Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć czy wszystkie automaty w E32 mozna przelaczyc na tryb manualny?

Nie wiem jak rozumiec to pytanie.... nie ma takiej skrzyni automatycznej... która nagle staje się manualną i w której możesz włączyć np: 1 bieg przy 190 km/h - co jest możliwe w manualu... :)

E32 posiada skrzynie automatyczną 4hp24 (ja tak mam) są też montowane automatyczne 5 biegowe...

Skrzynie te charakteryzuje mozliwość blokowania automatu żeby się nie przełączał wyżej (na poszczególnych biegach - 1, 2, 3 - dla mojej skrzyni, 2, 3, 4 - dla tej 5-biegowej). mozliwe jest także ustawienie skrzyni na konkretnym biegu (np: 2) i jechanie na tym biegu...

Nigdy tego nie zastosowałem (a trzeba gdy np jedziesz z przyczepą pod górę - zredukujesz bieg i dzięki temu tarczki w skrzyni od tego wyższego biegu sie nie zurzywają... a te od niższego sa "silniejsze"), gdyż zagrożenie jest takie, że jak przeciągniesz bieg to skrzynie będziesz mógł wyrzucić...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
5 biegowe w e32 to ZF? W moim e34 jest ZF (HP18) 5-biegowa. Moge blokowac biegi 2,3 i 4. Przy programie zimowym (*) na D autko rusza z 2 i zmienia biegi normalnie, nie wrzucajac 1. Przy ustawieniu (*) i zablokowanym biegu jedzie tylko i wylacznie na tym biegu. Umozliwia to ruszanie nawet z 4. Jesli w e32 tez jest ZF (HP24 albo wieksza) to powinno byc tak samo.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Że tak się zapytam co to są te oznaczenia przy automacie S, E, M. S to Sport - E to ekonomiczna (standardowo na niej przy odpalaniu). A M to nie manul? Jeśli tak to jak tego się w praktyce używa?

(moje autko E32 750iL)

Opublikowano

Pisalismy na forum. Poczytaj Vademcum na www.automat.pl.

M to manual - autko jedzie na takim biegu jaki jest ustawiony dzwignia. To jest przydatne w zimie. Mozna delikatnie ruszac z wyzszego biegu. Lepiej nie uzywac tego zbyt czesto. To obciaza konwerter (sprzeglo a wlasciwie przekladnie hydrokinetyczna)