Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od 3 miesiecy jedze BMW e60 z 3 litrowym silnikiem benzynowym o oznaczeniu n52. bodajze 258km. Silnik jak silnik, calkiem ok. Nic nie cyka, nic nie stuka. Przebieg 220 tys. rok 2006. Auto odkupione od BMW Oxford w UK. Serwis do 118 tys mil, obecnie ok 130. Jedyny problem jaki mam, to spalanie. Nie wiem czy to co ludzie pisza w ''internetach'' to prawda, ale podobno normalne spalanie w miescie to ok 12.5l. Mieszkam w dosc duzym miescie, dojezdzam ok 5km do pracy dziennie i spalanie przy normalnej nie agresywnej jezdzie oscyluje w granicach 15l. Nie to ze jest to jakis problem, ale jestem ciekawy czy te opinie o spalaniu to tylko legendy ? Dla pewnosci wymienilem filtry, wymienilem tez swiece i olej. Auto nie pokazuje zadnych bledow na standardowym code readerze. Nie wiem czy INPA wylapie cos wiecej, jednak na ten moment nie posiadam takowej ;)

Czy moze mnie ktos oswiecic czy to normalne ze robie 190km i prawie pol baku poszlo w komin ? oczywiscie komputer wskazuje pieknie 12.7 co byloby super, jednak auto co tydzien jest tankowane pod korek na tym samym dystrybutorze, wiec kilka bakow wyjezdzilem i wychodzi jak w morde strzelil - 15l.

Opublikowano

Na temat mojego n53(inny motor ale tez 3.0 pb) tez pisza ze w miescie pali 12 litrów i owszem pali tyle ale w miasteczku a to duza roznica. Mieszkam w malej miejscowosci i pali okolo 12 litrow a wizyta w Amsterdamie oscylowala w okolicach 15 litrow. Normalna DYNAMICZNA jazda. Trasa 10 litrow tylko przez Austrię wracajac z wakacji spadlo do 8.8 litra ale to bylo 130 km na/h.

P.s ja mam do pracy 5km (5 minut wczesniej zawsze odpalam autko lub załączam webasto) i tez mam spalanie 15 litrow.

Opublikowano
No to byłby niezly klops jesli mieszkalbym w Polsce i elementem decydujacym byloby spalanie. O jak dynamicznej jezdzie mowisz? za tydzien jade do Polski, czyli pokonam ok 1900km, chcialbym zmiescic sie w 10l jadac w okolicach 160-180 w dwie osoby, myslisz ze jest to osiagalne ?
Opublikowano

cieżko mi doradzić bo ja mam bezpośredni wtrysk a ty chyba nie? ale powiem Ci że ja jak jade do Polski (2 osoby i bagażnik srednio zapełniony 1 torba moja i 3 mojej kobity oczywiście z ciuchami) i przy 170-180km na tepomacie mam na kompie około 11l czyli w realu 12 do 13 ;-) z benzyniakiem to tak do 130km/h jest fajnie a później lubi sobie łyknąć :-)

p.s mówię o PB98

Opublikowano
Ja niestety pelnego wtrysku nie mam, co rowniez wiaze sie z wiekszym spalaniem. Dziwne ze ludzie pisza jak to ich m54 pala po 13 po miescie max a teoretycznie nasze n'ki powinny byc bardziej oszczedne. Najbardziej irytujace jest to ze zbiornik paliwa jest tak maly ze trzeba sie co chwile zatrzymywac i dotankowywac. U mnie jest sytuacja identyczna z Twoja, tylko ze ja jezdze na 95 ;)
Opublikowano
Ludzie nie odrozniaja miast od miasteczek. Tak samo było z moja 535d fcli jakie to 8 litrow miala palic....do 10 max w "miescie"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam 12/100 obecnie, w poprzednim aucie na tej samej trasie wychodziło poniżej 10/100. Jeżdżę 5x w tygodniu ten samo odcinek ok 18km x2 więc skala porównawcza jest raczej wymierna. Teraz mam N53 3.0 poprzednio M54 3.0 tyle, że teraz w E60 z xdrive, a poprzednio w E46.

I niestety ale o ile w E46 na trasie typu A4 przy prędkości do 140km/h dało się zejść w okolice 8/100 /z trasy ~600km/ o tyle w E60 nie ma na to szans. Albo auto za duże/ciężkie albo to sprawa x-driva ale w 10/100 się nie zmieściłem.

Opublikowano
No czyli 10/100 to raczej norma po trasie nie zamulajac :lol: plus 1 do 1.5 litra przy xdrive. Wsumie nie ma sie co dziwic auto swoje wazy ,opony do najcienszych nie należą itd...
Opublikowano

U mnie autostrada + tempomat na 150km/h, średnia 148km/h wyszło 9.1l/100 (wskazania komputera), przy czym bardzo wiało. Też mam automat oraz X-a, z tym że mam silnik 3.0 w słabszej odmianie mocy - 218km. To wyniki po wymianie pompy wysokiego ciśnienia na nową. Wcześniej więcej paliła na autostradach. Przy 140km/h ok 10l.

W mieście nawet nie liczę, jeżdzę głównie 5-6km to średnia w okolicach 15l jak nic.

p.s. też mam bezpośredni wtrysk

Opublikowano
No ja tez sie szykuje na moja pompe wysokiego cisnienia i wtedy porównania zrobie.
Opublikowano
No wiec na ten moment zrobilem 122km na poliwie baku, jazda tylko po miesce, krotkie odcinki i gaszenie. Na zwyklym czytniku konpletnie zadnych blediw. Nie sprawdzabe INPA. Czy powinienem podjechac do jakiegos specjalisty w Pl na testy?
Opublikowano

Witam

Mam silnik m54 i w dużym mieście (Monachium) mialem średnie spalanie 10-12 litrów, teraz mieszkam w małym miasteczku i spalanie 15-17 litrów. Tylko że w Monachium dojeżdżalem do pracy 18 km i robilem dłuższe trasy a teraz jeżdżę krótkie trasy, silnik cały czas niedogrzany i z tego takie spalanie, tak ze małe miasteczko nie zawsze oznacza mniejsze spalenie. W trasie przy prędkości 150-160 9,5 litra. Ogólnie silnik jak na moc i osiągi uważam za oszczedny, przynajmniej nie ma z nim problemów jak z dieslami.

Pozdrawiam