Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam pytanko czy jest jakaś różnica pomiędzy trybami [D] Sport a [s1] Sport.

- [D] Sport uzyskuję poprzez przełączenie "przełącznika przyjemności z jazdy" przycisk obok lewarka od skrzyni bez ruszania lewarka.

- [s1] Sport uzyskuję poprzez przełączenie "przełącznika przyjemności z jazdy" przycisk obok lewarka od skrzyni oraz popchnięcie lewarka w lewo w tryb M/S.

Wydaje mi się, że w trybie [sx] Sport skrzynia szybciej reaguje na dotknięcie pedału gazu podczas wyprzedzania, w tym [D] Sport mam wrażenie, że zwłoka jest dłuższa.

Pozdrawiam,

Michał

Opublikowano

Tryb sport to szybsza reakcja pedału gazu i jeśli masz, to usztywnienie zawieszenia.

Tryb S skrzyni to trzymanie wyższych obrotów i szybsza zmiana biegów.

Tylko oba razem dają pełny tryb sportowy.

Opublikowano
Mam jeszcze pytanko czemu w niektórych samochodach jest [DS] a u mnie [s1] czy to jest ten sam tryb?

DS jest w samochodach ze "zwykłą" automatyczną skrzynią

S1...S7 jest w samochodach ze "sportową automatyczną skrzynią biegów"

Opublikowano
Tryb sport to szybsza reakcja pedału gazu i jeśli masz, to usztywnienie zawieszenia.

Tryb S skrzyni to trzymanie wyższych obrotów i szybsza zmiana biegów.

Tylko oba razem dają pełny tryb sportowy.

Coś to chyba nie do końca tak jest. Testowałem dziś tryb sport i skrzyni (wersja sport) i każdy z nich z osobna zrzucał bieg na niższy trzymając wyższe obroty. Moim zdaniem BMW się gubi w tych opcjach dublując je i albo idzie zgodnie z jednym z moich ulubionych cytatów biznesowych: „zawsze należy klientowi dać możliwość zapłacenia nam jak najwyższej ceny, którą jest on gotów zapłacić”.

Opublikowano
Coś to chyba nie do końca tak jest. Testowałem dziś tryb sport i skrzyni (wersja sport) i każdy z nich z osobna zrzucał bieg na niższy trzymając wyższe obroty. Moim zdaniem BMW się gubi w tych opcjach dublując je i albo idzie zgodnie z jednym z moich ulubionych cytatów biznesowych: „zawsze należy klientowi dać możliwość zapłacenia nam jak najwyższej ceny, którą jest on gotów zapłacić”.

I tak i nie.

Cały trik polega na tym, że tryb Sport zmienia mapę pedału gazu, co oczywiście wpływa na to, który bieg jest wrzucany, stąd taka obserwacja. Natomiast dopiero tryb S na lewarku wymusza niższe biegi niezależnie od obrotów i w słabszych autach również blokuje 8 bieg (u mnie w X6 35i blokuje, w 650ix nie blokuje).

Opublikowano
Natomiast dopiero tryb S na lewarku wymusza niższe biegi niezależnie od obrotów i w słabszych autach również blokuje 8 bieg (u mnie w X6 35i blokuje, w 650ix nie blokuje).

no ja faktycznie na trybie S skrzyni nie moglem osiagnac 250km/h -

bylo tuz przed

gdzie wczesniej prawie 260km/h robil

myslalem ze to przez "20 alu

Opublikowano
Natomiast dopiero tryb S na lewarku wymusza niższe biegi niezależnie od obrotów i w słabszych autach również blokuje 8 bieg (u mnie w X6 35i blokuje, w 650ix nie blokuje).

no ja faktycznie na trybie S skrzyni nie moglem osiagnac 250km/h -

bylo tuz przed

gdzie wczesniej prawie 260km/h robil

myslalem ze to przez "20 alu

hmm, 250km/h powinien osiągnąć nawet na 6 biegu :shock: chociaż może masz nieco inne przełożenia... ile masz RPM na 8 biegu przy 120km/h? u mnie dokładnie 2000.

Opublikowano
Bawiłem się wczoraj w trybie Sport skrzynią i mam takie obserwacje, że specjalnie różnicy w szybkości zmiany biegów nie zauważyłem pomiędzy trybem "D" a "M/S" natomiast mam wrażenie, że w trybie "M/S" skrzynia bardziej "kopie" po plecach przy zmianie biegów :lol:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie w trybie skrzyni S jest i ustawieniach SPORT czy też SPORT + różnica jest zauważalna. Frajda dużo większa.

Biegi dużo lepiej się zmieniają, auto jest dynamiczne i lepiej reaguje na gaz - POLECAM :twisted: :o

Pozdrawiam,

M.