Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kopciła ,kopciła aż się skończyła. Właśnie dzisiaj przeszła do historii moja turbina, przestała zupełnie działać i w związku z powyższym mam pytanie czy do mojej E39 z 97r będzie pasowała turbina z każdego innego TDS-a ( np. z E34 lub omegi ) czy koniecznie musi to być podobny rocznik ? :modlitwa:
Opublikowano

Witam

Pytanie niby proste ale powiem Ci tak. Jesli chodzi o innego TDSa BMW to jesli to jest taka sama turbina to proste ze bedzie pasowala ale co do turbiny z Omegi to oprocz przerabiania mocowan to moze wstapic wiele problemow z dawka paliwa, smarowaniem turbiny, podcisnieniem itp. Tak wiec teoretycznie sie da ale w praktyce to bez sensu.

P.S.Przy kupnie urzywki zwracaj dokladnie uwage na stan turbinki (glownie na stan lopatek) i z doswiadczenia nie polecam regenerowania turbiny bo to nigdy dlugo nie chodzi...

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano

Z tego co mi się wydaję to Omega TD ma inny kolektor dolotowy, pompę wtryskową itd. Więc wątpię, że turbina będzie ta sama.

Nie polecam też jazdy z turbiną na wykończeniu, bo katalizator nie zdzierży.

Widziałem kiedyś taką aferę w 530d E39, w serwisie ASO naprawa podchodziła pod cztery zera :cry:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W BMW była ponoć jakaś zmiana dostawcy. Gdzieś do 97r.(nie wiem czy dobry rok) były KKK czy tam co a potem po tym roku już mitsubishi.

Totalnie niepotwierdzone info, coś mi się kiedyś o uszy obiło - bodajże Os coś o tym pisał.

Pisze to byś się nie naciął w sumie mogą być takie same te turbawki to nie będzie źle.

Opublikowano
Witam

i z doswiadczenia nie polecam regenerowania turbiny bo to nigdy dlugo nie chodzi...

Pozdrawiam

Kolega ma VW LT juz około 3 lata od 2,5 roku jeździ na regenerowanej turbinie i nie ma żadnego problemu, zapłacił wtedy około 1tys zł. Wszystko zalezy kto regenruje.