Skocz do zawartości

[e39] 530d 2003r ile jest katalizatorów - Poznań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przymierzam się do usunięcia katalizatorów, docelowo na tą chwilę wspawam rurę, jeżeli będzie za głośno wymienię na strumienicę lub katalizator nowy. Poniżej schemat mojego układu:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=18_0377&hg=18&fg=10&lang=en

Czytałem że w mojej są 4 katalizatory, czy część nr 1 na powyższym schemacie zawiera już 4 katalizatory?

Jakie zadanie ma plecionka / złączę elastyczne? Pękła mi siatka i zastanawiam się czy wywalić całkowicie czy zostawić ten element. Czy pod tą plecionką jest katalizator?

Po zatankowaniu taniego diesla i przejechaniu 80km auto umarło. od 800 do 2500 obrotów zbiera się wolniej niżeli maluch oraz dostałem przedmuch w okolicach chłodnicy spalin (wszystko zaśniedziałe), chciałem zacząć od wywalenia katalizatorów tylko nie wiem do końca ile ich jest w których miejscach, a nie chcę zostać naciągnięty na koszta.

Czy polecacie jakiś magików od tłumików na terenie Poznania? Najlepiej okolice Stadionu/Grunwaldu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W części nr 1. masz 2 katy, kolejne dwa są w części nr. 2, tyle że w twoim roczniku zamiast części nr. 2 masz już nr. 3, więc tych katów nie będzie.

Plecionka tłumi drgania silnika, jak ją zrobisz na sztywno, to coś się urwie/pęknie - wydech, kolektor, obudowa turbo, loteria - plecionka musi być.

W plecionce nie ma kata.

Wywalanie kata ok, pod warunkiem że wiesz jakie są tego skutki.

Żaden uniwersalny kat nie będzie tak dobry jak sprawny fabryczny.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiam się dla:

a) rury

b) tłumika

c) strumienicy

jakie mogą być konsekwencje dla skrzyni biegów automatycznej?

Docelowo chciałbym jednak katalizator, ale tymczasowo muszę coś innego założyć.

Opublikowano

A pewien jesteś, że to przez zawalone katy?

Te objawy pasują na brak sterowania turbiną... Podłączałeś kompa żeby odczytać błędy?

Opublikowano
  • Autor
Pod komputerem była, wyrzuciła błąd przepływki oraz błąd wentylatora chłodnicy czy jakoś tak, ale magik powiedział że to raczej skutek niż przyczyna. Cała chłodniczka jest w spalinach jak również przód chłodnicy, wygląda to jakby katalizator zablokował spaliny i gdzieś zrobił przedmuch. Auto po załączeniu turbiny jako tako jedzie, ale ruszenie z 0km jest prawie niemożliwe, jak jest zimny, albo jak go zgaszę i poczekam kilka minut to się dobrze zbiera (tak na 70% mocy), a po nagrzaniu znowu kaplica.

I tak planowałem wyrzucić katalizatory, zobaczę przy okazji czy coś pomoże i dam znać tutaj w temacie, nigdy więcej biodiesla :mad2: !

Jestem już po wycięciu katów, jeden się całkowicie urwał. Poprawa jest znikoma, w dalszej kolejności zniweluję wycieki w okolicach egr, intercoolera oraz zobaczę filterki elektrozaworów oraz czujnik filtra paliwa.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Wyczyszczenie IC oraz usunięcie EGR przywróciło moc auta, czuję jakby było z 50 koni więcej :D
Opublikowano
egr usunales programowo ? czy tylko fizycznie ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
  • Autor
Tylko fizycznie, da się INPĄ usunąć żeby błędu nie wyrzucało?