Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o opinię posiadaczy podobnych jednostek napędowych 3.0d 218ps automat.

Mianowicie: silnik pracuje na wolnych obrotach (ok. 650-680) jest cichy, zapinam klimę - pojawia się obciążenie i silnik pracuje zdecydowanie głośniej (silnik, nie sprężarka, nie wentylator) pojawia się jakby stukot głośniejszy i po kilku sekundach wycisza się (tak jak by silnik był nagle obciążony przy niskich obrotach i dopiero po chwili ECU zmienił dawki paliwa/powietrza)

Ten sam objaw pojawia się gdy stoję na skrzyżowaniu i mam zapięty "N" - jest cicho, zapinam "D" (nie ruszam) i jest głośniejszy stukot silnika przy obciążeniu - po chwili jak by się uspokajał.

Bardzo proszę o opinię czy macie podobnie ?

Druga sprawa to kiedy silnik jest zimny w tle pracy słychać cykliczne buczenie/huczenie taka amplituda uuuuUUUUuuuuUUUUuuuuUUUUuuuu (basowe) - słychać to najbardziej na zewnątrz auta stojąc z boku, lub z tyłu. Po jakimś czasie znika natychmiast (jak by coś się wyłączyło)

Na gorącym silniku i wolnych obrotach pojawia się cyklicznie co ok 2min. na 2 min (znika natychmiast i pojawia się natychmiast - ewidentnie coś się włącza i wyłącza)

Próbowałem namierzyć z czym ma to związek ale bezskutecznie (wszystko w aucie włączałem i wyłączałem, odłączałem elektryczną pompę wody i zawór wody - oglądałem również koło pasowe i wygląda OK)

PS. autko ma wszystko sprawne, zero błędów, jest sprawny DPF, są klapki w kolektorze, nic nie kombinowane - przebieg 240tys 100% pewny.

Opublikowano

Koło pasowe optycznie moze wygladac ok lubi byc juz rozwulkanizowane i guma jest miękka pomimo jej niespękanie.Czy nie masz pod kolem mikro opilkow aluminium?To stukanie i buczenie to wyglada mi na egr jak u mnie zalaczy to tez zmienia sie dzwiek.

Wysyłane z mojego SM-T705 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Ja też mam podobny problem, ale u mnie jest to wina ewidentnie sprężarki klimatyzacji bo tylko gdy ją wyłączę buczenie ustaje, a gdy jest włączona to co 2 minuty właśnie cichnie. Sprężarka do wymiany?
Opublikowano

Druga przypadłość się u mnie wyjaśniła - dzisiaj po wsłuchaniu się w pracę silnika, oraz podłączeniu aplikacji BMWhat okazało się że dziwne, cykliczne buczenie występuje w momencie załączenia EGRu.

I teraz pytanie - buczenie może powodować uszkodzony EGR (membrana), czy elektrozawór podciśnienia ?

(zaznaczam, że EGRek jest czyściutki)

Opublikowano

Buczenie to inny przeplyw spalin w momecie otwarcia egr.Normalna sprawa.

Wysyłane z mojego SM-T705 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Buczenie jest bardzo uciążliwe, jak stoję ze znajomym koło autka i Xik pracuje na wolnych obrotach to pada pytanie "masz wibracje na jakimś kole pasowym, coś jest niewyważone, ma bicie"

Naprawdę brzmi to bardzo niepokojąco - przymknąłem EGRa w DISie do 40mg. Zobaczę czy będzie ciszej. (w BMWhat EGR spadł z maksymalnego uchylenia 85% jedynie do 71%)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poniżej przesyłam linki do nagranej pracy silnika.

Proszę o opinie - niepokoi mnie fakt z jakim rozpocząłem wątek, głośniejsza praca silnika podczas załączonego biegu na automacie (słychać stuki w okolicach wydechu)

Zaznaczam, iż to mój pierwszy automat więc niepokój może być bezpodstawny :wink:

Czy powinienem się czymś martwić ? Mam wrażenie że stary silnik M57 184ps pracował bardziej miękko (choć tam głośna była praca sprzęgła wiskotycznego z wentylatorem i wiele zagłuszała)

M57TUD30 zimny silnik

https://youtu.be/UaPu9YW5vLc

M57TUD30 X3 ciepły silnik nr1

https://youtu.be/IBC7_sytw5k

M57TUD30 X3 ciepły silnik nr2

https://youtu.be/kEC1DJOJQ2g

M57TUD30 X3 ciepły silnik z załączonym automatem na D nr1

https://youtu.be/wBNRetJ5hzA

M57TUD30 X3 ciepły silnik z załączonym automatem na D nr2 (okolice układu wydechowego)

https://youtu.be/OtFtrNi_DIE

Opublikowano

Panowie, tyle odwiedzin i ani słowa ?

Sprzedawać, naprawiać ? ;-)

Rozsypie się ? :-)

A możne nie ma się czym przejmować i jest OK ? :-)

Opublikowano
Powiem Ci tylko kolego, że żaden z tych dźwięków nie pasuję do mojego "miałczenia" gdy załączam klimatyzację. U Ciebie brzmi to jednak bardziej niepokojąco, ale to tylko moja niefachowa, subiektywna ocena.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Proszę o wstępną ocenę stanu wtryskiwaczy - czy mogę próbować podmienić wtryskiwacz na drugim cylindrze ? Ma to sens ? (oczywiście ze zmianą jego nr. w ECU)

Wyczytałem, że jeśli dwa lub trzy wtryskiwacze sąsiadujące mają większą korektę od pozostałych o 30% jeden z nich (lub więcej) prawdopodobnie jest uszkodzony/zużyty.

Zakładam że to wtryskiwacze, paski sprawdziłem - koło pasowe już wymieniłem.

Podczas załączonego "N/P" jest w miarę cicho, pod obciążeniem na D/R stuka (z klimą jeszcze głośniej) - jak tylko silnik przekroczy 1000obr jest cisza.

Absolutnie żadnych problemów z większym spalaniem, problemów z odpalaniem brak, nic nie dymi (na zimnym silniku jest lepiej/ciszej - najgorzej na gorącym)

Olej zmieniony 8tys km temu (Edge 5W30)

Poniżej video z INPy

https://www.youtube.com/watch?v=51JM13t_dR0&feature=youtu.be

- korekty na wolnych wyglądają w miarę OK (do 0:28s)

- po załączeniu klimatyzacji nasila się stukot i korekty zmieniają się/rosną (od 0:28s)

- po załączeniu dodatkowo "R"stukot jest bardzo wyraźny i korekty idą w górę (od 0:40s)

Po zsumowaniu całej korekty wychodzi prawie na "0" - więc nie jestem pewien czy to wtryskiwacze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, podnoszę temat.

Oceńcie proszę wynik po próbie przelewowej.

Wymieniać wtrysk 2 i 3 ? (na drugim spora korekta, na trzecim przelew)

po 4 minutach:

1: 10ml

2: 20ml

3: 53ml

4: 10ml

5: 10ml

6: 10ml

maksymalne korekty pod obciążeniem ale na wolnych obrotach:

1: -0,40

2: -1,12

3: -0,11

4: 0,88