Skocz do zawartości

[E46 320dA] Czarny dym - brak dalszych pomysłów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie powiem, że nie jestem mechanikiem ale jestem pasjonatem marki od lat nastu stąd tym większe moje zdziwienie, że nie mogę znaleźć przyczyny dymienie na czarno u Beaty mojego kuzyna. Sprawa wygląda następująco, wokół turbiny zrobił się wyciek tak więc turbine uszczelniłem natomiast parametry zachowała niemal fabryczne wiec rdzeń zostawiłem w spokoju. Wyczyścilem cały dolot i turbo, poskladalem wszystko ładnie i tu problem. Auto na wolnych obrotach dymi na czarno(przy dodawaniu gazu) , a gdy przeciagnie się go na obrotach zostawia za sobą ciężko to nazwać chmura a jeśli już to chyba jakaś gigantyczna czarnego dymu. Co jeszcze dziwniejsze bo kilkukrotnym takim przyciągnięciu auto praktycznie nie dymi wogole.

Co do rzeczy sprawdzonych :

-Przepływka jest ok

-Korekta wtryskow w normie

-Dolot szczelny

-Odma wymieniona

-Egr, kolektor ssący, cały dolot wyczyszczony.

-Auto nie ma żadnego chipa itp.

Powoli tracę juz siłę do tego co może być powodem dymienia.

Edit : co warto dodać Kuzyn jeździ mega spokojnie i dodatkowo to automat także auto od dobrych 6 miesięcy nie widziało więcej niż 3 tys obrotów :) Nie wiem czy to istotne ale jak wszystko było by sprawne to nie ma prawa dymic w takiej ilości :)

Opublikowano
Przeładowanie... też

Coś mi się wydaje że nie bo przy przeładowaniu wchodzi w tryb awaryjny i odcina moc ale może się mylę

Opublikowano
Przeładowanie... też

Coś mi się wydaje że nie bo przy przeładowaniu wchodzi w tryb awaryjny i odcina moc ale może się mylę

Nie zawsze

Jeśli się depnie a komp oczekuje np 1600 a dostaje 1800 to jak ma nie zakopcić?.

i Błąd nie zawsze wyskoczy a auto będzie ciągnęło dobrze tylko minus taki,żę będzie przykapcało

Opublikowano
A jest w tym silniku intercooler i jest szczelny? Nie ma w nim oleju? 2 opcja. Sposob jezdzenia tez ma znaczenie. Jazda na niskich obtotach powoduje slaby przeplyw spalin i sadza zbiera sie w wydechu. Przy mocniejszym depnieciu syf zgromadzony w wydechu wylatuje i sie robi czarno za samochodem... jesli po przegonieniu auta jest ok i auto trzyma inne parametry to proponuje zmienic technike jazdy bo turbinie toczenie sie nie sluzy...