Skocz do zawartości

wymiana czołowej szyby solarnej bmw e39 + sensor deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

sorry, że zaczynam nowy temat, ale ani na tym forum, ani też na innym nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie od wczoraj pytanie. Otóż zmuszony jestem do wymiany szyby czołowej. Zadanie łatwe pod warunkiem, że jest odpowiednia szyba. Moje auto jest poliftowe, ma sensor deszczu i szybę solarną (tą fioletową). Niestety sensor deszczu, to ten starszy (montowany do końca 08.01) i w związku z tym pojawia się problem. Oczywiście zwykła szyba atermiczna jest dostępna z sensorem do mojego auta, ale jak była "fioletowa", to i taka powinna być zamontowana i to nie tylko ze względów estetycznych, a bardziej funkcjonalnych. Pilkington oraz Sekurit przestali produkować szyby solarne z moim czujnikiem. Obecnie dostępne są tylko z czujnikiem nowym (tym prostokątnym - większym, od 09.01). Zakładam, że miejsce montażu lusterka (wyspa) i obudowy czujnika wraz z sensorem nadal ma kształt żelazka i nie uległo zmianie. Pytanie czy mogę w szybie pod nowy czujnik zastosować swój z oryginalnej szyby (przykleić sensor), czy też muszę kupić do nowego sensora czujnik i "pobudzić" go w DISIe lub INPie? Czy ktoś z Was ćwiczył temat podmiany sensorów lub adaptacji starego do szyby z okienkiem pod nowszy sensor? Czy były problemy z uruchomieniem wycieraczek?

Ori szyba z logo bmw odpada bo cena jest zaporowa (2,5-3 kPLN + uszczelka + wymiana). Używka również, bo sami wiecie jak to bywa z używanymi szybami...

Opublikowano

Witam.

Ja jak kupiłem swoją e39 to szyba czołowa była poobijana od kamyków i porysowana wycieraczkami. Ubezpieczając samochód ubezpieczyłem też szyby po jakimś czasie musiałem wymienić szybę. Zrobiłem to z ubezpieczenia na oryginalną lecz tak samo jak w twoim przypadku czujnik był inny.

Firma w której wymieniałem szybę zamówiła specjalny żel do czujnika i przekleiła mój czujnik zamiast tego co przyszedł z nową szybą.

Kodowania żadnego nie musiałem robić.

Więc wystarczy abyś miał żel na który jest klejony czujnik i ostrożnie zdemontować swój czujnik i przykleić w miejsce na nowej szybie.

Pozdrawiam Wojtek.

Opublikowano

czyli istnieje duże prawdopodobieństwo, że szyba ze starszym czujnikiem jest wycofana nawet dla ASO? Tak przynajmniej powiedziano mi w pilkingtonie i to samo potwierdził, koleś który miał wymieniać moją szybę, że być może dostępna szyba będzie tylko w ASO, ale tez nie na pewno bo i sekurit i pilkington produkują dla ASO to sam co jest na rynku, ale bez logo bmw. Na ubezpieczenie mojej szyby już za późno... :/ Możesz podesłać mi na PRV. zdjęcie twojej szyby z widocznym czujnikiem od zewnątrz?

poczekam jeszcze na inne opinie forumowiczów w tym temacie...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Szyba wymieniona. Auto dostało solar pilkingtona z nowym czujnikiem. Czujnik nowego typu został usunięty. W jego miejsce wklejono stary (mój oryginalny). Wszystko działa, wycieraczki w trybie auto pracuję jak wcześniej przed wymianą szyby. Jedynie z przedniej strony szyby, w miejscu wklejanie czujnika widać pęcherz powietrza w żelu użytym do montażu sensora. Być może z czasem pęcherz zniknie... Czas pokaże. Koszt całej zabawy - 1100 PLN /brutto (szyba+uszczelni+wklejenie+żel+przyklejenie czujnika).

TEMAT ZAMKNIĘTY