Skocz do zawartości

e46 330ci m54b30 dzwięk (terkot) przy gaszeniu (video)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forum 8-)

Sprawa przedstawia się następująco moje autko to bmw e46 330ci rok 2003 silnik oczywiście m54b30 244 tyś przebiegu 8-)

od momentu zakupu 2late temu miało dziwną przypadłość podczas gaszenia silnika na NIE WCIŚNIĘTYM SPRZĘGLE coś terkocze :mad2:

przyszedł moment że chce się za to zabrać :norty:

kilka ważnych informacji

- dźwięk występuje tylko w momencie gaszenia pojazdu gdy pedał sprzęgła nie jest wciśnięty

- gdy jest wciśnięty i gaszę, dźwięku nie ma

- sprzęgło się nie ślizga, na pedale nie czuć wibracji

- silnikiem przy gaszeniu nie telepie więc poduszki pod nim raczej odpadają

- sama skrzynia nie wiem jak wygląda (zauważyłem jedynie że drążek zmiany biegów na biegu jałowym trzęsie się delikatnie) i przy wbitym biegu występuje na nim luz ok 2 cm w każdą stronę

wiem że w tym aucie jest koło dwumasowe ale zastanawia mnie to czy przy przebiegu 244 tys km i silniku benzynowym może paść koło dwumasowe :duh:

Proszę o pomoc i jakieś porady :)

w załączeniu wstawiam dwa filmy pierwszy obrazuje gaśnięcie silnika beż wciśniętego pedału sprzęgła :

https://www.youtube.com/watch?v=O40AarUszPI

natomiast drugi gdy pedał jest wciśnięty:

https://www.youtube.com/watch?v=OZJKZxAiln0

mam też pytanie w razie "W" polecacie zestaw sprzęgła z kołem dwumasowym Sachs czy Luk i jakie jest oznaczenie tych firm do sprzęgła i koła pasującego do mojego m54b30 i ewentualnie gdzie to można dostać w dobrym sianie?

Opublikowano

wysłałem zapytanie na priv :norty:

jeśli okaże się że będzie potrzebne myślę że się dogadamy ale najpierw trzeba ustalić czy faktycznie to ta usterka :nienie:

Opublikowano
Skoro objaw zanika po wciśnięciu pedału sprzęgła to usterki należ szukać w sprzęgle lub skrzyni biegów. Może to być dwumasa, docisk lub coś w skrzyni. Wciśnięcie sprzęgła powoduje, że dwumasa pracuje bez obciążenia a wyciśnięte sprzęgło przekazuje napęd do skrzyni i obciąża koło zamachowe, które pracując może wydawać jakieś dźwięki. Nie obejdzie się bez wyjęcia skrzyni biegów.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czas na oficjalne wyniki prac :rotfl:

Nie da się ukryć , że koło dwumasowe było w opłakanym stanie (jak widać na filmiku który załączyłem)

Teraz co po naprawie...

auto znacznie lepiej się zbiera, jedzie się o wiele płynniej, pedał sprzęgła delikatny (aż nie mogę się przyzwyczaić :rotfl: ), zniknęły irytujące okresowe drgania na postoju, drążek skrzyni biegów już nie drga tak jak to robił wcześniej, obroty silnika na biegu jałowym znacznie się wyrównały.

Jeśli chodzi o terkot słyszalny na początku niestety pozostał ale jest znacznie mniej słyszalny czyli całkowicie nie został wyeliminowany...

Mechanior dokładnie obejrzał skrzynię i wątpi żeby leżała w niej jakaś wina (biegi dobrze wchodzą nie ma żadnego luzu itp itd.)

diagnoza: ten typ widocznie tak ma :)

Osobiście jestem zadowolony z wykonanych prac całość kosztowała mnie 1350 złotych łącznie (robota + nowy komplet sprzęgła i koło dwumasowe) :) więc patrząc na ceny np allegro mam około 1500 złotych w kieszeni i wiele przypadłości zostało wyeliminowane :) jestem zadowolony :cwaniak: i pozdrawiam kolegę z forum od którego odkupiłem części w dobrej cenie :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli "klekotanie" nie ustało to został jeszcze jeden element który może to powodować. Mianowicie poduszki silnika.

Sam jakieś pół roku temu przerabiałem temat dwumasy. Identyczne objawy - u mnie przy przebiegu ok 300 000 km.

Założyłem koło z nowym sprzęgłem - Sachs.

Najpierw jednak samodzielnie wymieniłem poduszki silnika - znacznie mniejszy koszt niż dwumasa, ale okazało się że jeszcze były dobre (mam teraz nowe :) )

Wymiana poduszek to prosta sprawa. Lewarek + klucz nasadowy z przedłużką i piwo dla pomocnika. Kanał lub podnośnik niezbędne.

Opublikowano

Raczej to nie ma związku z poduszkami silnika ponieważ przy gaszeniu pojazdu ten ani nie drgnie....

na innym forum doszliśmy do wniosku że ten terkot występuje w beemce z 6b skrzynią przy różnych modelach silników więc to w niej chyba trzeba się czegoś doszukiwać. gdzieś ktoś znalazł nawet wytyczne bmw do tego aby zmienić olej z inną specyfikacją w skrzyni ale to tez niewiele pomogło.

Opublikowano

też mam skrzynię 6b i powiem, że takich objawów u mnie nie było. Trochę to dziwne z tym olejem - niby jest "life time" ....

Proszę o informację o statusie sprawy po wymianie oliwy.

Powodzenia

Opublikowano
Nie wiem juz sam brakuje mi już pomysłów z drugiej strony nie chce pakować kasy w naprawy czegoś co nie jest przyczyną
Opublikowano
Z moich obreswacji wynika ze to ma cos wspolnego z nagrzewaniem poszczegolnych elementow. Gdy silnik jest zimny po postoju odpalam go i po chwili gasze nic nie slychac cisza... Gdy jednak jest cieply juz i go gasze jest delikatny terkot