Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dłuższego czasu mam problem z drganiem kierownicy przy hamowaniu.

Klocki i tarcze wymienione trw, tuleje meyele hd. Przy hamowaniu przy 120 kierownica lata jak głupia. :-(

Dodatkowo przy prędkości około 80 przy łuku w prawo coś wyje w prawym kole. Mam felgi 18 i 17 obojętnie jakie założę problem ten sam. Dodatkowo na 17 Nowe opony. Czy to może być wina piasty? Jedną rzecz jeszcze dziś przy wymianie kół zobaczyłem z prawej strony. Otóż kołnierz centrujący piasty, ten co zakłada się na niego koło jest z jednej strony krzywy i to dość mocno, bo aż do wewnątrz wchodzi. Czy to może być przyczyna? Bez hamowania nic nie drży....

Opublikowano
Sprawdzałeś tuleje wahacza? Miałem podobny problem, diagnosta tak sprawdzał zawieszenie że nie wykrył wahaczy latających w tylnych tulejach jak g w przeręblu. Wystarczyło złapać koło i poruszać na boki. Dodatkowo przy ok 70 km/h pod górkę też lekko latala kierownica, powyżej spokój.
Opublikowano

Drążki kierownicze może? Niedawno wymieniałem drążki, które teoretycznie przeszły badania, ale mechanik mówił, że można by pomyśleć o wymianie.

Przy miejskiej jeździe nic nie zauważyłem, ale różnica w takich stykowych sytuacjach jak gwałtowne hamowanie była odczuwalna.

Opublikowano
Czy to jest test na inteligencje? Jak zobaczyles, ze piasta krzywa i przy skrecie ci lozysko huczy w kole, to jak myslisz, gdzie jest problem?!