Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam otóż wczoraj postanowiłem wyczyścić DISE, sinik krokowy i przepustnice w aucie, po długich zmaganiach dobrałem się do silnika krokowego który był raczej czysty (lekka sadza) jak i przepustnicy. Wyczyściłem wszystko ładnie benzyną ekstrakcyjną i złożyłem z powrotem w całość .Po odpaleniu zauważyłem ,że auto lekko się przydławia przy dodawaniu gazu a podczas jazdy brakuje mu mocy na niskich obrotach i przyśpiesza szarpiąc , brak mocy na wysokich biegach przy niskich obrotach ,słabo przyśpiesza ,i teraz moje pytanie czy coś źle poskładałem? może popsułem ? chyba ,że źle założyłem jakiś wąż i jest nieszczelność w dolocie (lewe powietrze) jakieś porady?
Opublikowano
ja obstawiam jakąś nieszczelność bo wszystko działało przed wymianą tylko wolał bym wiedzieć przed rozbieraniem tego wszystkiego
Opublikowano

Czyściłem ja sprężonym powietrzem i benzyną ekstrakcyjna (tylko wytarłem olejowy osad od strony silnika) Opiszę dokładniej problem:

po złożeniu wszystkiego i wyruszeniu na przejażdżkę od razu zauważyłem ,że silnik trochę "dłużej odpalał" przy minimalnych przygazówkach na biegu jałowym obroty najpierw spadają w dół a dopiero później rosną, podczas przyśpieszania brak mocy i nierównomierne przyspieszanie (szczególnie na niskich obrotach) również bardzo łatwo może zgasnąć przy ruszaniu , miałem też sytuację ze dojeżdżając do świateł wrzuciłem na luz i zgasł mi

Opublikowano

rozebrałem i złożyłem wszystko ponownie 2 razy i dalej to samo gaśnie na światłach itd ,dalej obstawiam ,że gdzieś musi dostawać się lewe powietrze , wszystkie rury od przepustnicy sprawdzone brak dziur

doklejam film jak auto reaguje na pedał gazu ... jak wcisnę pedał na około 10-15% i trzymam to właśnie przygasa a tak się właśnie najczęściej rusza ze świateł itp https://www.youtube.com/watch?v=pRLqB47LKHc&feature=youtu.be

Opublikowano

dobra wszystko wyjaśnione ,mój błąd spowodował takie anomalie .

Podpiąłem dziś autko pod kompa i wyskoczył błąd czujnika wałka , z mechanikiem zdjęliśmy na szybko puche z filtrem i on zauważył lużny kabel , był to kabel od czujnika wałka , jakimś dziwnym trafem musiałem go przypadkowo odpiąć , podpięliśmy i wszystko wróciło do normy nareszcie :D ,,, jeździłem tak 2 dni i czy coś się mogło stać ?

Opublikowano

Po wyczyszczeniu wyżej wymienionych elementów poczułeś różnice w prowadzeniu auta?

Edit: Wziąłem się za to dziś i to było dobre posunięcie. Tak wygląda u mnie krokowiec:

http://zapodaj.net/images/7ab2a4b41117f.jpg

Opublikowano
Szczerze to nie wiem jeszcze bo tylko dojechałem do domu po naprawie i był już ciepły , jutro napisze czy jest jakaś różnica na zimnym. Ogólnie przepustnica i krokowiec były moim zdaniem w bardzo dobrym stanie
Opublikowano
po paru dniach testów stwierdzam miiinimalnie mniejsze spalanie i autko może trochę lepiej "reaguje"? jest bardziej płynne a tak to nic więcej nie zauważyłem
Opublikowano
Zgadzam się z Tobą autko stało się bardziej płynne, elastyczne, lepiej reaguje na gaz i nie przydusza go. Idealnie schodzi z obrotów. Zabieg polecam jak najbardziej. Profilaktycznie wykonałem tą samą czynność w drugim autku i efekt również na duży plus. Robota łatwa, przyjemna i satysfakcja ogromna :)