Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

mam taki problem, nie mogłem znaleźć istniejącego postu na ten temat. Moja bunia zaczyna się przegrzewać po trasie - temp powietrza powyżej 27-28 stopni przy 3000 obrotów i więcej przy dodawaniu gazu wskazówka temperatury silnika przesuwa się prawie równo z dodawaniem gazu przy odejmowaniu spada do centralnego położenia, przebieg mam ok 220 tys i martwi mnie to bo wcześniej tak nie było, poniżej 25 stopni wszystko ustępuje i samochód sprawuje się ok czy to normalne przy wysokich temperaturach czy powinienem coś sprawdzić? Miał ktoś tak? Z góry dzięki za pomoc :cry2:

Opublikowano
Witam!

mam taki problem, nie mogłem znaleźć istniejącego postu na ten temat. Moja bunia zaczyna się przegrzewać po trasie - temp powietrza powyżej 27-28 stopni przy 3000 obrotów i więcej przy dodawaniu gazu wskazówka temperatury silnika przesuwa się prawie równo z dodawaniem gazu przy odejmowaniu spada do centralnego położenia, przebieg mam ok 220 tys i martwi mnie to bo wcześniej tak nie było, poniżej 25 stopni wszystko ustępuje i samochód sprawuje się ok czy to normalne przy wysokich temperaturach czy powinienem coś sprawdzić? Miał ktoś tak? Z góry dzięki za pomoc :cry2:

Nienormalne.

Na luzie ta wskazówka tez tak skacze? Jak obrotomierz ? Dziwne. Moze sam czujnik temperatury jest walniety lub coś w instalacji... Sprawdz temperaturę w ukrytym menu.

Przy sprawnych termostatach i pompie, jak również właściwym poziomie płynu wskazówka stoi w pionie nawet przy +34. Sprawdziłem w zeszły weekend wracając znad morza. A przebieg mam podobny do twojego.

Pzdr

Opublikowano

Poza wymienionymi wyżej przyczyna moze byc bardzo prozaiczna,co wiem ,ze sie zdarza:

-zabrudzona z przodu chłodnica ,przez co nie odprowadza właściwie ciepła.

Opublikowano

Jednym słowem : niewydolny układ chłodzenia , czyli wszystko do sprawdzenia . Zacząć od wejścia w ukryte menu i mieć podgląd rzeczywistej temperatury bloku, dalej sprawdzić czy masz duży obieg , termostaty , chłodnicę , wentylator chłodnicy.

Dla przypomnienia to jak zaczyna nam rosnąć temperatura to możemy sie ratować włączeniem ogrzewania na max i otwarciem szyb.

Nie zwlekaj bo to Ci spowoduje następne usterki.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam!

Panowie, mam dokładnie takie same objawy w moim e83 3.0D jak założyciel tematu kolega @Alex.

Dodatkowo u mnie ze zbiorniczka wyrównawczego jak odkręcę kurek to "schodzi" powietrze...

W ciągu 4 miesięcy wymieniłem 3 różne elementy z magistrali płynu chłodzącego (myślałem przy 1 wymianie zdarza się) chyba ciśnienie wywalało najsłabsze elementy z układu i pękały.

Szpece twierdzą, że to wina uszczelki pod głowicą ok, tylko dziwna sprawa z tą temperaturą otoczenia, gdy jest poniżej 25 stC się nie grzeje i na odwrót.