Skocz do zawartości

E61: Zmiana ori glosnikow vs wbudowanie subwoofera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem BMW E61 z 2004 roku z naglosnieniem HIFI (kod: S676A), niestety nie zadowala mnie te naglosnienie a mianowicie tony niskie dlatego postanowilem zainwestowac kwote 2.000 - 3.000 tys zl w audio, w tym kierunku postanowilem:

Zamontowac subwofer w tylny boczek w bagazniku + wzmacniacz w tym kierunku zadzwonilem do sklepu ktory sprzedaje takie skrzynie do zabudowy + montuje je. Po zadzwonieniu do sklepu pierwszym pytaniem bylo czy robilem juz cos z oryginalnym naglosnieniem, gdy odpowiedzialem ze nie, odpowiedzia ktora otrzymalem bylo ze zaczynam od dupy strony poniewaz najpierw powinienem zmienic oryginalne naglosnienie na: AUDIO SYSTEM X 200 BMW MK2 + wzmacniacz (koszta = 1500 glosniki + 150 ich montaz + 900 wzmacniacz + 500 jego montaz = 3.050) Powiedzial ze przy dodaniu samego suba itak nie uzyskam tego efektu ktorego oczekuje, zaczal tlumaczyc ze subwofer ktory bedzie w bagazniku jest oddalony o 3 metry od kierowcy, a suby pod fotelami o 60 cm i zanim uslysze dzwiek z bagaznika wszystko sie zmiesza i bede slyszal tylko i wylacznie dudnienie. Po odwiedzeniu kolejnego montera car audio a przy okazji dilera audio system na terenie Niemiec (tu wlasnie mieszkam) podzielilem sie z nim ta opinia, ten stwierdzil ze to bzdury, ze po wymianie ori glosnikow itak nie uzyskam tego czego oczekuje i on na moim miejscu wstawil by na pierwszym miejscu subwofer + wzmacniacz (w tym momencie zglupialem) Powiedzialem ze chcial bym wbudowac subwofer w boczek bagaznika lecz boje sie ze skrzynia boczku bedzie za mala by dobrze zagrala a nie chce marnowac calej przestrzeni bagaznika na to by stawiac w niej skrzynie basowa bo nie po to kupowalem kombi by zastawiac go czyms takim a on doradzil mi bym zamontowal subwofer audio system do zabudowy w kolo lecz ja boje sie ze ton niski zostanie zbyt mocno ztlumiony poprzez pulke ktora dzieli kolo zapasowe z bagaznikiem.

Wiec do wyboru zostaja mi 3 opcje:

1. Wymiana ori glosnikow na audio system + wzmacniacz

2. Zamontowanie subwofera w kolo + wzmacniacz

3. Zamontowanie subwofera w boczek bagaznika + wzmacniacz

Po przeczytaniu setek forumowych tematow dochodze do wnioskow by:

Wymienic oryginalne glosniki na audio system + wzmacniacz, wszedzie polecaja wzmacniacz 4 kanalowy lecz moja alternatywa jest troche inna:

wrazie gdy by wymiania ori glosnikow mnie nie satysfakjonowala chce zamontowac wzmacniacz nie 4 lecz 4 kanalowy z wyjsciem na subwofer (5 kanalow) wtedy gdy by bylo mi za malo, podpiol bym tylko subwofer.

Z mojego dowswiadczenia z poprzednich aut, byly to male auta typu civic i golf 4 zamontowal bym tylko subwofer, wylaczyl bym tony niskie z wszystkich glosnikow i poscil bym tony niskie tylko na subwofer lecz nie wiem jak ma sie to do e61, nie wiem czy przy wylaczeniu basu na wszystkie glosniki, nie wylacze tez basu na subwofer.

Powiedzmy ze moje wnioski sa rozsadne czyli wymiana ori glosnikow + wzmacniacz, pytanie moje brzmi czy lepiej zamontowac te glosniki samemu i zamontowac u montera car audio tylko wzmacniacz (cena wymiany glosnikow = 150 euro) czy dac wszystko monterowi do roboty? Czy jezeli mial bym sam montowac te glosniki, jest wymagane wygluszanie drzwi przy zastosowaniu w drzwiach tylko tonow wysokich i srednich???

Z gory dzieki za odp. Licza na szybka i pomocna odp. poniewaz w tym tygodniu chce sie za to zabrac.

Opublikowano

Dzieki za odp.

Lecz ciagle nie przekonuje mnie to, czy jest to lepszym rozwiazaniem od wbudowaniu subwofera + wzmacniacz

Opublikowano
Wolal to bym zmienic glosniki i wstawic subwofer lecz niestety nie moge sobie marazie pozwolic na 2 zeczy na raz wiec musze wybrac miedzy alternatywa 1, 2 i 3 lecz niestety swiadomosci takiej co da lepszy efekt i co lepiej zagra nie posiadam.
Opublikowano
ja bym przede wszystkim wymienil zestaw na audio system + wzmacniacz do subow pod fotelami, zreszta mam taki zamiar bo obecne naglosnienie czyli basic pozostawia wiele do zyczenia
Opublikowano
Wzmacniacz tylko do subwoferow? Ja raczej myslalem o 5 kanalowym by podlaczyc caly e drozny system + piaty kanal na zamontowanie subwofera w bagazniku jak by mi bylo malo. A tak w ogole nie moge znalezc nic na temat glosnikow w podsufitce, co tam siedzi?
Opublikowano
ponieważ nie masz tylnej półki, powinny być takie same jak w sedanie tył 100mm

Wlasnie znalazlem dobra alternatywe do mojej podsufitki: audio system co 100 bmw z wbudowanymi twitterami, koszt to w sumie tylko 95 euro wiec chyba sie skusze. Im wiecej czytam tym bardziej dochodze do wniosku ze wymiana wszystkich ori glosnikow da mi lepszy efekt niz oryginalne glosniki + zabudowanie subwofera.

Opublikowano
A co z tym wygluszeniem? Jest koniecznosc wygluszania drzwi przy zastosowaniu w nich tylko tonow wysokich i srednich, bo nie wiem ile mat zamawiac?
Opublikowano

Witam wlasnie odwiedzilem montera car audio u ktorego odrazu zakupilem audio system x 200 Mk2 BMW za 350 euro = 1400 zl (montowac bede sam bo u niego kosztuje to 150 euro)

Wszystko uleglo zmianie gdy powiedzialem mu ze mam naglosnienie hi-fi on stwierdzil ze wzmacniacz ktory mam tam zamontowany wystarczy by zasilic ten glosniki lecz gdy bym chcial dodatkowo zamontowac wzmacniacz bede potrzebowac adapter Hlc 2 i to w dodatku 3, jeden na tony wysokie, jeden na tony srednie i jeden na tony niskie co najgorsze adapter ten kosztuje 50 e czyli 200 zl, przy zastosowaniu trzech musze wydac 150 euro. Adaptery ktore mi zaoferowal sa firmy audio system, gdy pokazalem mu inne adaptery na ebay po 15 euro on stwierdzil ze tylko tamte sie nadaja poniewaz te tanie spala mi wzmacniacz. Twierdzi tez ze nie mozna usunac oryginalnego wzmacniacz. Ma ktos pojecie na ten temat?

Opublikowano
oryginalny wzmacniacz masz tylko na tony niskie. zasila od subwoofery pod fotelami. pozostale glosniki leca z ccc/cic. kupujesz dowolny wzmacniacz ktory posiada wejscie hi, lub low + adaptery by nie spalic. wszystko masz u mnie w temacie. podpiecie jest bardzo proste. stary wzmacniacz wywalasz, masz 2,5mm2 dla subow kable, oraz zasilajace + sygnal zalaczenia. gdy zmieniasz pozostale glosniki masz do nich zwrotnice na twertery oraz sredniotonowe i nisko? powinny byc w zestawie, wtedy te w drzwiach podmieniasz. wygluszenia sa oryginalne, warto dodac maty, a do tego sufit wygluszyc
Opublikowano
Tak mam zwrotnice do tonow wysokich i srednich. Monter stwierdzil ze dodatkowe wygluszenie nie jest wymagane w drzwiach poniewaz w tych glosnikach nie ma basu, mial racje? Czyli tak jak to rozumiem: wystarczy kupic najtanszy adapter hlc2 i zwykly wzmacniacz z wyjsciem hi input ktorego polacze z adapterem poprzez czincze? A dlaczego musi byc hi input? A zastosowanie 5kanalowego wzmacniacza bym mogl jeszcze podlaczyc subwofer do niego jest zlym rozwiazaniem? U Ciebie w temacie niestety nie ma dokladnego opisu jak to zrobic. Pozdrawiam i dzieki za pomoc
Opublikowano

niskie masz tylko pod fotelami, srednie i wysokie sa drzwi, tyl oraz nad kokpitem. chcesz zrobic 5 kanalowy to podpinasz wzmacniacz z wejsciami hi, z zabezpieczeniami, bo wyjscia ccc/cic i wzmacniacza nisko sa od razu pod glosniki czy wzmocnione. po wywaleniu wzmacniacza z tylu podpinasz wejscia pod low, a srednio i wysoko pod hi. :p troszke pomieszane ale tak musi byc.

ja niedlugo bede robic swap logic7 oraz wlasne audio, glosniki poleca na dimension

Opublikowano

logic subwofery sa slabe maja cos kolo 70w i ida w progi, daja bas do cichej muzyki, ja sie zastanawialem zeby przerobic na dwa glosniki od subwoferow pod fotele, tak po 150 rms - 200rms na sztuke i zeby walilo w fotel. szukalem i nawet sa o plytkiej zabudowie, sa nawet przerobki w necie i oczywiscie dorzucilbym drugi wzmacniacz do subow.

glosniki w boczki co najmmniej 13 cm najlepiej 16 cm. no i dobry wzmacniacz.

Opublikowano

Dzisiaj zamontowalem subwofery pod fotele (audio system x 200 BMW Mk2) odrazu mowie ze jezeli ktos ma zamiar wymienic same suby bez zamontowania wzmaka przy naglosnieniu hifi, nie polecam. Napewno gra lepiej bo mozna sluchaj na wyzszej czestotliwosci lecz szalu nie ma. Za soprany i alty jeszcze sie nie zabieralem poniewaz czekam na maty wygluszajace lecz jak zamontuje, na pewno poinformuje o efekcie.

Z tego co mi napisales o tym wzmacniaczu 5-o kanalowym, chyba sobie odpuszcze. Sygnal z subwoferow mam juz w bagazniku a do tonow wysokich i srednich musial bym ciagnac z przodu a na to nie mam ochoty a poza tym wydaje mi sie ze radio da rade naglosnic tony wyoskie i srednie od audio system, czy moze sie myle?

Teraz musze jeszcze dokupic wzmacniacz i subwofer w kolo zapasowe (chyba najlepsza alternatywa) chce kupic wzmacniacz 4-o kanalowy by pod 2 kanaly podlaczyc 2 subwofery z pod foteli a drugie 2 kanaly zmostkowac by podlaczyc subwofer, lecz czy zmostkowanie tych dwoch kanalow da odpowiednia moc by zasilic subwofer?

Zabardzo na tym sie nie znam wiec zapytam co musi miec wzmacniacz by byl odpowiedni dla mojego zastosowania, ile musi miec rmsu wzmacniacz gdy subwofery pod fotelami maja 2 x 100 rmsu i jakie musi posiadac wejscia???

Pytaniem jest tez jaki konwerter musze zastosowac? Czy wystarczy: Audio System HLC2 High-Low Adapter?

Opublikowano

Witam.

Wlasnie zamontowalem reszte z zestawu AUDIO SYSTEM x200 BMW MK2 czyli: Tony srednie i wysokie ze zwrotnicami + maty wygluszajace w drzwi przednie.

Efekt?: Duzo gorszy niz sie spodziewalem, glosniki te graja duzo ciszej niz oryginalne, gdy zawsze mialem ustawione tyl z przodem rownomiernie to teraz tyl gra tylko w 40% , w przeciwnym razie przod zostaje zagluszony.

Wnioski?: Jestem zmuszony zamontowac wzmacniacz 4 kanalowy (Audio System X75.4D) niby ten najlepiej pasuje do tego zestawu, wydaje mi sie ze przy zastosowaniu wzmaka wydajnosc tych glosnikow troche sie poprawi bo niestety graja strasznie cicho.

Zastanawia mnie tylko jedna zecz: Monter ktory sie tym tu zajmuje twierdzi iz musze zamontowac 3 adaptery hlc 2 na soprany, alty i basy. Dla mnie wydaje sie to dziwne poniewaz nie wiem jak i po co chce on zamontowac adapter do sopranow gdy te sa podloczone wraz z altami do zwrotnicy.

Martwi mnie tez ze pomimo tego iz mam niby cale okablowanie w bagazniku to itak brak kabli z przednich glosnikow poniewaz w naglosnieniu hifi do wzmaka ida tylko subwofery z pod foteli i tu jest moje pytanie: czy wystarczy zasotoswanie tylko jednego adaptera hlc 2 by wziasc sygnal z subwoferow na wzmacniacz, wtedy odlaczyc kable przednich glosnikow z radia i poscic na tyl do wzmacniacza, tylko czy gdy ten sygnal idzie tylko z subwoferow, czy bedzie to dobrze grac? Czy moze faktycznie jest koniecznosc zamontowania 3 adapterow?

Opublikowano
kup sobie jl audio 6 kanalowy cyfrowy jest maly wielkosci ksiazki i sprzedaja przejsciowki tak ze kabli nie musisz ciac tylko podpinasz w miessce starego wzmacniacza i przejscowke do wtyczki i mocy wystarczy bo ma 6 x75w rms. ja jestem zadowolony. audio system jest drozszy.
Opublikowano
Tak tylko ciagle jest ten problem ze bedzie trzeba puszczac kable z przednich glosnikow do tylu a w dodatku zauwazylem ze nawigacja i wszystkie naglosnienia leca tylko z przednich glosnikow wiec jak je obetne przed radiem i puszcze na tyl to nie bedzie tych dzwiekow? Co z tego ze 6 kanalow jak ori ma 2 kanaly i tylko suby do niego sa podlaczone. A masz dokladne model tego wzmaka i namiary na ta przejsciowke?
Opublikowano
ja przerabialem e91, i tam zrobilem 6 glosnikow (4xwofery z tweterami i 2 subwoerfy z logica pod fotel) na 6 kanalach, kable poprowadzilem z kabli glosnikowych bezposrednio do wzmacniacza bez przejsciowek. poszukaj w necie po angielsku tam jest duzo gotowcow. te co kupiles pod fotel sa lepsze od logica, wala do gory i sa mocniejsze. logici jak dostaja duzo mocy to progi plastikowe brzecza i kicha. jak dasz wzmacniacz do tych pod fotele to nie potrzebujesz juz drugiego subwofera w bagazniku, jak chcesz w bagazniku to nie podlanczaj tych pod fotelami bo nie da sie sluchac, tak uwazam, bedzie meczace sluchac muzyki.
Opublikowano
No wlasnie, taki problem ze w e60 w bagazniku sa tylko kable na subwofery, a w e90 sa na wszystkie glosniki, tym miales lepiej. Szukam juz tyle czasu i nic logicznego nie moge znalezc w dodatku gosc ktory sie tym zajmuje mowi mi ze musze zamontowac 3 konwertery co dla mnie jest nie logiczne. Dodatkowego subwofera nie mam juz zamiaru dodawac, chce tylko to logicznie podlaczyc pod wzmacniacz tylko nie bardzo wiem jak.
Opublikowano

poszukaj na amerykanskich albo angielskich forach, ja tam szukalem i mozna duzo sie dowiedziec. w e60 łatwiej jest przerobic niz w e90.

co do glosnikow, to mozesz miec super drogie, a jak zaprojektujesz zestaw kiepsko to efekt bedzie gorszy niz opcja bmw stereo, nie mowiac o hifi.

w woferach te 10cm to jakis smiech na sali 13cm ledwo daja rade najlepiej jak mozna by zastosowac 16cm. odradzam ci montowanie 10cm i do tego ludubudu.

jak chcesz w bagazniku miec lomot to kup jakas markowa cyfrowke 1000rms uzywana na ebayu za 100 ojro focala, zapco, jl audio nawet alpine moze byc. podobno te wzmacniacze AB sa lepsze w dzieku ale ja wole te mniejsze cyfrowe, nie grzeja sie tak i sa o wiele mniejsze co jest istotne gdy chcesz miec bagaznik.

oczywiscie trzeba wygluszyc drzwi matami, nie tak jak w ameryce, tylko jak w polsce robia, czyli duzo maty butylowej i do tego pianka kauczukowa, roznica jest ogromna niz bez, nawet najlepszy zestaw nie zagra jak nie jest dobrze wygluszony.