Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jestem na etapie wymiany DISA i po wymontowaniu starego zauważyłem niewielkie ilości oleju w kolektorze ssącym jak i na łopatce DISA. Czy jest to normalny objaw? Dodam, że na 10tys km dolewam litr oleju.

Dzwoniłem do jednego mechanika i powiedział, że trzeba wyczyścić kolektor i przyjrzeć się separatorowi oleju, odmie i przeczyścić jakiś kanalik. Oczywiście z góry dodał, że najlepiej te części powymieniać. Co o tym sądzicie? (oprócz "zmień mechanika" :D ) Zostawić to czy grzebać dalej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak pamiętam w M54 miałem zaolejona DISE ale to pewnie był wynik przytkanej odmy. Powymieniałem odmę z wężykami, DISE bo klapka zaniemogła i tyle.
Opublikowano
No właśnie nowego DISA będę miał we wtorek. Jeżeli odma jest przytkana to powinienem na odpalonym silniku słyszeć jakieś "świsty" po odkręceniu korka oleju? Pytam, bo nie sprawdzałem jeszcze tego, a chciałbym jakoś potwierdzić konieczność wymiany odmy. Wiadomo mechanicy chętnie wymieniają WSZYSTKO za nasze pieniądze, czy trzeba czy nie :D a dobry warsztat ze świecą szukać...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie odma miała jakieś 10 lat w momencie wymiany, wężyki były kruche jak zapałki, tak czy siak kwalifikowały się do wymiany. Koszty części w sumie żadne jak na robotę którą trzeba wykonać żeby to powymieniać bez zdejmowania kolektora.
Opublikowano
Trochę oleju zawsze tam jest, nawet przy sprawnym separatorze. Przy sprawnej odmie korek wlewu powinien być lekko przysysany.
Opublikowano
Jestem na etapie wymiany odmy. I teraz nastepne pytanie. Wymontowalem przepustnice i zauwazylem ze nie jest ona domknieta. Czy kwalifikuje sie do wymiany?
Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz. Niestety klopotow ciag dalszy. Wymieniona odma (pekniety waz idacy do bagnety), DISA (tradycyjna klapka), przeczyszczona przepustnica i nastawnik biegu jalowego. Cos w dalszym ciagu "grzechocze" w kolektorze ssacym. Myslalem ze to wina DISA ( faktycznie klapka latala sobie luzno). Obroty nadal faluja w przedziale do 2000 (tylko jak dodaje sie gazu, tzn. nie da sie utrzamac stalych obrotow z przycisnietym pedalem gazu). Wolne obroty trzyma ok, nic nie faluje.

Swieci sie nadal pomaranczowy Check. Z ciekawostek... zrobilem jazde probna i po powrocie juz w garazu chcialem jeszcze posluchac silnika na wolnych obrotach....iiii... kontolka od niskiego stanu oleju...choc pozion jest w polowie miedzy min i max... narazie jest wszystko gorace, ale pojdne jeszcze pozniej sprawdzic, czy nie ma nigdzie wyceku oleju.

Ma ktos jakies pomysly?

Opublikowano

Sprawe kontrolki oleju na razie zostawiam.

Zlokalizowalem te dzwne odglosy z kolektora... to wtryski. Cykaniem bym tego nie nazwal, ale to one na 100%. Jutro jede zczytac blady, i spodziewam sie raczej bledu czujnika polozenia walka rozrzadu.

Czytalem tez, ze mozna wstepnie sprawdzic czujki polozenia walka rozrzadu i walu korbowego. tzn. odpiac odpowiednio wtyczke od jednego z nich i odpalic samochod. Nastepnie to samo z drugim. Ponoc silnik potrzebuje jednego z nich do odpalenia, wiec gdy odepne dobry...to nie odpali ?

Na szybkiego przejze jeszcze wtyczki i kable.

Opublikowano

Wlasnie wrocilem z kompa. Byly dwa bledy. Pierwszy w nich to blad polaczenia z termostatem czy cos takiego. Raczej nie ma to w obecnej chwili znaczenia. Drugi to blad skladu mieszanki. Diagnosta powiedzial, ze dostaje za duzo paliwa. Wspomnialem ze wymianialem DISA, gdyz klapka latala sobie luzno i halasowala. Podobno moze to byc przyczyna pokazania sie kontroli "Check Engine". Zrobilem 40 km i owa kontrolka nie pojawila sie.

Niestety auto jest nadal slabe w dolnym zakresie obrotow, w zasadzie nie reaguje na pedal gazu ( dopiero po mocniejszym wcisnieciu auto ciagnie) i klekocza te cholerne wtryski ! Na kompie nie bylo bledu od czujnika polozenia walka rozrzadu...

Co robic? Wymieniac ten czujnik w ciemno? jesli tak to ktory( bo sa ponoc dwa)? Rzuccie jakims pomyslem bo jestem w martwym punkcie...

Opublikowano
Kolektor i przewody za przepływomierzem masz szczelne? Może tam jest problem, niesprawna DISA osłabi silnik w zakresie dolnych obrotów ale nie powinna dawać błędu mieszanki.
Opublikowano

Walki ciag dlaszy i male podsumowanie tematu.

1. Po skasowaniu wszystkich bledow i przejechaniu 50 km powrocil tylko blad termostatu- nieistotne w tym momencie.

2. Wymieniona DISA - klapka latala luzno i halasowala

3. Wymieniony separator oleju i wszystkie weze- byl pekniety waz idacy do bagnetu

4. Wyczyszczona przepustnica i Regulator biegu jalowego

Samochod nadal nie ma mocy w dolnym zekresie obrotow i cykaja bardzo glosno wtryski. Wbrew opini "mechanikow"- glosne wtryski to norma w tych silnikach... Nie!! Jeszcze miesiac temu wszystko bylo ok, wiec norma to nie jest. A jazda do momentu az nie stane na drodze nie jest w moim stylu.

Zanim znowu wymienie cos, chce sprawdzic stan tych slynnych zaslepek gumowych z tylu kolektora oraz przewody dolotowe. Jakies typy jeszcze?

Po kilku dniach w necie znalazlem duuuuuzo mozliwosci:

- czujniki polozenia walka rozrzadu (ale brak bledu w INPie)

- przeplywomierz (odpiac wtyczke i zrobic jazde probna?)

- Regulator cisnienia paliwa (jak go sprawdzic nie majac manometru? jest on przy listwie wtryskowej?)

- zle zamontowana odma (gdzies jest nieszczelnosc na laczeniu wezy)

- przytkany filtr paliwa (da sie to jakos wykluczyc/potwierdzic?)

- niedomagajaca pompa paliwa (jak sprawdzic?)

Dzis jeszcze sprawdze korekcje na wtryskach w INPie. Co jeszcze moge sprawdzic w INPie i czego szukac?

Opublikowano
Dodam jeszcze tylko, ze po odkreceniu korka oleju na pracujacym silniku obroty spadaja, motor przygasa i pracuje niestabilnie- czyli tak jak byc powinno. Znaczy odma jest ok. Gdy po wymianie odmy nie zauwazymy takiego zachowania, znaczy odma do kitu albo lapie gdzies lewe powietrze. Gdzies taka dedukcje w necie znalazlem. Zgadza sie to???