Skocz do zawartości

problem z hamowaniem e46 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dłuższego czasu mam problem z drganiem kierownicy przy hamowaniu.

Klocki i tarcze wymienione trw, tuleje meyele hd. Przy hamowaniu przy 120 kierownica lata jak głupia. :-(

Dodatkowo przy prędkości około 80 przy łuku w prawo coś wyje w prawym kole. Mam felgi 18 i 17 obojętnie jakie założę problem ten sam. Dodatkowo na 17 Nowe opony. Czy to może być wina piasty? Jedną rzecz jeszcze dziś przy wymianie kół zobaczyłem z prawej strony. Otóż kołnierz centrujący piasty, ten co zakłada się na niego koło jest z jednej strony krzywy i to dość mocno, bo aż do wewnątrz wchodzi. Czy to może być przyczyna? Bez hamowania nic nie drży....

Opublikowano
Weź młotek wyprostuj i zobacz różnicę .
Opublikowano
Może któraś tarcza jest krzywa?
Opublikowano
Sprawdzałeś tuleje wahacza? Miałem podobny problem, diagnosta tak sprawdzał zawieszenie że nie wykrył wahaczy latających w tylnych tulejach jak g w przeręblu. Wystarczyło złapać koło i poruszać na boki. Dodatkowo przy ok 70 km/h pod górkę też lekko latala kierownica, powyżej spokój.
Opublikowano

Drążki kierownicze może? Niedawno wymieniałem drążki, które teoretycznie przeszły badania, ale mechanik mówił, że można by pomyśleć o wymianie.

Przy miejskiej jeździe nic nie zauważyłem, ale różnica w takich stykowych sytuacjach jak gwałtowne hamowanie była odczuwalna.

Opublikowano
Czy to jest test na inteligencje? Jak zobaczyles, ze piasta krzywa i przy skrecie ci lozysko huczy w kole, to jak myslisz, gdzie jest problem?!