Skocz do zawartości

BMW e46 320d kompresor klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż po nagrzaniu się auta zaczyna ćwierkać mi pod maską zauważyłem że gdy włączę klimatyzacje dźwięk ustępuje i za jakiś czas wraca, przy wyłączonej klimie robi tak cały czas. Do tego na kompie jest błąd klima kompressor.

zakupiłem kompresor i jeśli pasek będzie w dobrym stanie to zostawić czy też wymienić ? I czemu na zimnym silniku tak nie robi ?

Co dziwne klima chłodzi elegancko

Poniżej filmik jak myślicie czy to wina właśnie tego kompresora ?

https://www.youtube.com/watch?v=dShdhos9uTM

Opublikowano

Na filmie widać,że sprzęgło klimy nie trzyma.

Winny może być elektromagnez,lub żle wyregulowane sprzęgło.

Jeśli w czasie nagrania wyłączyłeś klime to oznacza,że sprzęgło się całkowicie nie rozłącza.

Opublikowano
Wymiana sprężarki będzie wiązała się z napełnieniem układu od nowa... Koszty mogą być wyższe niż wymiana elementów ;)
Opublikowano

Jeśli wymieniasz kompresor to koniecznie odkręc korek (śrubę)w kompresorze i spuść stary olej,następnie wlej nowy (ISO 46) o ile dobrze pamiętam.

A jeśli kompresor leżał niezabezpieczony przed wilgocią przez jakiś dłuższy czas,to nawet go nie próbuj zakładać.

Opublikowano

Wszystko juz zrobione nabite i dziala cwierkanie ustąpiło ale jeszcze pojezdże to się zobaczy.

Za wymianę dalem 100 + nabicie 100 jeśli ktoś by był ciekawy :)