Skocz do zawartości

Potrzebne pilnie wsparcie-predkosc nie wzrasta, dym wewnatrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy użytkownicy forum poratujcie proszę biedną kobietę...

Mąz wyjechał na miesiąc i zostałam sama z autem, które właśnie skonało:(

BMW 750i, r.91, automat.

Dziś rano odpaliło jak zwykle ale po jakiś 10 minutach jazdy zaczęło dziwnie burczeć przy dodawaniu gazu. Za chwilę obroty zaczęły wzrastać a prędkość nie. Zjechałam na pobocze i po chwili poczułam dym wewnątrz.

Zgasiłam silnik i potem juz nie chciał odpalić.Kręci ale nic poza tym. Zacholowałam auto do znajomego, rzetelnego warsztatu. Tam po gdzieś półgodzinie zapaliło bez problemu. Ale nie chodzi na wolnych obrotach, a poza tym ten dym , który poczułam wydobywa się spod korka oleju. Auto miało dwa dni temu zmianiany olej w silniku oraz filtr oleju ( olej mobil półsyntetyk 10W 40). Macie jakieś pomysły, sugestie? Nie wyświetlił sie przy tym wszystkim żaden komunikat.dziwne, bo normalnie krzyczy nawet jak sie żarówka przepali:)

Przepraszam za laicki opis, ale mechanik raczej ze mnie kiepski...

Może ktoś wie, co to może być? Nie chcę, żeby ktoś mnie naciągnął przy naprawie wykorzystując moją niewiedzę .

Bedę wdzięczna za wszelkie pomysły.

pozdrawiam i licze na solidarność użytkowników beemek:)

Opublikowano

Stary kiedy wraca? :oops:

Powaznie mnie to wyglada na przegrzanie silnika!

Kobieto,ale nagotowalas!

Co tu mozna radzic?

Trzeba zdjac glowice i miche i obejrzec to od kuchni :(

pozdrawiam

Opublikowano
Niemozliwe ze sie zagotowal e32 krzyczałby ze temp. plus kontrolka by swiecila. nie daje mi spokoju ta wymiana oleju. co tam ktos narobił :?: :?: :duh: :mad2:
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano

Ktoś pewnie zalał tego półsyntetyka po mineralnym i wypłukało.

Jak idzie siwy dymek, to znaczy, że olej dostał się do komór spalania i pali benzyne z olejem (albo olej z benzyną, jak kto woli :8)). To by także wyjaśniało to że przestał przyspieszać a obroty rosły jak i to, że nie chciał zapalić.

-------------------------------------------------------------

Jeśli się mylę to mnie poprawcie - człowiek nie jest nieomylny :wink:

Opublikowano

Stary wraca za miesiąc :)

Olej poprzednio tez był półsyntetyk, zmieniany u dobrego znajomego mechanika więc napewno nie wlali mi czegos innego

Komunikatów zadnych nie wyświetla, kontralki w normie, zadnych wycieków ani innych dziwnych rzeczy nie stwierdzono.

I jeszcze jedno - kilka dni wcześniej auto miało zmieniona gumę wlotu powietrza, tą gdzie jest podobno czujnik od przepustnicy, czy to może miec jakis wpływ? Może ten czujnik jest do bani?

Co do przegrzania silnika - jechałam raptem z 15 minut z umiarkowaną prędkością:) to troche chyba mało zeby tak narozrabiać? :|