Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do Febi (ja również mam mieszaną opinię co do tej firmy), ale kupując np. zestaw rozrządu do N47, kupimy to samo co w serwisie Bmw . Sporo jest prawdy, że Febi to pakowacz.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Zastanawiam się nad wymianą koła pasowego u mnie w N47. Wygląda ono tak:

Zdjęcie - http://www.ms-swiat.pl/bmw/kolopasowe.jpg

http://www.ms-swiat.pl/bmw/kolopasowe.jpg

Czy to możliwe aby tak pęknięte koło wywoływało drganie przy uruchamianiu silnika (oraz lekkie w trakcie jego pracy) tylko gdy silnik jest ciepły? Jak silnik jest zimny wszystko jest OK.

Nie wiem czy już wymieniać czy jeszcze poczekać jeśli to nie było by to, a chciałbym wymienić rozrząd (180 tys przebiegu) mimo iż go nie słychać - tak dla świętego spokoju a to koszt prawie 4 tys. Ze względów budżetowych wolę rozłożyć pewne naprawy na raty - jeśli oczywiście jest to bezpieczne dla samochodu.

Jak próbuję poruszać kołem przód-tył jak silnik jest zimny - to jest bardzo sztywne, to znaczy nie udało mi się zrobić tak jak na tym filmiku:

ale może mam za mało siły:)

Pozdrawiam

3LiTe

Edytowane przez 3LiTe
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniaj póki czas. Koło wygląda dramatycznie i w każdej chwili może się nawet urwać.

Nawet nie myśl o tanich zamiennikach, bo będziesz wymieniał dwa razy. Myślę że Corteco może dać radę (mi znajomy mechanik zalecał Febi bo takie często zakłada).

Gdy silnik jest zimny, to i guma koła pasowego jest też zimna i sztywniejsza - i nie odczuwasz wtedy tak bardzo zużycia koła.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano (edytowane)
...Gdy silnik jest zimny, to i guma koła pasowego jest też zimna i sztywniejsza - i nie odczuwasz wtedy tak bardzo zużycia koła.

Czyli tak jak myślałem.

Samochód kupiłem niecały miesiąc temu i to jest chyba w nim najpoważniejsza rzecz do zrobienia, no oprócz profilaktycznie rozrządu.

EDIT: Właśnie zamówiłem koło corteco.

Pozdrawiam

3LiTe

Edytowane przez 3LiTe
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy koiło pasowe może powodować wibracja podczas przyspieszania? Gdy przyspieszam mocno to w okolichac 1500-2000 mam drgania na całej budzie i kierownicy. Gdy przyspieszam spokojnie to nie.

Rano przy odpalaniu też zatrzęsie i coś hałasuje pod maską przez chwile. Dodatkowo przy mocnym przyspieszaniu silnik klekocze dopoki nie nagrzeje się do ok 40 st. C.

Co o tym myślicie? Przebieg 210 000 km. 320d 2012.

Opublikowano

Różne są opinie. Wygląda na to, że te problemy są jakoś powiązane.

Jeszcze myślałem, że może łańcuch rozrządu jest już rozciągnięty i przez to są wibracje.

Czytałem, że wielu ludziom silnik na zimnym klekotał (stukał) i przyczyną było koło pasowe, albo rolki napisanacza.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

proszę o radę. Mam do wymiany koło pasowe,koło pasowe pompy wody, napinacze itd

Silnik n47 w 320d LCI xdrive 177km. Nieopatrznie miesiąc temu wymieniłem sam pasek, a po wymianie powiedzieli mi , że mam do wymiany cały ten zestaw co pasek napędza , więc będę musiał go kupić ponownie , bo nie dostanę gwarancji. Auto ma 200k km i zalecana jest również wymiana łańcucha rozrządu. Cena mnie trochę przeraziła, bo usłyszałem 2300 za wymianę tych"kółek" i teraz pytanie, czy wymieniając kiedyś łańcuch, będę musiał znowu wymieniać koła pasowe. Nie wiem jak rozrząd jest połączony z pompą wody i czy tej pompy nie będą musieli wyciągać, żeby to koło pasowe wymienić.

Pyanie: 1)czekać na wymianę łańcucha i wtedy wymienić również koła pasowe i napinacze?

2) jedno i drugie nie ma nic wspólnego i wymienić ten cały zestaw kółek teraz?

3) Sprzedać auto przed wymianami

ps

Najbardziej mi chodzi o to , zeby znowu nie być na coś naciagnięty. Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Rozrząd masz z tyłu silnika, a pasek, koło pasowe itd. z przodu, więc przy wymianie rozrządu nie ma raczej potrzeby ruszania paska wielorowkowego.

Z tym nowym paskiem przy wymianie kół pasowych to też przesada i naciąganie na niepotrzebne koszty tym bardziej że pasek masz nowy.

Ja wymieniałem sam koło pasowe więc pasek zostawiłem stary (bo dobrze wyglądał) i tak już zrobiłem ok. 5 tys km i nic się nie dzieje i nic nie piszczy, za to w ASO twierdzili że każde zdjęcie paska wiąże się z jego wymianą na nowy.

Robiąc rozrząd nie wymieniaj samych łańcuchów, tylko cały komplet z napinaczami i kołami zębatymi. I tak najdroższa jest robocizna (właśnie ze względu na umiejscowienie rozrządu). Z tego co się dowiadywałem oczywiście po za ASO to zrobienie rozrządu na fabrycznych częściach z wszystkimi uszczelkami, filtrami i olejem to ok 4000 zł brutto - boli, ale zrobi się raz i na kolejne 200 tys spokój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po do napędu pasowego, to potrzebujesz (ale to też w zależności od np rodzaju wspomagania kierownicy - trzeba zerknąć po nr Vin):

- Pasek (chyba 6DPK) - ale jeśli założyłeś nowy to bym to pominął,

- dwie rolki

- napinacz z rolką,

- koło pasowe.

Rolki i napinacz polecam Ruville, w opakowaniu jest INA - identyczna z oryginałem.

Koło pasowe wszyscy polecają Corteco, ale wielokrotnie spotkałem się że oryginalne koło pracuje wyraźnie lepiej (choć wiele osób twierdzi że to jest to samo - ale w mojej ocenie jakość nie jest taka sama).

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

... a co jest z tym kołem pasowym pompy wody? Jeden serwis mówi , ze trzeba wymienić i jest ono odkręcane od pompy, a drugi serwis twierdzi , że nie i występuje w całości z pompą.

Cały czas mówimy o silniku N47 wsadzonym w auto po lifcie z 08.2008

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej występuje z pompą i jest to nierozłączna część. Wymieniasz całość lub nic.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, czy może się ktoś wypowiedzieć na temat pracy koła pasowego w mojej E90 320d? Z przedniej części silnika wydobywa się taki jakby świst, szelest-cykanie co by wskazywało na koło pasowe ew. którąś rolkę. Ostatnio byłem u gościa specjalizującego się w temacie klimy samochodowej- stwierdził, że do wymiany jest łożysko sprężarki. Przed wymianą tego łożyska postanowiłem sam zdiagnozować wszystkie rolki zrzucając pasek. Nie podoba mi się koło pasowe- Gumowy tłumik drgań koła ma pęknięcia, samo koło luz, który jest widoczny na załączonym filmiku

Czy taki luz jest dopuszczalny czy to już pora na wymianę? W końcu koło w dużej części jest gumowe. Zastanawiam się czy brać się za wymianę koła zanim oddam auto na wymianę łożyska sprężarki klimy i czy w ogóle ta wymiana jest potrzebna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koło zdecydowanie do wymiany. Zdejmij pasek i sprawdź rolki, przy okazji wymienisz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
a jakby tak kupić oryginał ale w używce? Dokładnie posprawdzać, żeby nie było żadnych pęknięć. Używki chodzą po 200-250 zł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj koło Ina, podobno jest ok a jest tańsze, ciężko będzie trafić niestyraną używkę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.