Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc

jakim kluczem odkrece dwie sruby trzymające zacisk w e46 2000 rok 1.8 benz? nigdy nie wymieniałem klockow wiec takie pytanie ;) dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z przodu i z tyłu taki sam,imbus nr 7.
Opublikowano

z głupa zapytam czy jak odkręce zaciski klocków to czy muszę je rozprężać czymś ? pamiętam że jak miałem LANOSa to gość zaciski rozrzerzał a później coś strzykawką tam ładował w gume ale nie pamiętam dokładnie gdzie :P

pytanie czy jak ściągne zaciski to czy je spowrotem bez problemu założe na tarcze z założonymi nowymi klockami?

Opublikowano

Trzeba wyczyścić jażmo przed założeniem klocków i dobrze je oczyścić, jest spray specjalny do hamulców by się nie zapiekały, jeżeli ci tłoczek nie wyskoczy przy sciągnieciu zacisku to założysz bez problemu, , a jak wyskoczy to 2 małe breszki i go wciśniesz spowrotem, najlepiej to mięć przyząd do wciskania tłoczka, :D

,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba oczywiście wcisnąć tłoczek, sam się nie schowa :lol: przydaje się bardzo proste urządzenie - kawałek płaskownika z nagwintowanym otworem i do tego pasująca śruba, płaskownik zapiera się o "ramiona" zacisku a wkręcając śrubę chowa się tłoczek. Jak masz ściągacz do łożysk z odkręcanymi ramiona to też możesz go użyć, przed wciskaniem tłoczka otwórz korek zbiornika płynu hamulcowego.

Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby tłoczek wypadł po zdjęciu zacisku :shock: trzeba by było chyba jeździć bez klocków :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proponuje wpisać w YouTube "wymiana klocków hamulcowych e46 " i masz wszystko na filmiku pokazane.