Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od jakiegoś czasu mam problem z klapą bagażnika w e46 coupe.

Zaczęło się od tego, że mechanizm otwierania z pilota albo przez ten mikrostyk (przycisk w klapie) raz działał raz nie. Aż w końcu klapa bagażnika przestała się zupełnie otwierać w ten sposób. Mogę ją otworzyć tylko przez włożenie kluczyka do zamka i fizyczne otworzenie bagażnika.

Podejrzewałem mikrostyk, wymieniłem całą tą listwę (razem z lampkami podświetlenia tablicy) - jednak nic to nie zmieniło. Dalej pilot i mikrostyk nie daje reakcji na silniku. Silniczek nie daje żadnych oznak życia.

To co sprwadziłem to jakie kable dochodzą do silniczka.

I do silnika dochodzą takie kable : białyBrąz, szaryBrąz, braz, białyZielony. Kolejność patrzenia od lewej do prawej patrząc na górę wtyczki.

Jedyny kabel na którym coś się dzieje, jest jakieś napięcie to szaryBrąz. Jednak skacze ono dość mocno od 1V-3V. W momencie kiedy przycisnę mikrostyk to napięcie skacze do około 3V na ułamek sekundy i wraca do poziomu około 1V.

Jeśli wcisnę przycisk z kluczyka to napięcie skoczy do 3V i zostanie na takim poziomie przez jakieś 2min. Na innych kablach zero reakcji.

Czy ktoś może mi powiedzieć jakie te kable powinny mieć napięcią w danej chwili? Albo chociaż oznaczenia pinów w tym silniczku?

Wtedy będę mógł określić czy to silnik padł czy coś z elektryką.

Z góry dzięki za pomoc:)

Opublikowano
czy sprawdzałeś przewody w osłonie gumowej na wyjściu z klapy do nadwozia

Tak, sprawdziłem, wszystko wygląda ok.

Dodam, że całe oświetlenie tylne działa poprawnie.. Tylko ten zamek..

Opublikowano

a jak bezpieczniki :?:

pozostaje kwestia zamka może on padł sprawdz go na krótko

jeszcze jedna sprawa napięcie do zamka dostajesz z listwy oświetlenie (od lampki oświetlenia ) może tam trzeba szukać

napięcie powinno byc 12v

Opublikowano

Witam u mnie w kolejno wysiadło:

- OŚWIETLENIE W BAGAŻNIKU (po ok. 2 mies.)

- OTWIERANIE BAGAZNIKA UCHWYTEM I GUZIKIEM KLUCZYKA (przy sprawdzaniu zauważyłem że nie działa...

(KOMPUTER POKAZUJE WCIĄŻ OTWARTY BAGAŻNIK)

-PODŚWIETLENIE TABLICY

Bezpieczniki ok,żarówki w bagażniku ok. Rozebrałem osłone bagażnika,rozebrałem zamek - wyglądał na cały.

Zdemontowałem listwe podświetlenia, gąbka sucha, kable w porządku, "łapki" od żarówek troche zaśniedziały, wyczyściłem je, żarówki w porządku,

Kilka kabli w gumie łączącej klapę z budą przetarte na ok 3mm na jednej wysokości - zaizolowane

Wszystko to co zrobiłem nie pomogło, macie jakieś wskazówki koledzy? prosze o pomoc :cool2:

Dodam że ostatnio jeszcze zauważyłem że przy zamykaniu auta, auto nie mruga awaryjnymi :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego nie mrugają Ci awaryjne przy zamykaniu bo komputer widzi ze masz otwarty bagażnik.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Koledzy...

Mieliście rację,

To były pęknięte kable w tej wiązce buda -> klapa,

Pękły 2 kabelki, a 2 następne pękały.

Można to zbadać ciągnąc każdy kabel z osobna, jeśli jest pęknięty to z którejś strony powinien wyjść

Opublikowano
Witam u mnie w kolejno wysiadło:

- OŚWIETLENIE W BAGAŻNIKU (po ok. 2 mies.)

- OTWIERANIE BAGAZNIKA UCHWYTEM I GUZIKIEM KLUCZYKA (przy sprawdzaniu zauważyłem że nie działa...

(KOMPUTER POKAZUJE WCIĄŻ OTWARTY BAGAŻNIK)

-PODŚWIETLENIE TABLICY

:mad2:

Sprawdź tą wiązkę tak jak pisałem wyżej. W moim przypadku to były 2 zerwane kabelki (oświetlenie bagażnika i otwieranie klapy) a wiem że podświetlenie tablicy też idzie tą wiązką. Na 99% masz zerwane 3 kable. Do zamka idze szaro-zielony, i biało-brązowy oświetlenie bagażnika. Rozetnij tą gumę i ciągnij każdy kabel z osobna

Opublikowano
Koledzy...

Mieliście rację,

To były pęknięte kable w tej wiązce buda -> klapa,

Pękły 2 kabelki, a 2 następne pękały.

Można to zbadać ciągnąc każdy kabel z osobna, jeśli jest pęknięty to z którejś strony powinien wyjść

pisałem 2 x sprawdz wiązkę - podobno było ok :norty: ech tłumaczyć :mrgreen:

Opublikowano

Tak, wiem... :roll:

Zmyliło mnie to, że na pierwszy rzut oka było ładnie wszystko, nie spodziewałem się takiego fizycznego pęknięcia...

Człowiek całe życie się uczy :mad2: ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam, zrobiłem tak jak pisaliście, połączyłem 3 zerwane kable

http://s2.ifotos.pl/img/f584f416b_wspprqr.jpg i...

- OŚWIETLENIE W BAGAŻNIKU POWRÓCIŁO

- KONTROLKA (otwarty bagażnik) ZGASŁA :cool2: ca za tym idzie..

- AUTO "MRUGA" PO ZAMKNIĘCIU

- OTWIERANIE BAGAŻNIKA PRZYCISKIEM KLUCZYKA DZIAŁA... :cool2: ALE...

http://s5.ifotos.pl/img/c3c2284a4_wspprqn.jpg

PODŚWIETLENIE TABLICY DZIAŁA TYLKO W POŁOWIE (podmieniałem żarówki - obie są sprawne)

i nie działa otwieranie bagażnika z ręki zaznaczyłem to miejsce czerwoną strzałką.

POMOŻE KTOŚ JAK ROZKMINIĆ TE DWIE OSTATNIE PRZESZKODY :?: :?: :?:

Edytowane przez drzazga
Opublikowano
Witam, zrobiłem tak jak pisaliście, połączyłem 3 zerwane kable

- OŚWIETLENIE W BAGAŻNIKU POWRÓCIŁO

- KONTROLKA (otwarty bagażnik) ZGASŁA :cool2: ca za tym idzie..

- AUTO "MRUGA" PO ZAMKNIĘCIU

- OTWIERANIE BAGAŻNIKA PRZYCISKIEM KLUCZYKA DZIAŁA... :cool2: ALE...

PODŚWIETLENIE TABLICY DZIAŁA TYLKO W POŁOWIE (podmieniałem żarówki - obie są sprawne)

i nie działa otwieranie bagażnika z ręki zaznaczyłem to miejsce czerwoną strzałką.

POMOŻE KTOŚ JAK ROZKMINIĆ TE DWIE OSTATNIE PRZESZKODY :?: :?: :?:

nie widać fotek;)

To jeżeli nie działa do końca podświetlenie tablicy i ten mikrostyk to celuje, że coś jest jeszcze w tym plasikowym elementcie z lampkami od tablicy. Wykręć to i zobacz kable, czy prąd dochodzi, czy masa jest

Nie pamiętam jakie tam były kolory idące do tego mikrostyku, ale jeden kabel (brązowy) to masa, drugi szaro-zielony to zasilanie lampek (włącz światła i zobaczy który ma napięcie) a drugi szarojakiśtam to sygnałowy to otwierania klapy. Sprawdź czy po przyciśnięciu mikrostyku idzie jakieś napięce. I tutaj uwaga, kluczyk i przycisk z tyłu to dwa osobne obwody, dlatego jeden może działać a drugi nie.

Opublikowano
z przewodami wszystko jest ok, nie świeci prawa żarówka od podświetlenia tablicy, i otwieranie bagażnika z ręki, nie mam pojecia co jest :mad2:
Opublikowano

tłumacze jeszcze raz- zasilanie do do otwierania klapy idzie z lampki oswietlenia tablicy

odkręć blende odklej uszczelkę i sprawdz przewody (te na blendzie) oraz gniazdo żarówki ,przewody prawdopodobnie zaśniedziały lub wygniły

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
tłumacze jeszcze raz- zasilanie do do otwierania klapy idzie z lampki oswietlenia tablicy

odkręć blende odklej uszczelkę i sprawdz przewody (te na blendzie) oraz gniazdo żarówki ,przewody prawdopodobnie zaśniedziały lub wygniły

Przewody są w bardzo dobrym stanie,żeby nie powiedzieć w idealnym. Rozebrałem ten mikrostyk-też jest w porządku.

Przeczyściłem dobrze te styki...

http://images75.fotosik.pl/33/168d6eff201a1a47gen.jpg

i po podłączeniu zapaliła się druga żaróweczka, wiec jest progres..

http://images75.fotosik.pl/33/ec349b2927242b3egen.jpg

problemem jest tylko to,że otwieranie z przycisku w klapie dalej nie działa... :?

co jeszcze zrobić... pomóżcie :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam,mam również ten sam problem,co kolega drzazga,jeszcze mi zostały do sprawdzenia przewody w tej wiązce po prawej stronie co idzie do klapy bo była tam na 2 kabelkach pęknięta izolacja a ja tylko zaizolowałem to sprawdzę jeszcze raz czy nie jest pęknięty przewód,a jak nie to wymiana tego mikro łącznika,choć dziś go sprawdzałem i wygląda w środku jak nowy ale 10zł ponoć to kupie nowy i spróbuje wymienić troszkę zabawy bo trzeba polutować i będę musiał zamotać lutownice :/ ale denerwuje mnie to że nie działa ten przycisk w tej listwie a działał parę dni temu dziwne :/ wcześniej miałem wrażenie jak by nie zawsze załapywał ten mikro łącznik,raz musiałem mocniej raz palce nawet bolały zanim załapał,z pilota otwieranie mi zostało na razie i z klucza:/ jak ktoś ma pomysł jeszcze to proszę napisać
Opublikowano

witam ponownie,Udało mi się w końcu rozwiązać problem.

Problem wyglądał następująco od mikro stycznika od otwierania klapy tylnej idą dwa przewody 1 wtyczka , 2 żarówka i ten od żarówki nie stykał przewód zaśniedział ( dziwny patent tam zrobili na wcisk kable są dane nie polutowane między tymi blaszkami :/trzeba dobrze przeczyścić to tyle :D trochę zabawy żeby się dostać i po problemie w końcu :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam, jestem tu nowy, ale chcialem sie podzielic swoim problemem.

bedac w niemczech w pracy poprostu od tak zapalila mi sie kontrloka ze mam otwarty bagaznik.

chce otworzyc i nie da rady klamka w listwie, otwieram kluczykiem zamykam, kontrolka dalej sie swieci, praz brak oswietlenia w bagazniku o czym chyba nie bylo wspomniane.

po dwoch tygodniach wrocilem do domu na weekend, i caly dzien grzebania , z racji ze mam latwy dostep do czesci pierwsze wymienilem listwe z klamka , nic.

pozniej caly mechanizm zamka ten z silniczkiem , dalej nic. sprawdzilem wiekszoc kostek dobre. na koniec postanowilem rozebrac ten mechanizm zamka w klapie mowie ostatnia szansa z racji ze w calej klapie od klamki do wkladki zamka po mechanizm jest tych mikrostykow tam kilka. kazdy staralem sie chociazby dotknac ruszyc i nic. kladac sie spac postanowilem jeszcze raz tam zajrzec bo nie lubie jak mi cos nie daje spokoju. i co tak jak wszyscy piszecie , pierwszze co sprawdzielm kable w peszlu z klapy do budy ale nie dokladnie a na sam koniec postanowilem jeszcze raz dokladnie i KABEL ! jeden brazowy czyli razczej od masy ! a wiec ?

jesli brak oswietlenia wewnatrz bagaznika , kontrolka ze bagaznik otwarty oraz brak mozliwosci otwarcia z klamki w listwie to przyczyna jest brazowy kabel w peszlu.

dziekuje i pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Powyższy temat dotknął i moją e46 sedan :( klapa do dnia dzisiejszego działała bez problemów. W dniu dzisiejszym klapa jeszcze przed usterką była otwierana 2x i wszystko było sprawne. Kolejne otwarcie klapy - niemożliwe. Odstęp pomiędzy ostatnim zamknięciem bagażnika, a próbą otwarcia to 15 min.

Otwieranie klapy było możliwe za pomocą przycisku w blendzie / listwie klapy oraz przyciskiem w kluczyku - brak problemów z otwarciem.

Aktualnie brak w/w możliwości pozostaje tylko otwarcie mechaniczne z klucza.

Sprawdzono:

- wiązka z przewodami na odcinku bagażnik ( w miejscu pod wykładziną) - klapa -> ok, każdy przewód sprawdzony od zakończenia w klapie ( wtyczek ) do wiązki w bagażniku na przewodzenie miernikiem brak przerw.

- podświetlenie rejestracji ( obie lampki działają )

- podświetlenie bagażnika działa

- oświetlenie klapy tj wsteczny itd - działa.

- instalacja oryginalna nic nie majstrowane czyściutka.

- podczas próby otwarcia przyciskiem klapy lub z pilota brak typowego odgłosu wyprzęgania zamka - martwa cisza.

Zasilanie:

Kostka 3 pinowa do listwy klapy:

pin nr 1 masa z pin nr 2 - 12 [V]

pin nr 1 masa z pin nr 3 - 0,15 - 0,35 [V]

Mikrowłącznik w listwie klapy sprawdzony miernikiem na przewodzenie - działa.

Gorąca prośba o pomoc o jakieś sugestie pomysły... bo mi dzisiaj już ich brakło co jest nie tak.