Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pierwszy post na forum, więc przepraszam za moje niedoświadczenie

Od kilku dni jestem posiadaczem BMW Z4 2003 r 3.0 juz dwa razy zdarzyło mi się że w momencie kiedy zasuwam dach to nie domykają mi się boczne szyby, kiedy nie domknę ich z guzików i oddalam sie od auta to po jakimś czasie włącza mi sie blokada drzwi od kierowcy, w żaden sposób ich nie mogę otworzyć, macie jakieś porady co z tym zrobić ? moze jako laik robię coś źle?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witaj ja też męczyłem się z tymi drzwiami ale odblokowanie jest bardzo proste

musisz zapalić samochód i otworzyć drzwi z "guzika" i już po problemie :)

Ps.

I nie tak do końca udało mi się otworzyć tak przez 3 razy ale teraz nie umię :mad2:

teraz ja proszę o pomoc..... :cry2:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witaj ja też męczyłem się z tymi drzwiami ale odblokowanie jest bardzo proste

musisz zapalić samochód i otworzyć drzwi z "guzika" i już po problemie :)

Ps.

I nie tak do końca udało mi się otworzyć tak przez 3 razy ale teraz nie umię :mad2:

teraz ja proszę o pomoc..... :cry2:

PS.

Sprawa wyjaśniła się nie było to żadna blokada jak mówił poprzedni właściciel lecz uszkodzona linka :mad2:

Rozbieranie tapicerki przy zamkniętych drzwiach masakra :duh: - udało się i teraz wszystko ok.

Opublikowano
Panowie też mam problem z tymi feralnymi drzwiami. Na początku trzeba było mocno podciągnąć zewnętrzną klamkę aby je otworzyć. Mało brakło by do jej wyrwania :). Rozebrałem drzwi i postanowiłem podłożyć coś pod pancerz linki aby linka miała "krótsza drogę " Było by ok do momentu zaryglowania drzwi, po takiej operacji drzwi nie chciały w ogóle się otworzyć. Musiałem ściągać tapicerkę przy zamkniętych drzwiach (masakra) i je odryglować. Podłożyłem mniej i niby było ok ale bez rewelacji. Nie wiem czy ten pancerz po prostu w trakcie ciągnięcia klamki się kurczy i nie odciąga linki? Jak sobie z tym poradziliście?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Odpowiem sobie sam na zadane pytanie :) Jestem pewien, że to wina linki. Jednak nigdzie nie mogę zlokalizować nowej do kupienia. Na moje oko to po prostu linka od pracy i ze starości straciła swoje właściwości, podczas podciągania klamki kurczy się pancerz i linka nie dociąga do końca zamka. Próby podkładania podkładek, skracania dystansu linki kończą się blokowaniem drzwi. Nie można ich otworzyć z żadnej strony. Pozostaje wymiana linki.
  • 8 lat później...
Opublikowano

Witam Panowie, aktualnie zmagam się dokładnie z tym samym problem i chciałbym was poprosić o jakieś rady jak ściągnąć ten cholerny boczek przy zamkniętych drzwiach. 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

A to jest tak że klamka zewnętrzna i wewnętrzna używają tej samej linki? 

Nie widzę tu linki między klamką zewnętrzną a zamkiem?🤨Screenshot2025-02-16at23-27-47RealOEM.com-OnlineBMWPartsCatalog.png.8d7f91397d3b0e89397984c2cf7e45a6.png

Edytowane przez rudesmen
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na necie znalazłem dwa sklepy internetowe z częściami prowadzone przez autoryzowane salony BMW. Plus jest taki, że są rysunki złożeniowe po podaniu VIN oraz numery części z cenami. Można kupić nówkę albo poszukać używki/zamiennika wiedząc już co się chce.