Skocz do zawartości

Mały oszust GAT-TRONIC ST25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukajcie a znajdziecie - mówi stare porzekadło. No i znalazłem. W moim e30 320i m20b20 na jetronicu ktos zamontował , w 1995 roku, sonde i katalizator. Zastanawiałem sie co tym wszystkim steruje i znalazłem. Schowany koło kompa, podpiety jest 6 kablami. Czerwony to plus, niebieski - sygnał z sondy, brazowy - masa przykrecona razem z sondą do blachy kolo mocowania kompa. Pozsotał czarny, zólty, niebieskii biały. Czarny gdzies znika w konsoli a reszta podpieta jest pod oryginalną wiązke. Jest jeszcze jakas platanina dwóch kabelków które znikaja równiez w konsoli (desce rozdzielczej) ale juz zapomniałem co to było. Zrobilem zdjecie ale jakies nie dokladne wyszło.

Przeprowadziłem pare testów. Odłaczyłem najpierw urzadzenie. Zrobilem pare kilometrów i subiektywne wrażenie było lepszej elastycznosci przy niższych obrotach. Nastepnie podłaczyłem urzadzonką. Nie zauwazyłem róznicy. Na koncu na podłaczonym urzadzeniu, odłaczyłem sonde. Bez zmian. Zrobilem pomiary stoperem. 0-100 km/h tzn. odciecie 2 biegu w mojej. Nie wiem za bardzo czy to dokladnie 100 ale wychodziło ok 9,7 z malymi bledami bez roznicy czy oszust podpiety, czy odpiety.

Ktoś wie co z tym zrobic ?? Wywalic ? Zostawic ?? Mam zamiar zmienic wydech na ukald z 323i podwójny, bez miejsca na sonde. Czy moze zostawic sonde i pusty kat a reszte od 323i (pasuje sprawdzałem) ??

Opublikowano

A może by tak strumienice wrzycić w to miejsce po katalizatorze??

Ale może lepiej zostawić to wszystko i pakować reszte od 323i skoro mówisz, że pasuje. Jaśli nie ma różnicy w mocy i przyspieszeniu, to po co zatrówać środowisko??