Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem ze sprężarką klimatyzacji. Najpierw przestała się załączać i można ją było włączyć tylko w jeden sposób: przed zgaszeniem pojazdu musiała być włączona kontrolka na panelu klimy. Po ponownym rozruchu dopiero się załączała. Po uzupełnieniu czynnika i sprawdzeniu czy się nie zatarła pojeździłem kilka dni i nastąpiło coś dziwnego, po jej włączeniu ulotnił się cały czynnik - chmura dymu spod maski.

Czy to wskazuje na jakąś awarię układu (coś poza sprężarką?), ktoś miał podobny przypadek? :D

Opublikowano
Do sprawdzenia wentylator chłodnicy klimatyzacji, w większości przypadków sterownik wentylatora siada. Po włączeniu klimatyzacji przy nie działającym wentylatorze ciśnienie w układzie rośnie I rozszczelnia układ. Pozdrawiam
Opublikowano
Mi się to zdarzyło. Trochę śmiech że klima nie wykrywa zbyt dużego ciśnienia i nie wyłącza się...

Najwyraźniej nie uwzględnili takiej możliwości, nawet przy nowym sprawnym czujniku taka sytuacja może sie zdarzyć, ale zadziała zawór na kompresorze. Tak czy inaczej czynnik leci w powietrze. Pozdr