Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak chodzi oto czy mozna z orginalnego czujnika to odpowiem : to zalezy tak naprawde czy zegar jest analogowy czy elektroniczny i czy protokol przekazywania danych jezeli jest elektroniczny jest ten co w BMW.

A wiec generalnie odpowiedz brzmi nie, nie mozna uzyc czujnika w samochodzie bo zegary zazwyczaj kupowane sa analogowe (te elektroniczne kosztuja 4 x wiecej) a nawet gdy sa elektroniczne to protokol BMW jest inny niz ten zegarow (maja swoj wlasny). Gosciowi we francji udalosie to zrobic ale koszt i stopien skomplikowania jest wysoki i latwiej jest zainstalowac wlasny czujnik.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Potwierdzam, modyfikacja działa :) w mojej benzynie to nawet pokrywa się z temperaturą z ukrytego menu.

Teraz tylko zmiana tarczy zegarów.

Koledzy, macie namiar na jakąś firmę co sprzedaje takie tarcze, odpowiednie do E60 i solidnie wykonane?

Opublikowano
moman.pl

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
zegary w tej samej prawie technologi co orginal, material ten sam druk ultra zblizony (hybryda cyfrowa zamiast sita)

Moja La Bunia

DO E9x :

• 7 lat później...
Opublikowano

Mając wcześniej E46 z wskaźnikiem temp płynu i mając teraz F30 z wskaźnikiem temp oleju, brakowało wskaźnika jakiejkolwiek temperatury silnika w mojej E91. A jako, że temp oleju jest nawet ważniejsza niż temp płynu, to nawet i lepiej, że można zakodować akurat temp oleju 😉 

Pierwszy raz kodowałem Tool32 a dzieki temu poradnikowi udało się to zrobić bez najmniejszego problemu. Jedyna rada dla takich samych laików jak ja - jeśli Tool32 nie będzie chciał wczytać pliku (wyświetla się cały czas kółko ładowania i nic się nie dzieje), to nalezy zmienić w właściwościach opcję "Uruchom w trybie zgodności z systemem Windows XP" oraz "Uruchom jako administrator". Ja korzystam z Win11 i dopiero po zaznaczeniu w/w opcji plik się załadował i mogłem przystapić do kodowania. 

Zakodowany zakres 50°C - 150°C i po osiągnięciu 50 stopni wskazówka zaczeła sie podnosić. Odczyt pokrywa się z odczytem z ISTY, choć zauważyłem, że temp pokazuje chyba dość skokowo, bo przy 82°C pokazywało wciąż 80°C, a przy 87°C wskoczyło na 90°C. Ale to akurat nieistotne. Istotne, że jest wskaźnik temperatury, zamiast bezużytecznego ekonomizera, który nota bene i tak jest w wersji cyfrowej na wyświetlaczu. 

Tak więc wskaźnik działa, w 325i LCI 2009, N53. 

Teraz pozostało mi tylko zmienić tarczę obrotomierza, żeby było już na tip top. 

IMG_20241116_142724.thumb.jpg.065833269c97e6073a673e407689193f.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

I finalny efekt po wymianie tarcz licznika.

Tarcze na zamówienie z moman.pl (jak polecono wyżej), jakość na prawdę klasa, nie odbiegają wiele od oryginału, jedyna róznica że kolor tła tarcz z momana wpada lekko w szarość, a ori są typowo czarne, ale mi to nie przeszkadza. Wymieniłem tarcze prędkościomierza i obrotomierza aby nie było róznic i jest ok.
Teraz już wskazówka pokazuje dokładnie to co rzeczywiście pokazuje 🙂

IMG_20241212_201751.thumb.jpg.e6df91dd864a0212d3b52d89017e776a.jpg

W poprzednim poście popełniłem błąd - wskazówka pokazuje temperaturę bardzo precyzyjnie, nie skokowo. Wówczas myslałem, że kreseczki są co 10 stopni, a one były co 5 stopni, stąd mój błąd w odczycie 😉 Odczyt porównany z odczytem w ISTA, pokrywa się 1:1.