Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj jak ostatnia łajza zatrzasnąłęm jedyny kluczyk w bagażniku.

Udało mi się zsunął jedną z szyb, chwytam za klamkę, a tu niespodzianka - żadną klamką ani przyciskiem zamykania drzwi nie można auta otworzyć.

W poprzedniku - E38 - otwierałem tak kilka razy ze środka.

Poczytałem trochę i znalazłem tysiąc mądrości, nt. podwójnego klikania zamykaniem z pilota, w ogóle braku możliwości otwarcia, etc.

Może ktoś się orientuje, od czego zależy czy można, bądź nie można otworzyć auto ze środka?

Pozdrawiam,

Tomek. :cool2:

• Moderatorzy
Opublikowano

Takie zabezpieczenie - jak zamkniesz z pilota to od środka nic nie zrobisz.

Kiedyś ktoś pisał, że dostał się do bagażnika w sedanie wybijając lampę, dopiero wtedy dorwał kluczyk i otworzył samochód.

Druga opcja to otworzyć bagażnik z kluczyka, a jak nie masz to "specjalista" od zamków powinien sobie poradzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To się chyba nazywało podwójne ryglowanie.

Normalnie zamykając auto od środka, jedno pociągnięcie klamki podnosi rygielek, a drugie otwiera drzwi, po zamknięciu z zewnątrz nie ważne czy kluczem czy pilotem od środka auta nie otworzysz.

Po ciągnięciu za klamkę jedynym efektem jest podnoszący się i opadający rygielek.

Zamknąłem tak kiedyś z przyzwyczajenia auto z kumplem w środku, też się skubaniec nakombinował żeby wyjść, ale nie było jak :mrgreen:

Opublikowano

No już się dostałem wyrywając worek na narty. Bolało jakbym własnemu dziecku ucho urywał, ale co zrobić;/

No to nam się popisali koledzy z Monachium. Jak zamkniesz kogoś w środku, to kaplica.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak zamkniesz kogoś w środku, to kaplica.

Z kombi jeszcze wyjdzie, bo tylna klapa ma rączkę do otwierania od środka, a w sedanie to faktycznie problem.