Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, moje e90 ma xenony oraz z tego co wiem od czasu zakupu samo poziomowanie świateł .

Niedawno miałem usterkę, pękła sprężyna amortyzatora( auto stalo na parkingu dziwna sprawa) i samochód zabrałem do mechanika na wymianę, wymieniono sprężyny oraz amortyzatory plus jakieś drążki czy coś.

Po powrocie od mechanika wracając w nocy zauważyłem ze światła świeca za niski. Zatrzymałem sie by sprawdzić co jest i zauwazyłem że nie ustawiają się (góra /dół) przy odpalaniu. Zawsze były to bardzo widocznie jak sie podnosza a teraz już nic nie drgną.

Wie ktoś co mogło się stać ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że przy niesprawnym czujniku (lub braku komunikacji) powinien być test świateł po ich włączeniu: góra-dół.

U siebie mam problem z czujnikiem z tyłu (ale nie mam problemów z poziomem świateł). Czujnik wymieniony, podmieniony z przodem, sprawdzony kabel w miejscu nadkola...i nic. Może problem tkwi w module FRM?

U siebie zacznij od sprawdzenia czujnika, mocowania dźwigienek, przejścia kabla (chyba 3 przewody) przy lewym tylnym kole. Później ewentualnie sprawdź jeszcze lewy przód...ale dziwna sprawa że nie masz tego testu świateł.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
nie wiem jak z tylnym czujnikiem,ale u mnie jak cięgno spadło z przedniego czujnika to efekt był taki że światła świeciły "pod samochód" czyli bardzo blisko i nie poziomowały się.
Opublikowano
Myslicie ze ma to cos wspólnego z mechanikiem, że podczas wymiany amo i sprezyn cos skopal, wspomne ze wczesniej robil tyl ( hamulce tarcze i takie tam) ale przyznam ze nie sprawdzalem swiatel po wymianiach z tylu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy robił tarcze i klocki to raczej nic nie zepsuł, ale przy wymianie sprężyny i amortyzatora mógł coś namieszać lub nawet uszkodzić kabel (jeśli był wybitnie nieostrożny).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
nie wiem jak z tylnym czujnikiem,ale u mnie jak cięgno spadło z przedniego czujnika to efekt był taki że światła świeciły "pod samochód" czyli bardzo blisko i nie poziomowały się.

Musi tak być ponieważ w razie takiej usterki lampy automatycznie muszą przyjąć pozycję jak najniższą ze względu na innych uczestników ruchu

• 7 lat później...