Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dzisiaj rozebrałem tylną cześć i dostałem się do silniczka wycieraczki i on nie działa. Odłączyłem wtykę przy silniczku uruchomiłem wycieraczkę z tyłu wziąłem miernik uniwersalny i sprawdziłem wtykę i nie dochodzi prąd. Wiozłem prostownik i sprawdziłem czy silniczek działa. Silniczek normalnie pracuje. Sprawdziłem tez kabelki w klapie czy nie są przetarte ale wszystko jest dobrze. Problem musi leżeć gdzie w kabelka sprawdziłem tez bezpieczniki wszytko jest dobrze I nie mogę zlokalizować gdzie jest problem. I ten sam problem jest z silniczkiem domykania tylnej klapy tez nie dochodzi prąd we wtyczce a po sprawdzeniu prostownikiem działa. Proszę o pomoc możne ktoś wie gdzie leży problem. Edytowane przez PAW99
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
problem leży w wiązce idącej do klapy - standardowa rzecz w E61, wpisz sobie w szukajce wiązka tylnej klapy i bedziesz miał odpowiedź :)
Opublikowano

Odczytałem błedy inpa i po kolei

DME/DDE

4477 64

4212 64

4252 64

POW

A6A6 68

LM

9CBC 61

KBM

A411 62

KLIMA

E71D 62

SHZH

9B31 22

9B2E 21

Proszę o rozszyfrowanie tych błedów

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Up

Pomoże mi ktoś z tym problem bo dalej nie mogę sobie poradzić z tylną wycieraczką i domykaniem klapy bagażnika. Przypomnę ze wszystkie kabelki idące w klapie sprawdziłem i nie są uszkodzone.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Zapala sie tylko na chwilkę jakieś 3 sekundy i gaśnie. Tak samo z doświetlenie z przodu jak i z tyłu (chodzi mi o lampki na podsufitce na środku po lewej i prawej stronie strony pasażera i kierowcy jak wcisnę doświetlenie to się wcale nie zapala. W tylnej klapie brak światełka czerwonego po otwarciu. I jeszcze jedno raz na jakiś czas działa podświetlenie z przodu i z tyłu, w klapie tez świeci światełko to czerwone.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem masz od kupna samochodu czy pojawił się z czasem?

Oświetlenie raczej nie ma nic wspulnego z twoim błędem, myślę że tu ktoś nagrzebał komputerem.

Ja bym stawiał na zamek. Jak masz możliwość to podmień go z kimś.

Jeśli zamek jednak będzie o.k. to musisz szukać w kanałach, jak znajdę czas to sprawdzę które to mogą być.

Informacje o otwartych drzwiach dostajesz?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Problem był już jak kupowałem samochód. Rozebrałem głośnik i całą tylną klępę sprawdzałem przewody przechodzące w głośnikach z tyłu. Jest obwód od głsnika do silnika wycieraczki kabel jest dobry. A co do domykania klapy to nie wiem które te kabelki. Ale silniczek do klapy działa jak podłącze pod prostownik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silniczek wycieraczki nie będzie Ci działać jak klapa się nie domyka, mikroprzelacznik działa bo zapala się światło wiedz problem leży albo w zamku albo w wiazce kabli od zamka. Ja narazie nie mam czasu żeby to sprawdzić, może w piątek podrzucę Ci schemat.

Tak wogóle to jeździsz z otwartą klapą? Dostajesz sygnał że jest otwarta? Zamyka Ci się zamek i otwiera roleta jak otwierasz klapę?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Klapa jest zamknięta ale ma lekkie luzy chodzi mi o ten silniczek co jest koło koła zapasowego on nie domyka klapy bagażnika. Roleta podnosi się do góry po otwarciu klapy.

I zapalają się na 3 sekundy lampki w bagażniku i gasną. Tak za każdym razem. Nie dostaje żadnego sygnału ze kapa jest otwarta. A co do zamka to zamyka i otwiera tak samo jest z samą szybą. A co z tym oświetleniem we wnętrzu samochodu.

Wielkie dzięki ze próbujesz mi pomóc

Opublikowano

A jak sprawdzales te przewody.

Czy odczepiales zawiasy i wyciagales je przez glosniki? Czy tylko sprawdzales tak co mogles zobaczyc bez rozbierania?

Bo u mnie jak nie dzialalo ogrzewanie tylniej szyby to rozebralem zawias i myslalem ze wszystko jest ok z kablami, ale dopiro jak wszystko odpialem to co jest pod spojlerem i wyciagnalem cala wiazke przez glosnik to dopiero wtedy zobaczylem ze jeden kabel jest calkowicie przetarty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/E61%20Soft-Close%20do%2003-2005_zpskd5mhat6.png

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/E61%20Soft-Close%20do%2003-2005%203_zpspi41arpr.png

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/K207_zpsjj2nk2p5.png

Do sprawdzenia:

Przekaznik K207 w podlodze bagaznika

Bezpiecznik F53 7,5A (w bagazniku)

Kable:

Czerwono/Brazowy 0,75mm²

Zolty 0,75mm²

Zolty 0,35mm²

Zolto/Czarny 0,35mm²

Brazowy 0,75mm² to mozesz dac mase zamiast sprawdzac kabel

Polaczenie kabla x14068

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/E61%20X1407_zpsnickgovt.png

Tu powinienes znalezc rozwiazanie, zaczal bym öd wymiany przekaznika i bezpiecznika no a w kablach masz juz praktyke ;)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wielkie dzięki speed1211 jak będę miał chwilkę czasu to posprawdzam to wszystko. I jeszcze jedno nie dostaje zadniej informacji o otwartej klapie i żadnych drzwiach. Wydaje mi się ze ktoś wyłączył wyświetlanie informacji o otwartych drzwiach. A Wiesz możne gdzie to można włączyć?
Opublikowano

Kolego, problem tkwi w wiązce przechodzącej przez zawiasy. Przed chwilą pisałem o tym w innym temacie.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=271761

Musisz rozebrać całą klapę żeby dobrze sprawdzić wiązkę.

To że klapa się nie domyka wynika z tego, że silniczek obracający bolcem dociągającym klapę nie dostaje sygnału z zamka, że został zatrzaśnięty. Nie pamiętam kolorów tego przewodu, ale przebiega on w jednym z zawiasów po lewej stronie. Komputer odczytuje, że bagażnik nie jest zamknięty, a wtedy nie można otworzyć tylnej szyby i nie działają wycieraczki.

Niestety zatrzaśnięta szyba znacznie komplikuje naprawę wiązki, ale da się to zrobić.

Tak czy inaczej bardzo łatwo możesz sprawdzić działanie zamka.

Otwórz klapę bagażnika i palcem lub śrubokrętem zamknij zapadkę zamka. W tym momencie trzpień w podłodze bagażnika powinien obrócić się o 180 stopni. Jeśli się nie rusza, to masz wiązkę do naprawy.

Opublikowano
Rozbierałem wszystkie kabelki i przeciągałem do głośnika i są dobre napewno nie jest to wina kabi w kalpie muszę sprawdzić jeszcze to co napisał mi wyżej speed1211
Opublikowano

I rozbierałeś prowadnice przewodów?

Sprawdzałeś tak jak pisałem czy rygiel w podłodze bagażnika się obraca?

Opublikowano
Tak wszystkie cztery prowadnice rozebrałem i zlutowałem dwa kabelki do światła stopu i rejestracji. A reszta jest kabelków jest bardzo dobra. Rykiel się nie obraca. Nie wiem gdzie mam już szukać tego problemu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do wycieraczki:

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/wycieraczka_zpspshxwe71.png

Bezpiecznik Nr. 71 20A

Kabel Czerwono/Violetowy 2,5mm² do,

przekaznika K91, sygnal do przekazika z modulu karoserii, kabel Niebiesko/Bialy 0,35mm²

Kabel Czarno/zielony 2,5mm² napiecie do silniczka wycieraczki

Kabel Violetowo/Czerwony 0,35mm² sygnal silniczka wycieraczki (tu pewnie chodzi o pozycje) do modulu karoserii

Masa w przekazniku i silniczku idzioe w obu przypadkach do polaczenia X13794

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/wds/X13794_zpsyumbpsrm.png

Aaa... i tak pobierznie czytajac jak ten dociagacz funkcjonuje, wychodzi na to ze w nim tez jest mikroprzelacznik ktory daje sygnal do modulu ze obwod jest zamkniety wiedz z wycieraczka nie zawracaj sobie glowy ;)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Dociąganie zamka da się rozebrać i można ten mikro styk sprawdzić, ale ja bym proponował odpiąć wtyczkę od silniczka rygla i podłączyć napięcie, żeby sprawdzić czy będzie się obracać. Informacja o tym, czy klapa jest zamknięta idzie z zamka w klapie, a nie z rygla. Wspomniany styk rygla daje tylko sygnał, że rygiel się obrócił i ma się zatrzymać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Informacja o tym, czy klapa jest zamknięta idzie z zamka w klapie, a nie z rygla. Wspomniany styk rygla daje tylko sygnał, że rygiel się obrócił i ma się zatrzymać.

Tylko ze ja pisalem o wycieraczce a nie info o otwartych drzwiach.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

To się dogadaliśmy :)

Tak czy inaczej jeśli nie ma sygnału z zamka, że się zatrzasnął, to nie działa wycieraczka, nie otwiera się szyba i świeci się lampka na wewnętrznej powierzchni klapy :) Co ciekawe wcale nie ma cały czas komunikatu o otwartej klapie, a przynajmniej u mnie pojawiał się tylko na dziurach.

Może komuś to pomoże :)