Skocz do zawartości

M52b25 Czujnik temperatury powietrza dolotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Po zakupie buni doprowadzam ją do stanu jak najlepszego :)

Byłem na kompie i bunia wypluła 2 błędy : czujnik temperatury powietrza dolotowego oraz sonda lambda. Na kompie pokazywało, że temperatura zasysanego powietrza wynosi 9F czyli około - 13 stopni Celsjusza , gdzie na zewnątrz było między 10-15 stopni Celsjusza, natomiast sonda lambda miała cały czas napięcie 4V.

I teraz rodzi się pytanie. Ogólnie w aucie był zrobiony swap, ale niestety sam słupek. Wcześniej znajdował się M52B20 w buni, więc przepływka i komp zostały z niej. Czy ta temperatura związana może być z przepływką? Czy raczej nie ma to znaczenia?

Opublikowano

Przepływomierz w m52b25 jest inny niż w m52b20. Czujnik temp. taki sam.

Lambda powinna wahać się od prawie zera do prawie 5 v podczas pracy na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku.

Opublikowano
To że inny to ja doskonale wiem :) Tylko pytam czy może mieć wpływ na widzianą temperaturę ? Planuje z czasem zmienić przepływkę ale wtedy jeszcze muszę zmienić obudowę filtra powietrza :)