Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem dzisiaj wymienić tarcze i klocki na tylnej osi. Zamówiłem tarcze zimmermana wentylowane jednak okazało się, że stare nie są wentylowane tylko normalne i uchwyt zacisku jest za wąski by zamontować wentylowaną tarczę. Pytanie czy muszę wymieniać tarcze na takie jakie były czy mogę kupić sobie nowe uchwyty i zamontować tarcze wentylowane. Dodam, że zamontowałem nowe klocki, które były dodane do nowych tarcz na stare tarcze i pasowały.

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Uchwyt tzw. jarzmo to raz, a dwa to zacisk od tarcz litych nie podejdzie do tarcz wentylowanych będzie po prostu za wąski aby zmieścić tarczę wentylowaną + klocki.

Ja pokusił bym się o swap układu na wydajniejsze tarcze wentylowane, tym bardziej że już kolega tarcze zakupił, a zaciski używane drogie nie będą.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Przewód hamulcowy zostaje ten sam, warto sprawdzić przy okazji czy nie jest uszkodzony lub sparciały.

Do wymiany jest 2x jarzmo + 2x zacisk.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Warto dodać że w przypadku zleżanych części może okazać się konieczna wymiana uszczelnień tłoczków i gumek, a na pewno wypada rozebrać zacisk i sprawdzić co tam w środku się dzieje.
Opublikowano
Słuszna uwaga kolegi, warto wszystko oczyścić, przedmuchać, przesmarować i oczywiście koniecznie przed montażem "ruszyć" odpowietrzniki.