ponownym sprawdzeniu potwierdził.

W ćwiartek będę odpowietrzał z butli przy okazji geometrii to napiszę, czy coś się zmieniło.