Skocz do zawartości

diesel 2letni 100kkm czy np 4letni 60kkm przebiegu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Planuje zmianę auta na inne.

Aktualnie użytkuje bmw 116i e81 2010 rok z przebiegiem 87kkm, auto mam od nowości. Niestety nie mogę sie poszczycic bezawaryjnością, bo przy ok 40tys do wymiany poszedł vanos w związku jak się okazało za niskim poziomem oleju. Błąd nowicjusza plus brak wspaniałej rzeczy jaką jest bagnet no i filozofia serwisowa bmw. No ale nieważne. Teraz wymiana oleju co 15 tys a nie jak komp wskaże plus dolewki oleju po trochę co 1-2 tys km no i zmiana na MOTUL

Ze względu na duże przebiegi jakie ostatnio zacząłem robić ponad 10tys na 3 m-ce i słabą moc chcę zmienić na jedyneczke ale w dieslu 2,0 albo będzie to e87 lub f 20.Interesują mnie moce 177 184km.

Planuje zakup używanego zapewne z niemiec.

No i pojawia się moje pytanie- w związku z tym że będę chciał zrobić nim ok 100 tys zanim zmienię, co jest lepszym rozwiązaniem?? Kupno np 2 latka czyli już f20 z przebiegiem do 100 tys - jeżdżącym po autostradach z niewybitym zawieszeniem bez ganiania silnika po mieście - zapalanie gaszenie itp itd, czy iść koniecznie w niski przebieg i kupić auto starsze? Wiadomo jeśli będzie miało mały przebieg, żebym zmieścił się w przedziale cenowym (70-80 tys) będzie musiało być starsze, wiec wychodzi zapewne model E87. Ogólnie jakie macie opinie na temat tych silników czy te nowe są bardziej/ mniej awaryjne od tych w E87? Zaznaczam ze nie jeździłem f20 więc nie mam porównania czy jest dużo lepszy od e87. Nie będe ukrywał ze f20 z zewnątrz nie urywa d... ( pewnie dlatego tak szybko lifta zrobili ) jednak wystrój wnętrza zdecydowanie przewyższa e 87. Macie jakieś swoje doświadczenia i przemyślenia na ten temat?? z góry dziękuje za każde konkretne odpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano
za dużo się nie wypowiem, jedynie ,że chyba trochę za wcześnie żeby się ktoś wypowiedział o awaryjności serii F20 chociaż mogę się mylić, ja osobiście wolałbym dwuletnie do przebiegu 100tkm, sam brałem coś podobnego i nie żałuje.
http://www.bmw.com/com/en/_common/shared/img/id_moduls.png
Opublikowano

Hej,

Co do pytania z tytułu tematu, to ja również jestem za 2 letnim z wiekszym przebiegiem, aczkolwiek pewnie znalazłbym się jakiś wyjątek ;)

Najważniejsze to traktowanie poprzedniego Właściciela.

A co do twojej historii z olejem w silniku... Twoja "Jedynka" nie miała w kompie żadnej informacji o niskiej ilości oleju? Noi co z przeglądami? Pytam, bo moja ma ustawione w kompie przeglądy co 17k mil tj jakieś 27k km.

Pozdrawiam

http://zapodaj.net/images/2f26374e0c65b.png