Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W moim bmw e39 3.0d drga galka zmiany biegów podczas jazdy na każdym biegu, ale na 2 najbardziej. Gdy Wcisne sprzęgło drgania galki ustają, sprzeglo bierze dosyć wysoko

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz mieć już słaby dwumas, padające poduszki silnika/skrzyni.

Zacznij od poduszek, bo te bez problemu w razie czego wymienisz sam.

Czasem silniki wpadają w wibracje przez problemy z wtryskiwaczami, ale to raczej sporadycznie się trafia.

Opublikowano
Tzn tak. Na Luzie galka praktycZnie nie drży, występuje to tylko podczas jaZdy, i właśnie na 2 biegu skacze najbardziej. Gdy dopchne ja mocniej to nie skacze nic,ale musiał bym tak trzymać cały czas. Zdarzyło też mi się raz ze 1 nie chciała wejść, dopiero za którymś razem weszla
Opublikowano
Łatwo spr poduszki. Trzeba np na 2 biegu podczas jazdy dawać gazu zero jedynkowo. Nie powinno walić szarpać mocno itd. W poprzednim aucie drążek mi mocno wtedy szarpal jak dawałem tak gazu i strasznie szarpalo przy takim pompowaniu gazem
Opublikowano

Jak chcesz sprawdzić poduszki to po prostu na postoju zaciągnij na maxa ręczny, odpal auto, wrzuć wsteczny i na chwilę puść bardziej energicznie sprzęgło o czym je znowu wciśnij - chodzi o to żeby auto na chwilę energiczniej ruszyło/wzbudziło ruch zespołu silnik-skrzynia biegów. Potem dla odmiany możesz tak na 1-ce zrobić i tak kilka razy wsteczny - jedynka - wsteczny - jedynka. Druga osoba niech stoi przy otwartej masce (oczywiście Z BOKU żebyś jej nie przejechał) i nasłuchuje w komorze silnika - jak będą zerwane poduchy to będzie słychać stukanie albo z komory silnika (poduszki silnika) albo bardziej z tyłu, przy grodzi (poduszki skrzyni biegów).

Pzdr.

• 2 miesiące temu...